κλασική συνταγή του πιο ελληνικού ντιπ.
Υλικά
- 2 φλιτζ. τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι
- 2 - 3 σκελίδες σκόρδου
- 1 μεγάλο αγγούρι
- 50 ml ελαιόλαδο
- 30 - 50 ml ξίδι από λευκό ή κόκκινο κρασί, αναλόγως του πόσο όξινο είναι το γιαούρτι μας (αρχικά βάζουμε 30 ml, δοκιμάζουμε το τζατζίκι και, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε ξίδι)
- 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου ή άνηθου
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Καθαρίζουμε το αγγούρι και, αν είναι πολύ μακρύ, το κόβουμε στη μέση, για να μπορούμε να το χειριστούμε καλύτερα.
- Επειτα κόβουμε κάθε κομμάτι στη μέση, κατά μήκος αυτήν τη φορά, και με ένα κουτάλι αφαίρουμε τα σπόρια.
- Τρίβουμε τα κομμάτια του αγγουριού στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Στύβουμε λίγο-λίγο το τριμμένο αγγούρι ώστε να φύγουν τα πολλά ζουμιά.
- Τρίβουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Διατηρείται εκεί μέχρι 2 ημέρες.
- Αν δεν θέλουμε να σερβίρουμε το τζατζίκι αυθημερόν, είναι προτιμότερο να προσθέσουμε το φρέσκο μυρωδικό λίγο πριν από το σερβίρισμα ή έστω μέχρι 3 ώρες πριν, γιατί, αν παραμείνει μεγαλύτερο διάστημα μέσα στο τζατζίκι, αλλοιώνεται η γεύση του.
gastronomos
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.