Σούπα με παστό μπακαλιάρο


Ξεχωριστό πιάτο για να μπει στο τραπέζι...

Προτιμάμε τον μπακαλιάρο που πωλείται με το αλάτι του, ξερός, και όχι έτοιμα ξαλμυρισμένα φιλέτα, γιατί είναι άνοστα.

Υλικά
  • 1 «φύλλο» παστός μπακαλιάρος (ή 2 μικρότερα «φύλλα»), συνολικού βάρους 1.300 - 1.400 γρ.
  • 200 ml πολτός ντομάτας
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ματσάκι σέλινο (τα φύλλα και τα κοτσάνια), ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε ροδέλες
  • 1 μέτριο πράσο, σε ροδέλες
  • 3 καρότα σε λεπτές φέτες
  • 2 μεγαλούτσικες πατάτες, σε μέτρια κομμάτια
  • άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • ελάχιστο αλάτι (αν χρειαστεί)
Διαδικασία

Ξαλμύρισμα:
  • Την προηγουμένη, πλένουμε τον μπακαλιάρο καλά, να φύγει το χοντρό αλάτι, και τον βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό. 
  • Οταν μαλακώσει λίγο, κόβουμε τα πτερύγια και την ουρά με ένα ψαλίδι και ξύνουμε τα λέπια. 
  • Τον κόβουμε σε μέτρια κομμάτια, τα πλένουμε καλά και τα ξαναβάζουμε στη λεκάνη, την οποία έχουμε γεμίσει με άφθονο κρύο νερό. 
  • Εκεί θα τον αφήσουμε για τουλάχιστον 8 ώρες μέχρι να ξαλμυρίσει, αλλάζοντας το νερό κάθε 3 ώρες, αν γίνεται, ή έστω όσο πιο συχνά μπορούμε.
Σούπα:
  • Την επομένη, σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο νερό: αν θέλουμε τη σούπα αραιή, βάζουμε 2 λίτρα και, αν τη θέλουμε πιο πηχτή, αρκεί 1½ λίτρο. 
  • Οταν κοχλάσει, ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας, το ελαιόλαδο, το σέλινο, τα κρεμμύδια, το πράσο και τις πατάτες. 
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μισοβράσουν τα λαχανικά. 
  • Ρίχνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μαζί με πιπέρι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά (ανάλογα με το πάχος και το μέγεθος των κομματιών), μέχρι να μαλακώσουν. 
  • Αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγο αλάτι. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.

gastronomos

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...