Λαχανικά γιαχνί


Ιδανικά και για όσους θέλουν απλά, να προσέχουν την δίαιτά τους.

Τα λαχανικά γιαχνί, είναι ένα από τα πιο απλά και νόστιμα, αλλά ταυτόχρονα και πιο υγιεινά φαγητά που υπάρχουν. Γίνονται εύκολα και γρήγορα, γι' αυτό και αποτελούν την πιο συνήθη επιλογή στις περιόδους των νηστειών.

Υλικά

• 1 μεγάλη πατάτα σε χοντρά κομμάτια
• 2 κρεμμύδια ξερά στα τέσσερα
• 2 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες
• 2 ντομάτες στα τέσσερα
• 2 πράσα σε χοντρά κομμάτια (το άσπρο μέρος)
• 2 καρότα σε χοντρά κομμάτια
• 1 κόκκινη ή κίτρινη πιπεριά χοντροκομμένη
• 5 - 6 κομμάτια σέλινο χοντροκομμένα
• ½ ματσάκι μάραθο χοντροκομμένο
• 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
• Πλένουμε, καθαρίζουμε καλά τα λαχανικά και τα κόβουμε.

• Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα  πράσα, τις πατάτες, τα καρότα και τις πιπεριές, για 5' περίπου, μέχρι να γυαλίσουν.

• Προσθέτουμε τις ντομάτες, το σέλινο, το μάραθο, δύο ποτήρια νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

• Μισοσκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 30' - 40' περίπου, μέχρι να βράσουν τα λαχανικά και να μείνουν με λίγη σάλτσα. (Αν χρειαστεί κι άλλο νερό, προσθέτουμε).

• Λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

-- Αν δεν είναι περίοδος νηστείας, το συνοδεύουμε με φέτα.

-- Αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια που βράζει το φαγητό να το ανακατεύουμε, (για να μην λιώσουμε τα λαχανικά) και απλά κουνάμε την κατσαρόλα.
-- Ανάλογα με την εποχή, μπορούμε να αλλάζουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά που χρησιμοποιούμε.

faghta-giagias

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...