Αρνάκι με σταμναγκάθι


Αγαπημένο φαγητό της κρητικής κουζίνας.

Υλικά
  • 1½ κιλό αρνάκι (από μπούτι), σε μερίδες
  • 1 κιλό σταμναγκάθι καθαρισμένο, πλυμένο, ή αντίδια (επειδή δεν θα βρείτε σταμναγκάθι)
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1/3 φλιτζανιού κρασί λευκό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • χυμό από 1-2 λεμόνια
  • 2-2½ φλιτζάνια νερό περίπου
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • Πλένετε, σκουπίζετε και πασπαλίζετε τα κομμάτια του κρέατος με αλάτι και πιπέρι. Τα σοτάρετε στο λάδι μέσα σε πλατιά κατσαρόλα μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Τα σβήνετε με το κρασί.
  • Προσθέτετε όσο από το νερό χρειάζεται για να σκεπαστεί το κρέας και το σιγοβράζετε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι το κρέας έχει μαλακώσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα χόρτα:
  • Ζεματάτε το σταμναγκάθι σε αρκετό βραστό νερό μέχρι να μαραθεί.
  • Το στραγγίζετε και το προσθέτετε στο κρέας. Ελέγχετε για αλάτι.
  • Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα και σιγοβράζετε το φαγητό για 20-25 λεπτά επιπλέον μέχρι να βράσει καλά το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του.
  • Προσθέτετε όσο χυμό λεμονιού σάς αρέσει και ανακινείτε την κατσαρόλα για να ενωθούν οι γεύσεις της σάλτσας. Βράζετε το φαγητό για 1 λεπτό ακόμα και σερβίρετε.
Tips
Το φαγητό γίνεται και με αντίδια ή ασκολύμπρους (ή ασκόλυμπρους) αντί για σταμναγκάθι. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε το αρνάκι με κατσικάκι.

olivemagazine

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...