ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ


Πολλές φορές, αυτοί που δείχνουν αδύναμοι, είναι τελικά οι δυνατοί.

Δύναμη και αδυναμία…Στο διπλανό τραπέζι, στο καφέ..Μία έντονη συζήτηση. Η παρέα συζητά έντονα. Διαφωνούν σε κάτι. Διαφωνούν ως προς το που θα πάνε μετά. Τα «πυρά» στρέφονται εναντίον ενός..…είναι ο ένας, ο μοναδικός στην παρέα, που θέλει να πάνε αλλού από εκεί που προτείνουν οι υπόλοιποι..Δεν υπάρχει οπτική επαφή με το συγκεκριμένο τραπέζι. Είναι «πλάτη». Μία φωνή όμως, ξεχωρίζει. Ξεχωρίζει, γιατί είναι η φωνή που τραβάει τα πυρά των υπολοίπων. Έχουν, οι υπόλοιποι της παρέας, διαφορετική άποψη για ένα θέμα και καταθέτουν την άποψη τους. Η «φωνή» όμως, εμμένει στην άποψή της. Όχι μόνο επιμένει, κόντρα στη βούληση των υπολοίπων, αλλά τα επιχειρήματα του…ιδιοκτήτη της φωνής, κινούνται στα όρια του προσβλητικού!..Απορώ! Πως τον ανέχονται οι άλλοι;!..Η περιέργεια φουντώνει εντός μου. Μα πως τον ανέχονται, σκέφτομαι και δεν τον…Ξαποστέλνουν;!

Γυρνάω διακριτικά. Όσο διακριτικά επιτρέπεται ώστε να μην «καρφωθώ»…και τότε τον βλέπω!..Είναι αυτός. Η «φωνή». Αυτός, που με το έτσι θέλω, επιμένει να γίνει το δικό του.
Με την πρώτη ματιά, φανερώνεται η πηγή της δύναμης του..Το αναπηρικό καροτσάκι στο οποίο είναι καθηλωμένος! Ο άνθρωπος είναι ανάπηρος..Αυτόματα, γίνεται αντιληπτό, από πού αντλεί τη δύναμη του. Μα φυσικά, από την αδυναμία του! Έχει τη δύναμη να χειραγωγεί τους άλλους, να εκμαιεύει την αγάπη τους, την ανοχή τους και την αφοσίωση τους, βασιζόμενος στο γεγονός πως έχει μία εγγενή, μεγάλη, αδυναμία! Ναι! Φυσικά η παρέα πήγε εκεί που ήθελε αυτός!..Πολλές φορές, αυτοί που δείχνουν αδύναμοι, είναι τελικά οι δυνατοί. Όπως, φυσικά συμβαίνει και το αντίστροφο..

Πόσοι, φαινομενικά δυνατοί άνδρες, που περιφέρουν δεξιά και αριστερά την εντυπωσιακή, πολλές φορές, μυώδη, κορμοστασιά τους, καταφεύγουν στη βία, νομίζοντας πως έτσι δίνουν απάντηση στα προβλήματα τους; Πόσο δυνατός είναι ο άνδρας, που φουσκώνει τα μπράτσα του στα γυμναστήρια, μόνο και μόνο, για να καταρρεύσουν όλες του οι άμυνες μπροστά σε ένα γλυκό και φωτεινό γυναικείο χαμόγελο; Πόσο δυνατός είναι ο ίδιος άνδρας, όταν δεν μπορεί να κρατήσει την κοπέλα της οποίας το χαμόγελο της τον άλωσε και τη χτυπάει για να της «δείξει αυτός»;..

Η δύναμη δεν κατακτιέται στα γυμναστήρια. Ούτε στην εντυπωσιακή εμφάνιση. Η δύναμη βρίσκεται κάπου μέσα μας. Εκεί που πρέπει να την αναζητήσουμε..

Γιώργος Παρασκευόπουλος
eternalradio

Related Posts