10 ψέματα που μας είπαν οι γονείς μας και τα κατεβάσαμε αμάσητα

0

οι γονείς κερδίζουν πάντα τον αγώνα.

Ποιος είπε πως οι γονείς δε λένε ψέματα; Η σκέψη σας δεν ακούστηκε καθαρά μπορεί να επαναληφθεί παρακαλώ; Πιστεύει κανείς από την παρέα αυτή πως οι γονείς είναι άμεμπτοι και δεν υποκύπτουν στην αξεπέραστη ευκολία έστω κι ενός μικρού, αθώου ψέματος προκειμένου ν’ αποφύγουν καταστάσεις ή να καθυστερήσουν γεγονότα; Όχι γιατί αν κάποιοι από εσάς το πιστεύετε, τότε μάλλον δεν έχετε εστιάσει αρκετά στη γλώσσα σώματος ενός γονέα όταν το παιδί θα ζητήσει επίμονα κάτι για χιλιοστή φορά. Ίσως πάλι η μνήμη σας να έχει «ξεχάσει» εκείνα τα μικρά, άκακα ψέματα που ακούσατε στην παιδική σας ηλικία.

Μην χολοσκάτε όμως και τεντώστε κεραίες. Το άρθρο αυτό ήρθε για να σας τα θυμίσει όλα. Να ξεμπροστιάσει κάθε απόπειρα αποσυντονισμού από πλευράς γονέων και να ρίξει φως στα 10 ψέματα που θα κατεβάσεις αμάσητα μόλις σου τα πλασάρουν με απίστευτα ζηλευτή μαεστρία. Είναι ο δεκάλογος των πταισμάτων των γονέων. Και μπορεί η φαντασία των παιδιών να είναι αστείρευτη αλλά και η φαντασία των γονιών δεν πάει πίσω. «Κατά μάνα κατά κύρη».

1. « Μη φοβάσαι αγάπη μου ο γιατρός μόνο θα σε κοιτάξει».

Το ψέμα που κερδίζει Όσκαρ, Grammy, Χρυσό Φοίνικα και θέτει υποψηφιότητα για Νόμπελ. Δεν υπάρχει γονιός που να μην το έχει πει και μάλιστα είναι τόσο αυτοματοποιημένο ως ψέμα που νομίζεις πως είναι προγραμματισμένοι με εργοστασιακές ρυθμίσεις να το πούνε όταν τα βρούνε σκούρα πριν από μια επίσκεψη στο γιατρό. Υπάρχουν δε κι οι περιπτώσεις τέτοιας πειστικότητας που ακόμη κι ο ίδιος ο γιατρός θα το έχαφτε!

2. « Αν μου πεις τι συνέβη πραγματικά δε θα θυμώσω».

Εδώ υποκλινόμαστε στο πηγαίο ταλέντο που έχουν οι γονείς στο να αυτοσχεδιάζουν σε στιγμές κρίσης ή πανικού. Παρόλο βέβαια που οι ίδιοι μπορεί να ζουν μια μικρή ιστορία τρόμου μέχρι να εξακριβώσουν αλήθειες γύρω από ένα συμβάν με πρωταγωνιστή το παιδί τους, το γεγονός είναι πως πιθανότατα θα θυμώσουν πριν καν τελειώσει η συζήτηση. Και κάπως έτσι θα μείνει ένα τεράστιο ερωτηματικό να αιωρείται πάνω από το κεφάλι του παιδιού.

3. « Μην το αγγίζεις αυτό, θα μας μαλώσει εκείνος ο κύριος».

Η εικόνα λίγο ή πολύ σε όλους μας γνωστή. Γονείς και παιδιά σε ψώνια στο σουπερμάρκετ με τα δεύτερα να ζητάνε συνεχώς πράγματα ή να θέλουν ν’ αγγίξουν οτιδήποτε βλέπουν. Και πάνω στην απελπισία του να μην ξεχάσεις κάτι από τη λίστα αλλά και του να πετύχεις μια σχετική ηρεμία διότι η κυρία που στέκεται δίπλα σου σ’ αλλαντικά έχει αρχίσει να σε κοιτάζει με δυσφορία πια, να σου κι η απειλή. Αν κι άδικη φυσικά ως προς τον security του χώρου, θα προσφέρει ανακούφιση έστω και στιγμιαία.

4. « Αν φας όλο σου το φαγητό αργότερα θα κάνεις αυτά που ζήτησες».

Θα έλεγε κανείς πως σε αυτή τη φράση δε συναντάμε και ένα τόσο αθώο ψέμα. Όχι μόνο δηλαδή να το μπουκώσεις το παιδί με φαγητό θέλει δε θέλει, αλλά και να αποκτήσετε μια πελατειακή σχέση συμφέροντος. Τέρατα είμαστε για λίγο μεσημεριανό ύπνο οι γονείς.

5. « Πω βρε παιδί μου, πάλι με νίκησες, πόσο μεγάλωσες!».

Ένα ψέμα με γνώμονα την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού όμως πάντα μέσα σε λογικά όρια. Διότι φυσικά και θέλει ένας γονιός να κερδίζει το παιδί του και να χαρεί σε παιχνίδια και δραστηριότητες όμως δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τη δύναμη μια ήττας και τι μπορεί να μας διδάξει μακροπρόθεσμα.

6. « Όλοι θα πέσουμε για ύπνο τώρα είναι αργά πια».

Και μπορεί το ρολόι να δείχνει 9 βαριά, αλλά μαμά και μπαμπάς θα έχουν φορέσει πυτζάμες επίσης προκειμένου να πείσουν πως ήρθε για όλους η ώρα του ύπνου. Φυσικά τίποτε δε θα ισχύσει και οι γονείς θα διακτινιστούν στον καναπέ του σαλονιού απολαμβάνοντας την αγαπημένη τους ταινία. Ένα ψέμα με ημερομηνία λήξης αυτό βέβαια μιας και κάποια στιγμή τα παιδιά μαθαίνουν την ώρα κι έτσι όλα καταρρίπτονται. Απολαύστε το όσο κρατήσει!

7. « Δεν έχω άλλα χρήματα μαζί μου, δεν μπορούμε να το αγοράσουμε αυτό τώρα».

Μη βιαστείς να το χαρακτηρίσεις πολυφορεμένο γιατί μιλάμε για ένα ψέμα με vintage αξία. Το πορτοφόλι μπορεί να είναι γεμάτο αλλά δε θα λέγαμε το ίδιο και για την αυτοσυγκράτηση του παιδιού. Κι έτσι αυτό που θα «πιάσει» ως κολπάκι σε τέτοιες στιγμές είναι φυσικά η έλλειψη άλλων χρημάτων. Βέβαια καλό θα είναι το ψεματάκι αυτό να λέγεται με φειδώ διότι αφού η οικονομική ανασφάλεια δημιουργεί ένα έξτρα άγχος στα παιδιά.

8. « Φτάσαμε σχεδόν, δε θέλουμε πολύ ακόμη».

Ο αιώνιος μαραθώνιος άγχους γονιών και παιδιών συνήθως σε μεγάλα χιλιομετρικά ταξίδια ή σε διακοπές. Η ερώτηση «πότε θα φτάσουμε» μπορεί και να πέσει στο τραπέζι λίγο μετά την έναρξη του ταξιδιού με όλο αυτό να προσθέτει απίστευτο άγχος στους γονείς. Τα παιδιά θ’ ακούσουν αρκετές φορές αυτό το ψέμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μέχρι να καταλάβουν πως δεν πρόκειται να τελειώσει νωρίς και τότε τα πράγματα γίνονται σκούρα.

9. «Έτσι κάνουν οι μεγάλοι όταν αγαπιούνται πολύ».

Άνοιξε την πόρτα και δεν έπρεπε να την ανοίξει. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Δεν κλειδώνεις κι εσύ; Άντε τώρα να τα μπαλώσεις. Στο μυαλό του έχει φτιαχτεί μια εικόνα, ή αν είσαι τυχερός, δεν πρόλαβε να μπει οπότε σχηματίστηκε ένας συγκεκριμένος ήχος. Τι θα του πεις του παιδιού; Δε θυμόμασταν το άθλημα και είπαμε να το φρεσκάρουμε; Αρχίζεις λοιπόν έναν οσκαρικό μονόλογο περί ενήλικης αγάπης και τρυφερότητας, που εντάξει δεν είναι ψέμα ακριβώς, μα όταν μεγαλώσει κι «αγαπήσει» κι αυτό με τη σειρά του, θα υπάρχει κι αυτό το μελανό- για γέλια και κλάματα- σημείο στη μνήμη του.

10. « Ξύπνα έχουμε αργήσει για το σχολείο».

Εντάξει, για πολλοστή φορά υποκλινόμαστε στον αστείρευτο τρόπο με τον οποίο οι γονείς θα βρουν την κατάλληλη λέξη, την κατάλληλη στιγμή. Πανικόβλητα τα παιδιά θα σηκωθούν σε κλάσματα δευτερολέπτων και θα ετοιμαστούν. Εξάλλου μεταξύ γκρίνιας μαμάς ή γκρίνιας του δασκάλου, σαφέστατα επιλέγουμε όλοι το πρώτο!

Το κάθε ψέμα έχει μια αιτία και η κάθε αιτία έχει μια αφορμή. Όλα είναι κύκλος της καθημερινότητας γονέων και παιδιών. Η επιβίωση είναι σημαντική και για τις δυο πλευρές κι έτσι ίσως και λόγω παραπάνω εμπειρίας οι γονείς κερδίζουν πάντα τον αγώνα. Αμάσητα ή όχι, τα αθώα ψέματα είναι πάντα το καλύτερο χαρτί για έναν γονιό.

Μαίρη Σάμου
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top