Γιουβετσάκι με αρνάκι και δυόσμο


Το κυριακάτικο γιουβέτσι απλά.

Υλικά
  • 1.600 γρ. μπούτι αρνίσιο, με το κόκαλο, σε μερίδες
  • 2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 2 καρότα, σε κύβους 1-2 εκ.
  • 400 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, χτυπημένα
  • 90 ml ούζο ή τσίπουρο
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή 1½ κ.γ. ξερό)
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο πρόβειο
  • 250 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο δυόσμο ή άνηθο, ψιλοκομμένα
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αρνί με το λάδι και αλατοπίπερο. Ζεσταίνουμε καλά μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια αρνιού για 7-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά. 
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο λάδι ακόμα. 
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την ντομάτα, το αλκοόλ, το μέλι, το δεντρολίβανο, αλατοπίπερο και 250 ml νερό, ανακατεύουμε και κλείνουμε το καπάκι. 
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνει το κρέας.
  • Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κριθαράκι για 5-6 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. 
  • Μεταφέρουμε το αρνάκι με τα λαχανικά και τα υγρά του σε γάστρα. 
  • Προσθέτουμε το κριθαράκι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. 
  • Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 30 λεπτά. 
  • Αφαιρούμε το καπάκι, προσθέτουμε 200 ml ζεστό νερό και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι. 
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο, σκορπίζουμε τον δυόσμο και συνοδεύουμε με λαχανικά στον ατμό.

gastronomos

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...