Σταμνάτο


η νοστιμιά του χωριάτικου φαγητού

Υλικά
  • Μοσχάρι σπάλα 1 1/2 (χωρίς κόκκαλο)
  • Κρεμμύδι 1 μεγάλο ψιλοκομμένο
  • Σκόρδο 2 σκελίδες
  • Κρασί 1 ποτήρι (λευκό ή ροζέ)
  • Τυρί γκούντα 200 γρ
  • Κεφαλογραβιέρα 200 γρ ( ή κεφαλοτύρι)
  • Κασέρι 200 γρ
  • Τυρί (ότι άλλο σας αρέσει αρκεί να είναι σκληρό κίτρινο)
  • Δάφνη 2 φύλλα
  • Μπαχάρι μερικούς κόκκους
  • Πολτό ντομάτας 1 κουτί
  • Ντοματοπολτό 1 κουταλιά σούπας γεμάτη
  • Πατάτες 2 κιλά
  • Λάδι 1 ποτήρι
  • Αλάτι - πιπέρι
Οδηγίες
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους και τις τηγανίζουμε ελαφρά.
  • Κόβουμε το μοσχαράκι μας σε μέτρια κομμάτια , και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα προσθέτοντας τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις 2 σκελίδες σκόρδο και τα ρίχνουμε στο μοσχαράκι μας , ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  • Αφού σωταριστεί καλά σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας και τον ντοματοπολτό , λίγο νερό μέχρι να σκεπαστεί καλά το μοσχαράκι μας και το αλατοπιπερώνουμε.
  • Χαμηλώνουμε την φωτιά για να βράσει περίπου 60 λεπτά.
  • Κόβουμε τα τυριά μας σε κυβάκια και τα ανακατεύουμε.
  • Σε ένα πήλινο σκεύος λίγο μεγαλούτσικο ( ή γάστρα) , ρίχνουμε μέσα το βρασμένο μοσχαράκι ( αφού έχουμε αφαιρέσει την δάφνη και το μπαχαρικό) και ρίχνουμε ένα μέρος από τους κύβους τυριών.
  • Τοποθετούμε από πάνω τις πατάτες και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μέρος των τυριών.
  • Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς για περίπου 20-30 λεπτά. Σερβίρεται ζεστό.

chefoulis

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...