Γλώσσα μενιέρ (Sole Meunière)


“της μυλωνούς”

Κλασικό γαλλικό πιάτο που προέρχεται από τη Νορμανδία στη Βόρεια Γαλλία. Η ιστορία μάλιστα θέλει τη συνταγή να βγαίνει από τη σύζυγο ενός μυλωνά, εξού και το όνομα, αφού meunière σημαίνει “του μυλωνά” ή ακόμα καλύτερα “της μυλωνούς”, η οποία αλεύρωνε τη γλώσσα ελαφριά και τη σοτάριζε σε βούτυρο.

Υλικά
  • 4 γλώσσες, καθαρισμένες, χωρίς τη σκούρα πέτσα (ή φιλέτα γλώσσας)
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200γρ διαυγές βούτυρο (κλαριφιέ)
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 4 φέτες λεμονιού
  • 4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι,πιπέρι
Διαδικασία
Στεγνώνετε τις γλώσσες με χαρτί κουζίνας, τις αλατοπιπερώνετε και τις αλευρώνετε ελαφριά, τινάζοντας το περιττό αλεύρι από πάνω τους.

Ζεσταίνετε 150γρ. βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και τοποθετείτε και τα 4 ψάρια (με την πλευρά που είχε την πέτσα προς τα πάνω) ή χρησιμοποιείτε το μισό βούτυρο και μαγειρεύετε τα ψάρια ανά 2. Τηγανίζετε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Μεταφέρετε τις γλώσσες σε πιατέλα και τις πασπαλίζετε με μαϊντανό.

Προσθέτετε στο τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο και τις 4 φέτες λεμονιού και αφού κάψει το βούτυρο σβήνετε με τον χυμό λεμονιού προσθέτοντας αλατοπίπερο. Σε ένα λεπτό περίπου η σάλτσα βουτύρου - λεμονιού είναι έτοιμη (μην την αφήσετε περισσότερο γιατί θα πήξει). Περιχύνετε με αυτήν τις γλώσσες και συνοδεύετε προαιρετικά με λαχανικά ατμού.

olivemagazine

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...