12 λόγοι που τον χειμώνα γερνάμε πιο γρήγορα

0
για να προλάβετε την κατάσταση.

Συνδέουμε συχνά τον χειμώνα με την ξηρή, σκασμένη και χλωμή επιδερμίδα, δεν συνειδητοποιούμε όμως τον τρόπο με τον οποίο ο κρύος καιρός ευνοεί τα σημάδια γήρανσης.

Δείτε στις παρακάτω τους λόγους για τους οποίους ο χειμώνας επιταχύνει τη γήρανση, αλλά και τι πρέπει να κάνετε για να προλάβετε την κατάσταση.

1. Λιγότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα: Οι σκληρές καιρικές συνθήκες του χειμώνα διαταράσσουν την ισορροπία της επιδερμίδας, προκαλώντας ερυθρότητα και ευαισθησία. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα, όπως όσους πάσχουν από ροδόχρου ακμή, που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγηθούν σε πρόωρη γήρανση.

2. Περισσότερο στρες: Η περίοδος των γιορτών, η αλλαγή του χρόνου και η αύξηση των προσδοκιών αυξάνουν τα επίπεδα άγχους. Η αύξηση κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, έχει επιβλαβείς επιδράσεις στο δέρμα, προκαλώντας πρόωρη γήρανση.

3. Δεν χρησιμοποιείτε αντηλιακό: Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται όλο τον χρόνο, ακόμη και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα. Μπορεί η ένταση της UVB ακτινοβολίας να μειώνεται τους χειμερινούς μήνες, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις ακτίνες UVA, οι οποίες προκαλούν τη μεγαλύτερη βλάβη στο DNA και ευθύνονται για καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση.

4. Χρησιμοποιείτε τα ίδια προϊόντα περιποίησης όλο τον χρόνο: Ο χειμώνας απαιτεί προϊόντα περιποίησης του δέρματος με διαφορετική σύσταση από αυτά που χρησιμοποιείτε για την αντιμετώπιση της ζέστης και της καλοκαιρινής υγρασίας. Φροντίστε τα καλλυντικά σας να περιέχουν κηραμίδια (ceramides) και υαλουρονικό οξύ, το οποίο συγκρατεί έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό.

5. Καυτά ντους: Έξω έχει παγωνιά και το καυτό μπάνιο είναι απολαυστικό, δεν είναι όμως καθόλου ευεργετικό για την επιδερμίδα σας. Το πολύ ζεστό νερό απομακρύνει τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας, τη στεγνώνει και την ξηραίνει, καθιστώντας την ευάλωτη σε ρωγμές και σκασίματα. Μην κάθεστε πάνω από 20 λεπτά στο μπάνιο και μην ξεχνάτε να βάζετε ενυδατική μετά το ντους.

6. Σκληρά προϊόντα: Το ξηρό δέρμα δεν μπορεί να προστατεύσει τις απολήξεις των νεύρων, αφήνοντας την επιδερμίδα πιο ευάλωτη σε ερεθιστικούς παράγοντες, όπως οι χημικές ουσίες καθαριστικών προϊόντων που μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα στη σκασμένη επιδερμίδα. Το χειμώνα πρέπει να χρησιμοποιείτε καθαριστικά με βάση τα έλαια, που απομακρύνουν τη βρωμιά χωρίς να στεγνώνουν την επιδερμίδα

7. Ανθυγιεινές τροφές: Το χειμώνα οι περισσότεροι άνθρωποι παρασύρονται στην κατανάλωση λιπαρών και πλούσιων σε θερμίδες τροφών, το δέρμα σας όμως έχει ανάγκη από φρέσκα φρούτα και λαχανικά για θρέψη και ενυδάτωση.

8. Δεν σας βλέπει ο ήλιος: Τα επίπεδα βιταμίνης D και Κ πέφτουν το χειμώνα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια που σε συνδυασμό με τη χλωμή επιδερμίδα, δημιουργούν πιο γερασμένη όψη.

9. Είστε σωματικά αδρανείς: Τον χειμώνα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι σωματικά δραστήριοι με αποτέλεσμα να έχουν κακή διάθεση, να παίρνουν βάρος και να αυξάνονται τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό, που σχετίζεται με καρδιοπάθειες και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

10. Κάνετε απολέπιση: Τον χειμώνα η επιδερμίδα στεγνώνει και γίνεται ξηρή, αν λοιπόν κάνετε απολέπιση, προκαλείται ζημιά από την τριβή και την πίεση. Πλένετε το πρόσωπό σας μόνο μία φορά την ημέρα (εκτός αν είστε ιδρωμένοι ή βρώμικοι) και χρησιμοποιείτε ήπια καθαριστικά προϊόντα.

11. Υψηλές εσωτερικές θερμοκρασίες: Η πολλή ζέστη στο εσωτερικό του σπιτιού σε συνδυασμό με την ξηρή ατμόσφαιρα, προκαλεί ξηροδερμία και φριζάρισμα των μαλλιών, συνθέτοντας μια κάθε άλλο παρά νεανική όψη. Μία καλή λύση είναι να χρησιμοποιείτε υγραντήρα για να ελέγχετε τα επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού.

12. Πλένετε πολλές φορές τα χέρια σας: Είναι απαραίτητο να πλένετε συχνά τα χέρια σας τον χειμώνα σας που είναι σε έξαρση οι ιώσεις, αλλά ο συνδυασμός ζεστού νερού και σαπουνιού στεγνώνει την επιδερμίδα. Πλένετε τα χέρια σας μόνο όταν είναι απαραίτητο με χλιαρό νερό, φοράτε γάντια στο πλύσιμο των πιάτων και χρησιμοποιείτε παχύρρευστη κρέμα ή βαζελίνη μετά από κάθε πλύσιμο.

onmed

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top