10 αποφάσεις που σου δείχνουν ότι μεγάλωσες

0
Καθώς μεγαλώνουμε διαφοροποιούνται όλα.

Τα πάντα στη ζωή είναι επιλογές. Από την κούνια μας αναγκαζόμαστε να αποφασίσουμε για καταστάσεις, που άλλοτε μοιάζουν εύκολες και άλλοτε θέλουμε να ανοίξει η γη και να μας καταπιεί προκειμένου να μη χρειαστεί να κάνουμε αυτήν την επιλογή. Κάποιες φορές οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε είναι εύκολες, έχουν να κάνουν με το τι χρώμα μπλουζάκι να φορέσουμε και τι γεύση παγωτού να πάρουμε.

Άλλες φορές όμως ερχόμαστε αντιμέτωποι με ριζικές αλλαγές που πρόκειται να μας τροποποιήσουν ολόκληρη τη ζωή. Καθώς μεγαλώνουμε διαφοροποιούνται όλα. Κι έρχεται κάποια στιγμή που συνειδητοποιείς ότι μεγάλωσες και ότι οι αποφάσεις που έπαιρνες μικρότερος απέχουν έτη φωτός από τις αποφάσεις που καλείσαι να πάρεις τώρα. Ας δούμε μαζί δέκα από τις πιο χαρακτηριστικές αποφάσεις που όταν πάρεις, έρχεσαι στη συνειδητοποίηση ότι κάτι μέσα σου έχει αλλάξει. Ότι έχεις μεγαλώσει.

1. Η στιγμή που αποφασίζεις ότι εσύ είσαι αυτός που αποφασίζει

Όσο ήσουν μικρότερος λίγες φορές έπαιρνες εσύ κάποια απόφαση. Συχνά την έπαιρνε για εσένα η μαμά, ο μπαμπάς ή και τα μεγαλύτερά σου αδέρφια. Ακόμη κι όταν έπρεπε να αποφασίσεις εσύ για κάτι δύσκολα αντιλαμβανόσουν το βάρος της επιλογής σου. Έφτασε λοιπόν η ώρα να αποφασίσεις εσύ για τον εαυτό σου. Και έτσι καταλαβαίνεις ότι μεγάλωσες και έχεις πια εσύ την ολοκληρωτική ευθύνη των πράξεών σου. Οι αποφάσεις σου πλέον έχουν αντίκτυπο, σταματάς λοιπόν να ρίχνεις σε άλλους το βάρος και να βρίσκεσαι εσύ σε μια νωχελική κατάσταση. Ήρθε η στιγμή να λάβεις τις αποφάσεις σου!

2. Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Μια ερώτηση στην οποία έδινες ανά καιρούς τόσες πολλές απαντήσεις. Καμία απάντηση όμως δε σε αντιπροσώπευε αρκετά. Δεν είχες αναρωτηθεί ποτέ σοβαρά πού έχεις έφεση, με τι σου αρέσει να ασχολείσαι και τι είναι αυτό που σε γεμίζει πραγματικά. Καταλαβαίνεις ότι έχεις μεγαλώσει όταν φτάνεις στο σημείο να ψάξεις πραγματικά το επάγγελμα το οποίο, όχι μόνο θα σου επιφέρει χρήματα αλλά, θα σε κάνει να νιώθεις πιο παραγωγικός από οτιδήποτε άλλο.

3. Ένα σπίτι μοναχά για πάρτη σου

Όταν λοιπόν φτάνεις στο σημείο να θέλεις να μείνεις μόνος σου ή με κάποιο σημαντικό πρόσωπο για σένα, εκτός των γονέων σου, είναι και η ώρα που αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις πια ωριμάσει. Είσαι έτοιμος να αφήσεις το πατρικό σου και να αναλάβεις τις ευθύνες του δικού σου σπιτικού και του εαυτού σου, μόνος σου. Οι περισσότεροι παίρνουν την απόφαση να μετακομίσουν σε ένα σπίτι μόνοι, όταν αντιλαμβάνονται ότι η ηλικία τους και το σπίτι των γονέων τους δεν πάνε πια πακέτο.

4. Όταν αποφασίζεις να αποκατασταθείς ή και όχι

Άλλο ένα σημαντικό αλλά και ιδιαίτερο ερώτημα που θέτουμε πολύ συχνά στον εαυτό μας είναι το αν μπορούμε και θέλουμε στη φάση που είμαστε να έχουμε έναν ακόμη άνθρωπο δίπλα μας. Σε μικρότερη συνήθως ηλικία οι περιστασιακές σχέσεις μας καλύπτουν ευκολότερα από ότι σε μια μεγαλύτερη. Ή πολλές φορές κάνουμε μακροχρόνιες σχέσεις γιατί έτυχε να περνάμε καλά με το άτομο που είμαστε. Δε βάζουμε όμως ιδιαίτερη σκέψη στα πράγματα. Όσο μεγαλώνουμε συνειδητοποιούμε τι είναι αυτό που θέλουμε. Ίσως η ανάγκη μας για συντροφικότητα μας χτυπήσει καμπανάκια και μας κάνει να δούμε ότι θέλουμε κάτι σοβαρό ή ίσως καταλάβουμε ότι τελικά αγαπάμε τη μοναξιά μας. Ότι από τα δύο και να ισχύει όμως, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μεγαλώσει όταν πρόκειται για συνειδητή επιλογή.

5. Λες όχι στα καθημερινά πάρτι, κουβερτούλα και ταινία σε περιμένουν

Κάθε μέρα πάρτι; Τρελαθήκαμε; Πλέον μετά τη μία πέφτεις σε χειμερία νάρκη και γύρω στις εννιά ακούγεται η τέλεια ώρα για τον πρωινό καφέ σου. Όταν λοιπόν συνειδητοποιείς ότι μεγάλωσες προτιμάς κατά πολύ τη ζεστή σου κουβερτούλα και μια χαλαρή ταινία μέχρι τις 12, παρά το ασταμάτητο και καθημερινό clubbing. Οι αποφάσεις που παίρνεις στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μικρές και καθημερινές, αλλά σου χαρίζουν την ξεκούραση και τη χαλάρωση που έχεις ανάγκη και που πλέων αποζητάς περισσότερο από τον ατελείωτο χορό.

6. Αποφασίζεις και θέτεις τα όριά σου!

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που σε βοηθάει να καταλάβεις πόσο έχεις ωριμάσει είναι το κομμάτι των ορίων και των αντοχών σου. Όσο είσαι μικρότερος δυσκολεύεσαι να θέσεις τα δικά σου όρια στις φιλικές κι ερωτικές σχέσεις, ενώ όταν πια μεγαλώνεις -κυρίως μέσα σου- συνειδητοποιείς ποια είναι τα πράγματα που δεν ανέχεσαι. Αφήνεις λοιπόν τον εαυτό σου να βάλει ένα στοπ. Θέτεις τα όριά σου και αποφασίζεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις και μέχρι τι μπορεί να ανεχτείς από τους άλλους.

7. Συνειδητοποιείς ότι οι συμβουλές των δικών σου είναι συχνά για καλό σου

Στις μικρότερες ηλικίες όταν ακούμε συνεχώς τη μαμά να μας κυνηγάει με τη ζακέτα και με το ταπεράκι στο χέρι αντιδράμε. Αλλά συχνά η αντίδραση αυτή προέρχεται από βαθύτερα. Οι απόψεις των γονιών μας συχνά μας εκνεύριζαν μόνο και μόνο επειδή προέρχονταν από το στόμα τους. Δεν μπαίναμε στη διαδικασία να κατανοήσουμε τι ήταν αυτό που πρότειναν, ούτε αντιλαμβανόμασταν την αξία των όσων έλεγαν. Όσο μεγαλώνεις όμως αρχίζεις να καταλαβαίνεις και τη δική τους πλευρά. Αποφασίζεις να ακούς πριν απορρίψεις, να μη μαλώνεις συνέχεια μαζί τους και να δέχεσαι τα όσα σου λένε σαν λόγια αγάπης, ακόμη και αν στο τέλος κάνεις αυτό που θες εσύ.

8. Φασούλι το φασούλι…

Στα είκοσί σου οι περισσότερες σκέψεις που επικρατούν στο μυαλό σου έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο θα χαλάσεις χρήματα. Είτε φταίει εκείνο το ζευγάρι παπούτσια που σε κοιτούσε επίμονα από τη βιτρίνα, είτε φέρει ευθύνη το καινούργιο iphone που έχει την καλύτερη κάμερα που έχεις αντικρίσει ποτέ, εσύ και η υπερβολή γίνεστε συνώνυμα. Όταν όμως μεγαλώνεις αντιλαμβάνεσαι και την αξία των χρημάτων. Εκτιμάς περισσότερο τον τρόπο που τα βγάζεις καθώς και τον κόπο σου. Η οικονομία γίνεται πλέον το πιο διασκεδαστικό σου χόμπι και τα παπούτσια της βιτρίνας ξαφνικά δε μοιάζουν τόσο δελεαστικά όσο πριν.

9. Αποφασίζεις να ελέγχεις περισσότερο τα συναισθήματά σου

Παλαιότερα οι περισσότεροι από εμάς δυσκολευόμασταν να αντιμετωπίσουμε τα εκατό συναισθήματα που βιώναμε ανά λεπτό. Και είναι λογικό γιατί στις μικρότερες ηλικίες τα συναισθήματα κάνουν πάρτι μέσα μας και αλλάζουν τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνουμε καν να τα συνειδητοποιήσουμε. Με τα χρόνια ωστόσο, μαθαίνουμε να κοντρολάρουμε και να ελέγχουμε τον εαυτό μας και η διαδικασία αυτή επιφέρει αποτελέσματα σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

10. Η κάθε ηλικία έχει την αξία της

Όσο μεγαλώνεις καταλαβαίνεις την αξία σου αλλά και την αξία της ηλικίας σου. Τα χρόνια είναι κάλλη και εσύ αποφασίζεις ότι θέλεις καθώς μεγαλώνεις να τα χαρείς στο έπακρο. Έτσι παίρνεις την απόφαση να κάνεις πέρα την απαισιοδοξία και να καταλάβεις πόσο σημασία έχει η καλή διάθεση, η αισιοδοξία και το χαμόγελο. Το γνωστό μότο «ο παλιός είναι αλλιώς» πιάνει πλέον τόπο στα αυτιά σου.



Η κάθε ηλικία έχει τη δική της χάρη και ευτυχώς ή δυστυχώς διαφοροποιούνται πολλά πράγματα με βάση αυτή. Όμως όσο μεγαλώνεις είσαι σε θέση να καταλάβεις και να ζήσεις καταστάσεις που μικρότερος δεν μπορούσες καν να φανταστείς. Οι αποφάσεις που παίρνεις μεγαλώνοντας ίσως είναι από τις πιο δύσκολες αλλά είναι και από αυτές που θα σε βελτιώσουν και θα σε κάνουν να δεις τη ζωή, αλλά και τον εαυτό σου, με άλλο μάτι.

Αργυρώ Μπύρτα
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top