Μήπως είσαι τσιγκουνομίζερος;

0

(Και συγχέεις την οικονομία με την μιζέρια;)

Με την άφιξη της οικονομικής κρίσης, ξεσπάθωσε ο μίζερος και βγήκε όξω στους δρόμους να διατρανώσει την ύπαρξή του.

Σημειωτέον: την κρισο-καραμέλα την ακούμε δεκαετίες ολόκληρες. Σε παλιά επεισόδια των Τριών Χαρίτων αν ανατρέξεις, για μιάν κρίση μιλούν.

Ο μίζερος: (στο κείμενο για συντομία θα αναφέρω μόνον το αρσενικό του γένος. Έχει όμως και επάξιους θηλυκούς εκπροσώπους.)

Ο μίζερος, λοιπόν, είναι ο άνθρωπος που συμπεριφέρεται φτωχικά, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση και την δυνατότητα που έχει για δοτικότητα σε μία συγκεκριμένη στιγμή.

Θα δώσω παραδείγματα, διότι έτσι θα γίνει κατανοητό.

Όλοι μας έχουμε μιζεριάσει σε κάποιες στιγμές της ζωής μας, αλλά ο μίζερος ζει για να εξυπηρετεί την μιζέρια του. Αυτή είναι η raison d’être του.

Επειδή ο θεός με έχει προφυλάξει από υπερβολική έκθεση στην μιζέρια, σημειώνω πως η λίστα δεν είναι εξαντλητική. Σας καλώ να την εμπλουτίσετε, μπας και σηκώσουμε το μιζεροπέπλο από την καθημερινότητά μας.

1. Γενικά ο μίζερος δεν είναι δοτικός, ούτε σε υλικά μήτε σε συναισθήματα μήτε σε άυλες καταστάσεις.

2. Μίζερος γίνεσαι όταν είναι η γιορτή σου, τυχαίνει να συντρώς με φίλους και δεν κερνάς ένα μισόκιλο χύμα κρασί που στοιχίζει €3.

3. Μίζερος γίνεσαι, όταν δεν καλείς φίλους σπίτι, να μοιραστείς μία μακαρονάδα μαζί τους. Μπορεί να φοβάσαι ότι θα σου λιώσουν το πάτωμα και τα έπιπλα με την παρουσία τους. Μη φοβού! Δεν θα συμβεί!

4. Μίζερος γίνεσαι, όταν τσιγγουνεύεσαι να δώσεις ένα ποσό για να πας μία εκδρομή, που έχεις κατσιάσει μέσα στο σπίτι για καιρό, διότι σκέπτεσαι ότι δεν θα σου μείνει η εκδρομή, αλλά η τοστιέρα που θα αγοράσεις με αυτό το ποσό.

5. Μίζερος συνεχίζεις να γίνεσαι, όταν αφού αγοράσεις την τοστιέρα, δεν την χρησιμοποιείς για να μην χαλάσει!!!

6. Μίζερος γίνεσαι, όταν σε προσκαλούν σε ένα σπίτι και δεν πας για να μην ξοδευτείς να τους πάρεις πεσκέσι. Αν είναι δικοί σου άνθρωποι, φτιάξε μία κάρτα και πρόσφερέ την, κόψε ένα λουλούδι από τον κήπο σου και δώσε το με την καρδιά σου. Είναι αρκετό και υπέροχο.

7. Μίζερος γίνεσαι, όταν δεν πας βόλτα με τους φίλους σου, γιατί καταξοδεύτηκες τον προηγούμενο μήνα. Σου πέφτει βαρύς ο ένας καφές, ενώ έχεις ξοδέψει κατοστάρια, για να αγοράζεις το πεντηκοστό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια σου.

8. Μίζερος γίνεσαι, όταν ενώ οι φίλοι σου δέχονται να πηγαίνουν στα μέρη που εσύ θες, όταν σου ζητούν να πάτε μία φορά εκεί που επιθυμούν οι ίδιοι, αρνείσαι κατηγορηματικά, διότι δεν είναι στα γούστα σου. Δεν πας για το γούστο σου μόνο. Πας για την παρέα. Για την ίδια παρέα που έρχεται στα δικά σου, όταν το ζητείς.

9. Μίζερος γίνεσαι, όταν αναμασάς την ιδέα “δεν έχω λεφτά, άρα θα μείνω μέσα να κλάψω την μοίρα μου”. Ζεις σε μία χώρα ευλογημένη με θαυμάσιο καιρό. Μπορείς να βγεις και να περάσεις όμορφα χωρίς να είναι απαραίτητο να ξοδέψεις χρήματα. Δεν θέλει κόπο. Θέλει καλή διάθεση, φαντασία και καλή παρέα.


10. Μίζερος γίνεσαι, όταν δεν κάνεις γιορτή για τα γενέθλια του παιδιού σου, αλλά του αγοράζεις το καινούργιο πανάκριβο παιχνίδι που σου ζήτησε, για να παίξει μόνο του. Έτσι βεβαιώνεις πως μεγαλώνεις ένα παιδί με τις αρχές της μιζέριας και με έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων.

11. Γίνεσαι μίζερος, όταν προτιμάς να αγοράζεις με 150 (λέμε τώρα) δόσεις ένα πανάκριβο αμάξι, αλλά δεν έχεις πάει ποτέ ένα ταξίδι ζωής σε μία άλλην χώρα, ή έστω σε μία περιοχή της Ελλάδας που θα στοίχιζε πολύ λιγότερα. Η μιζέρια σου σου υποδεικνύει ότι “το αμάξι θα σου μείνει και θα το βλέπουν και οι άλλοι, ενώ το ταξίδι είναι φευγαλέο”. Αμ δε! Ένα ταξίδι ζωής σφηνώνει μέσα στην συνείδησή σου και σε αλλάζει ως άνθρωπο, προς το καλύτερο πάντα.

12. Γίνεσαι μίζερος, όταν αποφασίζεις να επενδύσεις τις πολύτιμες οικονομίες σου στην δημιουργία μίας επιχείρησης χωρίς να ερευνήσεις σχετικά την βιωσιμότητά της. Διατίθεσαι να δαπανήσεις πενήντα ευρωχιλιάδες, για να ανοίξεις την επιχείρηση με αβέβαιο αποτέλεσμα, αλλά όχι να δώσεις πέντε χιλιάδες ώστε να έχεις προηγουμένως ερευνήσει πχ με μία εξειδικευμένη εταιρεία επιχειρησιακής έρευνας, αν η ιδέα σου είναι βιώσιμη. Και μετά, όταν δεις πως το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό κατηγορείς την κακήν σου τύχη.

13. Γίνεσαι μίζερος, όταν χρωστάς στην εφορία ένα σεβαστό ποσόν, αλλά πάς και αγοράζεις το νέο μοντέλο της Louis Vuitton/ ή νέα μηχανή, για να νοιώσεις ανανεωμένος. Δεν σχολιάζω, διότι με πιάνουν γέλια. (Και διότι όσο ζούσα στο Παρίσι, δεν είχα συναντήσει καμία Γαλλίδα να αγοράζει Louis Vuitton, διότι την θεωρούσε όσο κιτς θεωρούμε εμείς τα τσαρούχια που αγοράζουν οι τουρίστες στο Μοναστηράκι.)

14. Μίζερος γίνεσαι, όταν δεν πας σε έναν καλό γιατρό ή διαγνωστικό κέντρο για ένα πρόβλημα υγείας που σε απασχολεί, αλλά περιμένεις να βολευτείς με τα του δημοσίου, ενώ έχεις αυτήν την δυνατότητα! Μάντεψε: θα σου στοιχίσει τα πολλαπλάσια αυτή η επιλογή, σε ψυχικά και υλικά αποθέματα.

15. Μίζερος γίνεσαι, όταν αυτήν την δεδομένη στιγμή, στο εδώ και τώρα δεν απολαμβάνεις τα καλά που η ζωή σου προσφέρει· είτε είναι συναισθήματα είτε μία νέα γνωριμία είτε μία ευχάριστη φιλική συνάντηση είτε μια επαγγελματική επιτυχία είτε μία βόλτα στο βουνό. Κάθεσαι και σκέπτεσαι τί θα συμβεί στο μέλλον και χάνεις την ζωή σου. Ε, δεν θα υπογράψεις και συμβόλαιο με ρήτρα! Porca miseria!!!!

Θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά θα πέσει πολλή μιζέρια σε μία σελίδα και δεν το επιθυμώ. Αναμένω και τις δικές σας σημειώσεις περί μιζέριας. Θεωρώ πως θα είναι πάμπολλες. Κυκλοφορούν γύρω μας και προσφέρουν έναν βαθύ τόνο κατήφειας στον γενικό πληθυσμό.

Και τί να κάτσεις να εξηγήσεις στον γενικό πληθυσμό σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα και την υλιστική μανία που μας διακατέχει; Ότι αυτά είναι μία ψευδαίσθηση και πως η ουσία είναι αλλού; Άντε να καταλάβουν τί θέλει να πει ο ποιητής…

Μίζεροι υπάρχουν όσο υπάρχουν άνθρωποι. Ο Μίζερος συμπεριφέρεται έτσι διότι δεν έχει λύσει βαθειά εσωτερικά ζητήματα ανασφάλειας και το ένστικτο της επιβίωσής του είναι διαρκώς πυροδοτημένο μέσα του. Θες λόγω προσωπικότητας; θες λόγω βιωμάτων; Ό,τι και να είναι, υπάρχει και δυσκολεύει τόσο την δική του την ζωή, όσο και εκείνων που τον συναναστρέφονται. Το βέβαιο είναι πως η μιζέρια αλλοιώνει την ζωή μας και δεν μας αφήνει να την απολαύσουμε. Θέλουμε ακόμα να την κρατάμε τόσο κοντά μας;

Παναγιώτα Παναγιωτάκη
kissmygrass
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top