12 θετικές αλλαγές που έγιναν μέσα στο 2020 και μπορεί να μην έχετε ακούσει

0
Αλλαγές που συντελέστηκαν σε βασικούς τομείς της ζωής.

Κάθε χρόνο κάνουμε έναν απολογισμό των ημερών που αφήνουμε πίσω μας. Η φετινή χρονιά, το 2020, δεν διαφέρει, ακόμα κι αν τα δυσάρεστα γεγονότα επισκίασαν τα θετικά. Όμως, θέλουμε να αναδείξουμε την καλή πλευρά αυτής της χρονιάς και όλα τα θετικά που μας αφήνει φεύγοντας. Αλλαγές που συντελέστηκαν σε βασικούς τομείς της ζωής.

1. Ωκεανοί

Τον Νοέμβριο, 14 χώρες, υπεύθυνες για το 40% των ακτών παγκοσμίως, υπέγραψαν μια νέα συμφωνία για να σταματήσουν την υπεραλίευση, να αποκαταστήσουν τους θαλάσσιους πληθυσμούς και να μειώσουν τη ρίψη πλαστικών στους ωκεανούς στα επόμενα 10 χρόνια. Κάθε μία από αυτές τις χώρες επίσης δεσμεύτηκε ότι θα διασφαλίσει την οικολογική, βιώσιμη διαχείριση των χωρικών υδάτων για τα οποία είναι υπεύθυνη μέχρι το 2025.

2. Δέντρα

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βόρεια Ινδία φύτευσαν πάνω από 250 εκατομμύρια δέντρα ως μέρος ενός κυβερνητικού σχεδίου να ανακοπεί η πορεία της κλιματικής αλλαγής. Το Πακιστάν ανακοίνωσε τη δημιουργία 15 νέων εθνικών πάρκων, επεκτείνοντας τις προστατευμένες περιοχές από το 12% στο 15% της χώρας και το Αφγανιστάν ανακοίνωσε τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Bamyan Plateau που θα εκτείνεται σε 4.2000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και θα αποτελεί σπίτι για ορισμένα είδη λεοπάρδαλης που είναι υπό εξαφάνιση.

3. Κρέας

Η παγκόσμια παραγωγή κρέατος έπεσε κατά 1% μέσα στο 2020. Ποσοστό που προστέθηκε στη μείωση του 2019 (δεν έχουν υπάρξει ξανά δύο έτη στη σειρά που να παρουσιάζουν μείωση). Φαίνεται ότι η μείωση αφορά κυρίως το βοδινό και χοιρινό κρέας και αυτά είναι υπέροχα νέα.

4. Ελονοσία

Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) αποκάλυψε ότι οι θάνατοι από ελονοσία έφτασαν στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει ποτέ καταγραφεί, με μείωση σχεδόν 60% τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι από το 2000 έως το 2019, 1.5 δισεκατομμύρια κρούσματα και 7.6 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν παγκοσμίως.

5. Πολιομυελίτιδα

Η Αφρική ανακοίνωσε φέτος και επίσημα ότι δεν υπάρχει πια η πολιομυελίτιδα. 25 χρόνια πριν, η ασθένεια αυτή παρέλυε πάνω από 75.000 παιδιά σε όλη την ήπειρο κάθε χρόνο. Από τότε, δισεκατομμύρια εμβόλια έχουν χορηγηθεί αποτρέποντας 1.8 εκατομμύρια περιπτώσεις. Αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες επιτυχίες της ιατρικής, ένα εκπληκτικό επιστημονικό επίτευγμα.

6. HIV

Υπήρξε μεγάλος ο αγώνας και φέτος για την αντιμετώπιση του AIDS. Ένα νέο αντιρετροϊκό φάρμακο που χορηγείται με ένεση 6 φορές τον χρόνο αποδείχθηκε ότι είναι πιο αποτελεσματικό σε γυναίκες συγκριτικά με τις συνηθισμένες αγωγές σε μορφή χαπιού.

7. Ειρήνη

Μια νέα έκθεση από την Global Peace Index έδειξε ότι από το 2007, η πλειοψηφία των χωρών παγκοσμίως – 113 χώρες συμπεριλαμβάνονται εδώ – μείωσαν τον ένοπλο στρατό, 100 έχουν μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες και οι εισαγωγές/εξαγωγές όπλων έχουν φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.

8. Τρομοκρατία

Το 2020 η Global Terrorism Index ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι από τρομοκρατία μειώθηκαν για 5η συνεχή χρονιά και η κατάσταση συναγερμού μειώθηκε σε 103 χώρες, κάτι αξιοσημείωτο για τους καιρούς που ζούμε.

9. Παγκόσμια ανισότητα

Νέα έρευνα του 2020 έδειξε ότι κατά τη διάρκεια του 2000 και του 2010, ο παγκόσμιος συντελεστής Gini ( αναπαριστά την κατανομή του εισοδήματος ή του πλούτου των κατοίκων) έπεσε κατά 15 μονάδες. Ο λόγος που αυτό μας φαίνεται περίεργο ως είδηση είναι επειδή οι περισσότεροι από εμάς σπάνια διαβάζουμε ειδήσεις από ανθρώπους που ζουν στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική.

10. Εκπαίδευση των γυναικών

Η UNESCO ανέφερε ότι από το 1995, το ποσοστό των κοριτσιών που λαμβάνει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει αυξηθεί από το 73% στο 89%. Σε πραγματικούς αριθμούς, είναι επιπλέον 180 εκατομμύρια κορίτσια στα σχολεία συγκριτικά με προηγούμενες γενιές (και τρεις φορές περισσότερες γυναίκες επίσης εγγράφονται στα πανεπιστήμια).

11. Άνθρακας

Η παγκόσμια εξάρτηση από την ενέργεια του άνθρακα μειώθηκε για πρώτη φορά μέσα στο 2020, με ολοένα και περισσότερα εργοστάσια να διακόπτουν τη λειτουργία παρά να την ξεκινούν. Η Σουηδία και η Αυστρία έγιναν η δεύτερη και Τρίτη Ευρωπαϊκές χώρες που σταματούν εντελώς τη χρήση άνθρακα, η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να εισάγει ενέργεια από άνθρακα στα επόμενα 4 χρόνια και οι Φιλιππίνες είπαν ότι δεν επιτρέπουν πια νέα εργοστάσια εξόρυξης άνθρακα.

12. Ανθρώπινα δικαιώματα

Το Καζακστάν ακολουθεί πλέον και αυτό το παγκόσμιο πρωτόκολλο για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Πρόκειται για το 88ο κράτος που υπογράφει και αναγνωρίζει το ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή. Ο πρόεδρος Kassym-Jomart Tokayev τόνισε την ανάγκη για «αγάπη, συμπόνοια, τίμιες πράξεις και σύνεση».

enallaktikidrasi

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top