Πόνος στον καρπό: Οφείλεται στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή σε τενοντίτιδα;

0

το κάθε πρόβλημα χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης.

Οι περισσότεροι ενήλικες έχουμε εμφανίσει σε κάποια φάση της ζωής μας πόνο, μούδιασμα ή «μυρμήγκιασμα» στον καρπό. Συνήθως λέμε ότι οφείλεται στην κούραση λόγω εργασίας ή κάποιας επαναλαμβανόμενης κίνησης και έχουμε μάθει να υπομένουμε τα συμπτώματα.

Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις όπου αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνέχεια, υπάρχουν δύο πιθανοί ένοχοι: το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και η τενοντίτιδα. Όμως, χρειάζεται η διάγνωση να είναι σωστή, διότι το κάθε πρόβλημα χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης.

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Προκαλείται όταν το μέσο νεύρο στον καρπό πιέζεται. Αυτό οδηγεί σε μούδιασμα ή αίσθηση μυρμηγκιάσματος σε όλο το χέρι. Πολλοί ασθενείς βιώνουν αυτά τα συμπτώματα περισσότερο τη νύχτα.

Αντιμετώπιση

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης, ο γιατρός θα σας συστήνει μια σειρά διαφορετικών θεραπειών. Για τους περισσότερους, η χρήση ειδικού βραχίονα – νάρθηκα και πάγου για τη μείωση του οιδήματος μπορεί να βοηθήσει. Σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων, ο γιατρός θα σας προτείνει ειδικό πρόγραμμα άσκησης. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Τι είναι η τενοντίτιδα

Οι τένοντες είναι ινώδεις ιστοί που συνδέουν τους μυς με τα οστά. Υπάρχουν περίπου 10 ή περισσότεροι τένοντες που μπορεί να επηρεαστούν σε αυτή την περίπτωση. Η καταπόνησή τους δημιουργεί φλεγμονή και μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του σώματος, όμως τις περισσότερες φορές εμφανίζεται στα χέρια. Τα συμπτώματα είναι πόνος και ενόχληση, τα οποία επιδεινώνονται μέσω επαναλαμβανόμενων κινήσεων. Ορισμένες φορές, εμφανίζεται και οίδημα.

Αντιμετώπιση

Αν εμφανίζετε συμπτώματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοινά αντιφλεγμονώδη πριν δείτε έναν γιατρό. Μπορείτε ακόμα και να χρησιμοποιήσετε πάγο στον καρπό σας. Οι περισσότεροι γιατροί θα σας συστήνουν να κάνετε τα ίδια. Όπως και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η τενοντίτιδα θεραπεύεται με ειδικό νάρθηκα. Επιπλέον, χορηγούνται ενέσεις στεροειδών και ειδικές ασκήσεις. Όμως, σε αντίθεση με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, το χειρουργείο δεν χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Γενικά πάντως, η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στο σύνδρομο και στην τενοντίτιδα είναι ότι το πρώτο επηρεάζει τα νεύρα και το άλλο τους τένοντες. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά που να μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τέτοια προβλήματα. Αν και η χρήση πληκτρολογίου και οι επαναλαμβανόμενες ασκήσεις γραφείου μπορεί να μην είναι οι αιτίες του συνδρόμου ή της τενοντίτιδας, μπορούν με βεβαιότητα να επιδεινώσουν τον πόνο. Γι’ αυτό χρειάζεται να κάνουμε συχνά διαλείμματα και να καθόμαστε σωστά για να αποφεύγουμε τραυματισμούς.

enallaktikidrasi
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top