Κουρκουτούλα, κεφτέδες σε σάλτσα ντομάτας


Οικογενειακή συνταγή για κεφτεδάκια με σάλτσα, από τη Θεσσαλία.

Υλικά
  • 500γρ. ψίχα από ψωμί μπαγιάτικο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 μικρό ματσάκι δυόσμο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 300γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 200γρ. χοιρινό κιμά
  • 1 αβγό
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας αλεύρι
  • 30ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 500ml χυμό ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • έτοιμο πιλάφι για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  • Μουλιάζετε καλά το ψωμί σε ένα μπολ με νερό. Το στύβετε πολύ καλά. Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και τον δυόσμο και τρίβετε το κρεμμύδι στον τρίφτη.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τον κιμά, αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε για 5 λεπτά περίπου. Τον αφήνετε σκεπασμένο στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
  • Πλάθετε τον κιμά σε μέτριους κεφτέδες και τους πατάτε ελαφρά να γίνουν πιο πλακέ και όχι στρογγυλοί. 
  • Σε ένα τηγάνι βάζετε μπόλικο ελαιόλαδο να κάψει και τους τηγανίζετε καλά και από τις δύο πλευρές. Τους ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους κρατάτε ζεστούς.
  • Για τη σάλτσα: Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας συχνά μέχρι να χρυσίσουν. 
  • Προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε να σκουρύνει ελαφρά, σβήνετε με το ξίδι και χαμηλώνετε τη φωτιά. Προσθέτετε τον χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, αλατοπίπερο και 200 ml νερό.
  • Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει και, λίγο πριν πήξει εντελώς, προσθέτετε τους κεφτέδες και πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σιγοβράζετε για 1-2 λεπτά επιπλέον. 
  • Σερβίρετε τους κεφτέδες με άφθονη σάλτσα και πιλάφι.

olivemagazine

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...