10 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν χωρίσεις

0

Πάντα με αξιοπρέπεια.

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες, πόσο μάλλον οι ερωτικές. Αρκετές φτάνουν στο τέλος τους, πριν καλά-καλά αρχίσουν. Άλλες, παρ’ ότι διαρκούν ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα από τα προβλήματα που παρουσιάζονται σ’ αυτό τους το ταξίδι και είτε τα καταφέρνουν, είτε τερματίζουν. Όπως κι να έχει, η λήξη ενός κεφαλαίου στη ζωή μας αποτελεί μία δύσκολη απόφαση.

Πάνω σε μία σχέση επενδύεις συναισθηματικά, έχεις αφιερώσει χρόνο και κόπο. Ακόμα κι αν βλέπεις ότι δεν τραβάει άλλο, εσύ συνεχίζεις να παλεύεις. Δικαιολογείς τις καταστάσεις, ίσως να ρίχνεις και το φταίξιμο σε σένα. Όμως, όταν βλέπεις πως τα πράγματα κατευθύνονται σ’ ένα αδιέξοδο έχει έρθει η ώρα να φύγεις. Πάντα με αξιοπρέπεια. Προτού, λοιπόν, βάλεις την τελεία, καλό είναι να κάτσεις ν’ αναλογιστείς ορισμένα πράγματα και καταστάσεις, βγάζοντας τα δικά σου συμπεράσματα και δρομολογώντας τις επόμενες κινήσεις σου.

1. Γιατί θέλεις να χωρίσεις;

Σίγουρα υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία έχουν συμβεί μεταξύ σας και σ’ έχουν φέρει σε μία δυσμενή θέση. Η σκέψη του χωρισμού γυρίζει στο μυαλό σου. Αξίζει όμως το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί να φέρει τη λήξη της σχέσης σου; Κάτσε κι σκέψου τι είναι αυτό το οποίο σ’ έφτασε σ’ αυτό το σημείο, αν υπάρχει κάποιος τρόπος για να λυθεί.

2. Είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα, όσο τα παρουσιάζεις;

Πολλές φορές, ο ερωτευμένος άνθρωπος πιάνεται από μικρές αφορμές και γιγαντώνει καταστάσεις. Άθελά του, φυσικά. Μήπως να έπαιρνες τη γνώμη κάποιου τρίτου προσώπου; Κάπου-κάπου χρειάζεται κι αυτό. Η σκέψη μας θολώνει απέναντι στα δικά μας προβλήματα και δεν ενεργούμε σωστά. Ένα τρίτο πρόσωπο, ίσως φωτίσει την κατάσταση κι επιτέλους ξεκαθαρίσει το τοπίο σου.

3. Υπάρχει επικοινωνία μεταξύ σας;

Όταν βρίσκεσαι δίπλα σε κάποιον που αγαπάς και αισθάνεσαι όμορφα στο πλευρό του, μπορείς να εκφράζεις με άνεση τις σκέψεις σου και τους προβληματισμούς σου, τις χαρές και τις λύπες σου. Αν αυτό μεταξύ σας δεν υπάρχει πλέον, τότε κάτι έχει σπάσει μέσα σας εδώ και καιρό. Ακόμα κι αν προσπαθήσεις να μιλήσεις στον σύντροφό σου ώστε να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κατασπαράξετε ο ένας τον άλλον.

4. Γιατί βρίσκεσαι σ’ αυτή τη σχέση;

Για δύο ανθρώπους που βρίσκονται σε μια υγιή σχέση, η ερώτηση αυτή είναι πολύ απλή. Εσύ έχεις μπει στη διαδικασία να σκεφτείς τον χωρισμό κι αυτό σημαίνει ότι κάτι έχει στραβώσει μέσα σου. Ψάξε στα ενδόμυχα. Δες ποιος είναι ο λόγος, τα κίνητρά σου που σε κρατούν μέσα σ’ αυτή τη σχέση.

5. Ζύγισε την ευτυχία σου.

Κάθε μέρα που περνάει, αφήνει και μια γεύση στο στόμα μας. Είτε γλυκιά είτε πικρή. Εσένα η σχέση σου, τι γεύση σου αφήνει στο τέλος της ημέρας; Μήπως έχεις μαζέψει περισσότερες πίκρες τελευταία; Αν ναι, τότε μην το καθυστερείς άλλο. Ό, τι δε λύνεται, κόβεται. Άφησέ το, για το καλό σου και μην ελπίζεις σ΄ ένα καλύτερο αύριο. Αυτό το αύριο που λαχταράς δε θα’ ρθει ποτέ.

6. Θέλετε να προσπαθήσετε;

Λάθη κάνουμε όλοι. Το θέμα είναι να κατανοούμε την πατάτα μας και να επανορθώσουμε. Ή έστω, να προσπαθήσουμε. Αν βλέπεις πως ο σύντροφος σου ακούει τι έχεις να του πεις, τι είναι αυτό που σε βασανίζει και σε προβληματίζει κι αν κι εσένα αντίστοιχα σε νοιάζει τι έχει να σου πει ο ίδιος, τότε ο πόνος σου αξίζει. Πάλεψε το κι άλλο και προς θεού, δε λέω να μείνεις σε μία σχέση αν αυτή θεωρείς πως δεν έχει να σου δώσει κάτι άλλο, ίσως οι κόποι σου εν τέλει έχουν αποτέλεσμα, όπως και οι δικοί του.

7. Τα συναισθήματά σου έχουν αλλάξει απέναντι στον σύντροφό σου;

Αν αγαπήσεις μια φορά, δεν μπορείς να ξε-αγαπήσεις στην πορεία. Δεν υπάρχει ρήμα ξε-αγαπώ. Είναι μονόδρομος. Ο έρωτας, όμως, μπορεί να χαθεί. Η φωτιά του δικού σας έρωτα ακόμη σιγοκαίει ή έχει σβήσει οριστικά; Μη μένεις εγκλωβισμένος σε μια κατάσταση από συνήθεια. Είναι καλύτερο να φύγεις, παρά να φλομώνεις στο ψέμα και τον ίδιο σου τον εαυτό.

8. Υπάρχει μέλλον;

Όχι, δε μιλάω για γάμους και παιδιά. Μη σε τρομάζει η ερώτησή μου. Μιλάω για το άμεσο μέλλον. Πώς φαντάζεσαι να είναι; Έχει μεγάλη σημασία να έχετε κοινούς στόχους, ανάγκες κι όνειρα. Αν σε κάθε πρόβλεψη του αύριο εσύ δεν είσαι σε θέση να συμπεριλάβεις τον σύντροφό σου νομίζω πως το μήνυμα είναι ξεκάθαρο.

9. Μπορείτε να είστε ξανά καλά;

Μπορεί να περνάτε μία μαύρη φάση. Όλα φαντάζουν δύσκολα κι ακατανόητα. Μερικές φορές, αυτή η φάση κρατάει για αρκετό χρονικό διάστημα κι αυτό μπορεί να σε εξαντλήσει. Αν συμβαίνει συχνά, υπάρχει πραγματικά σοβαρό πρόβλημα. Αν τυχαίνει μία στο τόσο, σύντομα και πάλι όλα θα λυθούν και θα επιστρέψουν στην κανονικότητά τους. Μη σε παίρνει από κάτω τόσο εύκολα, αξίζει να προσπαθήσεις αν πιστεύεις πως, σε τελική φάση, όλα θα λάβουν μια ομαλή κλίση.

10. Στην προοπτική ενός χωρισμού, νιώθεις ανακούφιση;

Αποφασίζεις να βάλεις μια τελεία στην ιστορία σας. Θα νιώσεις καλύτερα μετέπειτα; Ποια συναισθήματα θα κυριεύσουν το είναι σου; Η ευτυχία ή η λύπη; Είναι σημαντικό να ξέρεις τις επιπτώσεις που θα καλεστείς ν’ αντιμετωπίσεις στην ψυχολογία σου ύστερα από τον χωρισμό σας. Έτσι, μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα ποιο είναι το σωστό για σένα.

Δύσκολη απόφαση. Κάθε τέλος όμως, φέρνει μια αναγέννηση. Είτε μείνεις μ’ έναν άνθρωπο είτε αποφασίσεις να προχωρήσεις τη ζωή σου μακριά του, οι αναμνήσεις που έχετε δημιουργήσει παρέα θα σας κρατούν συντροφιά για πάντα. Φρόντισε να είναι όμορφες. Να νοσταλγείς στιγμές κι ανθρώπους. Μην έχεις κακία μέσα σου. Μη μετανιώνεις ποτέ για όσα έδωσες, όσα δεν κατάφερες να δώσεις κι όσα θα ήθελες να δώσεις. Η απόφαση δική σου, φρόντισε να είναι η σωστή.

Λαμπρινή Νταβέλη
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top