Χωρίς το σκοτάδι το φως δε γίνεται αντιληπτό


Αυτή είναι η ροή των πραγμάτων, είτε μας αρέσει, είτε όχι.

Για τους περισσότερους ανθρώπους κάθε νέο έτος σηματοδοτεί και μία νέα αρχή στην ζωή τους. Ένα νέο ξεκίνημα πάνω σε πιο σταθερές και αισιόδοξες βάσεις.

Ποτέ δεν κατάλαβα, όμως, αλήθεια, γιατί αυτή η πολυπόθητη αλλαγή πρέπει να έρθει αναγκαστικά την πρώτη Ιανουαρίου του εκάστοτε έτους; Έχουμε υπογράψει κανένα συμβόλαιο που μας πιστοποιεί ότι επειδή άλλαξε ο χρόνος πρέπει να αλλάξουν και οι συνθήκες της ζωής μας;

Είναι χρονικό δηλαδή το θέμα; Και όχι προσωπικό; Έχει να κάνει με το έτος στο οποίο βρισκόμαστε; Έχει σημασία αν θα ναι 2017 ή 2018;

Μερικές φορές αδυνατώ να καταλάβω τον συλλογισμό μας. Όλοι περιμένουμε με αγωνία τη πρωτοχρονιά λες και θα μας λυτρώσει από όλα τα δεινά του κόσμου και δεν καταλαβαίνουμε πως η αλλαγή, η πραγματική πηγάζει από μέσα μας και έχει να κάνει με μας προσωπικά και κανέναν άλλον.

Μπορούμε να αλλάξουμε όποτε εμείς το θελήσουμε πραγματικά και ουσιαστικά.

Κάτι ακόμα που δυσκολεύομαι να καταλάβω είναι γιατί κάθε μα κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ακούς την εξής ίδια φράση από όλους ανεξαιρέτως;

"Αυτός ο χρόνος που πέρασε να φύγει και να μην ξανάρθει ποτέ. Ήταν ο χειρότερος όλων".

Είναι πραγματικά αστείο αν συνειδητοποιήσεις πως κάθε χρόνο την πρώτη του μήνα όλοι πιστεύουν πως το νέο έτος θα ναι το καλύτερο και κάθε τέλος του ίδιου χρόνου σιχτιρίζουν πως ήταν το χειρότερο.

Πραγματικά, πιστεύω πως ποτέ κανείς δεν είναι ευχαριστημένος και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους.

Πρώτα απ' όλα γιατί οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως θα αλλάξουν τα πράγματα ως δια μαγείας χωρίς να χρειαστεί να κουνήσουμε καν το μικρό μας δαχτυλάκι. Λες και η ζωή χρωστούσε σε μας προσωπικά ευτυχία με το τσουβάλι την ίδια στιγμή που άλλοι άνθρωποι δεν έχουν ούτε τα βασικά.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με το γεγονός πως μας αρέσει να ονειροπολούμε και να ελπίζουμε πως κάποια χρονιά θα μας φέρει μόνο θετικές εμπειρίες. Όμως αυτό, καλώς ή κακώς, αντιβαίνει στους νόμους της φύσης. Η ζωή μας είναι έτσι φτιαγμένη με σκαμπανεβάσματα. Με θετικά και αρνητικά, με καλά και με άσχημα και τούμπαλιν.

Αυτή είναι η ροή των πραγμάτων, είτε μας αρέσει, είτε όχι.

"Χωρίς το σκοτάδι, το φως δεν γίνεται αντιληπτό".

Κατανοώ πως είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο να ελπίζεις για το καλύτερο. Αυτό, όμως, έχει διαφορά από το να μη μπορείς να καταλάβεις πως δεν μπορείς να τα χεις πάντα όλα δικά σου. Θα υπάρξουν και άσχημες στιγμές μέσα σε έναν ολάκερο χρόνο, θα υπάρξουν όμως και οι όμορφες που θα έρθουν να αντισταθμίσουν τις προηγούμενες.

Μπορεί ένας χρόνος να είναι λίγο περισσότερο φορτωμένος με αρνητικές στιγμές και ένας άλλος περισσότερο με θετικές. Ναι θα συμβεί και αυτό. Γιατί σε αυτή τη ζωή είναι γεγονός πως τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Εσείς κρατήστε την αισιοδοξία σας και να θυμάστε πως όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Και αν βιώσατε πολλούς ανήφορους στην ζωή σας, να ξέρετε πως και αυτοί οι ανήφοροι, κατήφορους θα φέρουν πάλι.

Χρύσα Λεϊμονή
ewoman

Related Posts