Σουσάκι: Το άγνωστο ηφαίστειο της Αττικής...

0

Έχεις περάσει από έξω άπειρες φορές...

Στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων στα σύνορα της Αττικής με την Κορινθία υπάρχει ένα ηφαίστειο χωρίς κρατήρα που ακόμη και σήμερα διατηρεί έντονη μετα-ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Έχεις περάσει από έξω άπειρες φορές πηγαίνοντας προς Πελοπόννησο, αλλά δεν σταμάτησες. Οι Άγιοι Θεόδωροι, μια κωμόπολη πάνω στη θάλασσα, έχει στο προσκέφαλό της ένα μυστικό.

Το Σουσάκι, ένα ηφαίστειο χωρίς κρατήρα αποτελεί το βόρειο άκρο του ηφαιστειακού τόξου στο οποίο περιλαμβάνονται ακόμη τα ηφαίστεια των Μεθάνων, της Αίγινας, του Πόρου, της Νισύρου και της Σαντορίνης.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 180 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και σήμερα, περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια μετά την τελευταία του έκρηξη διατηρεί εντονότατη δραστηριότητα καθώς από αυτό εκλύονται στην ατμόσφαιρα πολλά δεκάδες χιλιάδες κυβικά διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδροθείου ενώ η θερμοκρασία στην πλαγιά του φτάνει ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Στα στόμια των πολλών στοών (φυσικών και τεχνητών) που υπάρχουν στην περιοχή, συναντάμε συχνά ψόφια έντομα και πουλιά, θανατωμένα από τα δηλητηριώδη αέρια. Στην περιοχή του ηφαιστείου υπάρχουν δύο φαράγγια τα οποία περιβάλλονται από πλαγιές με πολύ εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα ενώ σε αυτά τρέχουν νερά που τροφοδοτούνται από πηγές διάσπαρτες κατά μήκος τους.

Πως να φτάσετε εκεί

Η διαδρομή ξεκινά από έναν παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου λίγο πριν τα διϋλιστήρια της Motor Oil. Για να φτάσουμε στο ξεκίνημα της διαδρομής ερχόμενοι από Αθήνα ή Κόρινθο, ακολουθούμε την εθνική οδό μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων. Στον κόμβο αυτό, βγαίνουμε από την εθνική οδό και ο δρόμος μας οδηγεί στην παλαιά εθνική οδό. Στο σημείο αυτό κάνουμε αριστερά και ακολουθούμε την παλαιά εθνική οδό με κατεύθυνση προς Κόρινθο για 3,4 χλμ. Στο σημείο αυτό, όπου η παλαιά εθνική οδός οδεύει παράλληλα και πολύ κοντά με τη νέα, κάνουμε δεξιά.

Ο δρόμος που ακολουθούμε περνά πάνω από τη νέα εθνική οδό από μια γέφυρα και καταλήγει σε έναν παράδρομο της στο ρεύμα προς Κόρινθο. Εκεί, δεν ακολουθούμε τον παράδρομο, αλλά συνεχίζουμε ευθεία σε ασφαλτόδρομο για 140 μ. Στο σημείο αυτό υπάρχει διακλάδωση όπου ο δρόμος χωρίζει σε δύο χωματόδρομους και μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο (001). Συνεχίζουμε πεζοί στον αριστερό χωματόδρομο με κατεύθυνση βορειοδυτική.


Μετά από 200 μ συναντάμε στα δεξιά μας μια μάντρα ανακύκλωσης αυτοκινήτων και συνεχίζουμε ευθεία.

Μετά από άλλα 240 μ συναντάμε διασταύρωση όπου πηγαίνουμε ευθεία.

Μετά από άλλα 150 μ ο δρόμος που ακολουθούμε διασταυρώνεται με ένα ρέμα. Ακολουθούμε δεξιά το ρέμα, το οποίο θα μας οδηγήσει στο ηφαίστειο.

Μετά από 800 μέτρα πορείας το ρέμα στενεύει, οι πλαγιές του αποτελούνται από ηφαιστειακά πετρώματα και λίγα μέτρα αριστερά μας υπάρχουν στοές στο έδαφος από τις οποίες εκλύονται θερμά αέρια.

Οδεύοντας στο φαράγγι, συναντάμε πολλές οπές, μικρές και μεγάλες, από τις οποίες εκλύονται θερμά αέρια. Στα σημεία αυτά τα πετρώματα εμφανίζουν εντυπωσιακούς σχηματισμούς και χρώματα. Η δυσοσμία βέβαια είναι κατά τόπους πολύ έντονη...

Συνεχίζοντας να ανηφορίζουμε, το φαράγγι στενεύει αλλά χωρίς εξοπλισμό και με αρκετή προσοχή μπορούμε να φτάσουμε μέχρι ένα σημείο όπου κατά περιόδους σχηματίζεται ένας καταρράκτης με μια μικρή λιμνούλα από κάτω του. Στο φαράγγι υπάρχουν διάσπαρτες μικρές πηγές. Από τον καταρράκτη και πάνω η ανάβαση είναι δύσκολη και μάλλον χρειάζεται εξοπλισμό.


Οι τολμηροί που αποφασίζουν να επισκεφτούν το Σουσάκι έρχονται σε επαφή με την ενέργεια που αποπνέει μια ηφαιστειογενής περιοχή. Πεζοπορώντας στο μονοπάτι που διασχίζει την κοιλάδα ενός ρέματος, αποζημιώνονται από την ομορφιά της φύσης. Σε αρκετά σημεία το νερό αναβλύζει μέσα από τα έγκατα της γης ενώ το τοπίο γίνεται και πάλι πράσινο με τα πεύκα να κάνουν την εμφάνισή τους στις απότομες πλαγιές. Ακόμη πιο ψηλά και ανάλογα με την εποχή ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μικρούς καταρράκτες που ολοκληρώνουν την όμορφη εικόνα.

Γεγονός είναι ότι το Σουσάκι μπορεί να παραμένει «ήσυχο» για αιώνες όμως οι γεωλόγοι το μελετούν συνεχώς και δεν αποκλείουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να «ξυπνήσει» και πάλι. Άλλωστε η έντονη σεισμική δραστηριότητα του 1997 προκάλεσε την άνοδο του μάγματος.

Οι Άγιοι Θεόδωροι και η παραλία Πευκάκια


Αν διασχίσεις πρωί – πρωί τον κεντρικό δρόμο των Αγίων Θεοδώρων θα παρατηρήσεις πως ο κόσμος είναι έξω απο νωρίς. Πηγαίνει και κάνει τα ψώνια του στην αγορά. Σε ένα παράλληλο του κεντρικού δρόμου, πέφτω επάνω σε λαϊκή αγορά.

Πιάσε το παραλιακό μέτωπο της πόλης, με την μεγάλη περατζάδα. Αυτή η θέα κοστίζει χρυσάφια. Στις παρυφές της πόλης, ένα μεγάλο κομμάτι της παραλίας είναι σκεπασμένο από πεύκα. Αυτή είναι η παραλία πευκάκια την Αγίων Θεοδώρων. Οφείλεται σε δενδροφύτευση μαθητών της δεκαετίας του ’50.

Ο φάρος


Όμως, το ηφαίστειο δεν είναι η μόνη έκπληξη αυτής της εκδρομής. Αν κατευθυνθείς προς την παραλία, η παραθαλάσσια διαδρομή περνά ανάμεσα από εξοχικές κατοικίες και στη συνέχεια κινείται παράλληλα με την περίφραξη την διυλιστηρίων. Μπροστά σου πάνω στην ακροθαλασσιά, υψώνει το ανάστημά του ένας φάρος. Είναι ένας από τους δύο φάρους της περιοχής, που καθοδηγούν τα πλοία καθώς προσεγγίζουν από ανατολικά τον Ισθμό της Κορίνθου. Κατασκευάστηκε από την Γαλλική Εταιρία Φάρου το 1894. Η φωτοβολία του είναι 12 ναυτικά μίλια.

Καλύτερο σημείο για να αράξεις και να αλλάξεις τον αέρα σου, πριν πάρεις τον δρόμο της επιστροφής, νομίζω δεν θα μπορούσες να βρεις!


apotis4stis5
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top