Σαραγλί


ώρα για γλυκάκι...

Υλικά συνταγής

για το σαραγλί
  • 800γρ. φύλλο Βυρητού
  • 300γρ. βούτυρο
  • 400γρ. καρύδι τριμμένο
  • λίγη κανέλα
  • 1 φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη
για το σιρόπι
  • 400ml νερό
  • 120ml γλυκόζη
  • 480γρ. ζάχαρη
  • ξυνό 1 κ.γ. στη μύτη
  • 2 βανίλιες
Διαδικασία συνταγής

για το σαραγλί
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το καρύδι, την κανέλα, τη φρυγανιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Παίρνουμε το πρώτο φύλλο και τοποθετούμε τον πλάστη κατά πλάτος του φύλλου, στη μέση. Διπλώνουμε το φύλλο στη μέση, ρίχνουμε λίγο από το μίγμα μας (υπολογίζουμε να μοιραστεί ισόποσα σε όλα τα φύλλα) και το τυλίγουμε – δεν έχουμε αφαιρέσει τον πλάστη από εκεί που τον τοποθετήσαμε στην αρχή. Έπειτα σουρώνουμε το φύλλο, σπρώχνοντας από τις άκρες προς το κέντρο του πλάστη. Στη συνέχεια, βγάζουμε τον πλάστη και τοποθετούμε το σουρωμένο φύλλο στο ταψί ανοίγοντάς το λίγο.
  • Συνεχίζουμε τη διαδικασία αυτή μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα μας.
  • Κόβουμε τα τυλιγμένα φύλλα μας σε μικρά κομμάτια.
  • Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και το αλείφουμε στα φύλλα.
  • Ψήνουμε στους 180oC μέχρι να ροδίσει.
για το σιρόπι
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη γλυκόζη και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
  • Στο τέλος προσθέτουμε το ξυνό και τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
  • Σιροπιάζουμε με ζεστό, αλλά όχι καυτό σιρόπι και κρύο σαραγλί.
  • Μόλις το σαραγλί απορροφήσει το σιρόπι είναι έτοιμο.

cooklos

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...