Κριθαράκι με χταπόδι κοκκινιστό


Ένα φαγητό που μυρίζει θάλασσα.

Υλικά
  • 1 νεροπότηρο κριθαράκι χοντρό
  • 1 χταπόδι μέτριο, 1 κιλό περίπου
  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κρασοπότηρο γλυκό κρασί από τη Σάμο
  • 1 νεροπότηρο ντομάτα φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • αλάτι, μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  • Καθαρίζετε το χταπόδι από τα εντόσθια της κουκούλας και το δόντι.
  • Αποκόβετε την κουκούλα από το σώμα και την κόβετε σε μικρά κομματάκια, ενώ χωρίζετε τα πλοκάμια ένα-ένα.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φύλλο δάφνης.
  • Σοτάρετε 2-3 λεπτά και προσθέτετε το χταπόδι και το γλυκό κρασί.
  • Αφήνετε να πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 20 λεπτά.
  • Προσθέτετε την ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σ’ ένα νεροπότηρο νερό.
  • Πιπερώνετε καλά και μαγειρεύετε για 15 λεπτά ακόμα.
  • Όταν το χταπόδι έχει γίνει τρυφερό, προσθέτετε ένα νεροπότηρο νερό, δυναμώνετε τη φωτιά και, μόλις ξαναπάρει βράση, ρίχνετε μέσα το κριθαράκι ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3 λεπτά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε την κατσαρόλα, ανακατεύοντας πού και πού για να μην κολλήσει το κριθαράκι.
  • Σε 15 λεπτά περίπου το φαγητό σας είναι έτοιμο.
  • Στο ενδιάμεσο του μαγειρέματος δοκιμάζετε για να δείτε μήπως το κριθαράκι χρειάζεται λίγο αλάτι και προσθέτετε πιπέρι.
  • Το σερβίρετε ζεστό σε πιατέλα.

olivemagazine

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...