Φλογέρες με καρύδα (ινδοκάρυδο)


Δοκιμάστε τις, οπωσδήποτε!

Πρόκειται για ένα γλυκάκι, που είναι σκέτος πειρασμός. Αν κάνουμε αρχή, δεν θα μπορούμε να σταματήσουμε να τις τρώμε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, είναι πως θα πρέπει να τις κρύψουμε στο ψυγείο, γιατί αν τις βρουν τα παιδιά μας ...πάνε.

Υλικά

• 1 κιλό καρύδα (ινδοκάρυδο)
• 500 γραμ. ζάχαρη
• 3 βανίλιες
• 500 γραμ. μαργαρίνη
• 2 πακέτα φύλλο κρούστας
• φυτίνη ή βούτυρο λιωμένο, για τα φύλλα

Για το σιρόπι

• 3½ ποτήρια νερό
• 4 ποτήρια ζάχαρη
• 2 βανίλιες
• 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

• Βάζουμε ένα κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, λιώνουμε τη μαργαρίνη, προσθέτουμε τη ζάχαρη και την ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθεί.
• Σ᾿ ένα λεκανάκι, ρίχνουμε την καρύδα και τις βανίλιες και τα περιχύνουμε με τη μαργαρίνη, που έχουμε λιώσει τη ζάχαρη.
• Με τα χέρια μας ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, μέχρι να βραχεί όλη η καρύδα και να πετύχουμε ομοιογενές μείγμα.
• Παίρνουμε τα φύλλα, τα ανοίγουμε στον πάγκο εργασίας και τα κόβουμε σε τρία ίσια, κοντόχοντρα κομμάτια.
• Έπειτα τα φυλάμε σκεπασμένα για να μην ξεραθούν.
• Παίρνουμε ένα - ένα κομμάτι, το βουτυρώνουμε (μ᾿ ένα πινέλο) και βάζουμε στη μια άκρη του μια κουταλιά της σούπας γεμάτη γέμιση.
• Διπλώνουμε τις δυο μακρόστενες πλευρές προς τα μέσα (για να μη χυθεί η γέμιση) και το τυλίγουμε σε ρολό.
• Τα αραδιάζουμε σε καλά βουτυρωμένη λαμαρίνα, (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας) και τα βουτυρώνουμε καλά, από πάνω.
• Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο πακέτο φύλλα.
• Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να φυλάξουμε τις φλογέρες στην κατάψυξη, αφού τις καλύψουμε πρώτα με μεμβράνη.
• Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για 15'- 20' περίπου, μέχρι να ροδίσουνε καλά.
• Όταν βγάλουμε τις φλογέρες απ᾿ το φούρνο, τις τοποθετούμε σε μεγάλα, βαθιά ταψιά και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
• Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
• Απ' την ώρα που θ' αρχίσει να βράζει, το αφήνουμε ακόμα για 4'.
• Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το σιρόπι, ρίχνοντας μία σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας. Εάν σταθεί και δεν απλώσει, είναι έτοιμο.
• Όταν παγώσουν οι φλογέρες, τις περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Τις αφήνουμε να το απορροφήσουν και τις απολαμβάνουμε με την ψυχή μας.

Τεμάχια: 80 - 100

faghta-giagias

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...