Ανοιχτή πίτα με ντοματίνια ζαμπόν και τυριά


για το καθημερινό οικογενειακό αλλά και επίσημο τραπέζι σας.

Μια πεντανόστιμη, ανοιχτή πίτα με ντοματίνια, ζαμπόν ή μορταδέλα αν είναι στις προτιμήσεις σας και τυριά. Μια εύκολη στη παρασκευή της συνταγή του Σεφ Αλ. Παπανδρέου για μια νοστιμότατη πίτα που σίγουρα θα την απολαύσετε στο καθημερινό οικογενειακό αλλά και επίσημο τραπέζι σας. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής
  • 1 φύλλο κουρού
  • 1 πράσο, μόνο το λευκό μέρος
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • 20 ντοματίνια, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 150 γρ. (1 κομμάτι ολόκληρο όχι σε φέτες) ζαμπόν ή μορταδέλα με φιστίκι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 2 αυγά
  • 170 ml κρέμα γάλακτος πλήρης με 36% λιπαρά
  • 30 ml γάλα
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 150 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι Δανίας, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 4 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
  • αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
  • Καθαρίζετε το πράσο, κόβετε όλο το πράσινο μέρος και κρατάτε μόνο το λευκό. Το κόβετε πρώτα οριζόντια και στη συνέχεια κόβετε το κάθε κομμάτι κάθετα σε λεπτές φετούλες. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο με τη 1 κ.σ. βούτυρο, ρίχνετε το πράσο, το αλατοπιπερώνετε και το σοτάρετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά.
  • Εν τω μεταξύ κόβετε τα ντοματίνια, τα αλατίζετε ελαφρώς, κόβετε και το ζαμπόν ή μορταδέλα σε μικρά κομμάτια και τα αφήνετε στην άκρη. Λαδώνετε ένα μέτριο αντικολλητικό ταψί με διάσταση βάσης 25×35 εκ. περίπου, τοποθετείτε μέσα το φύλλο και με τα χέρια σας το απλώνετε ελαφρώς ώστε να έχετε ένα περιθώριο 2 εκ. περιμετρικά από τη βάση του ταψιού.
  • Γυρίζετε με τα χέρια σας τα 2 εκ. περιθώριο προς τα μέσα ώστε να δημιουργηθεί ένα “γείσο” σαν τάρτα. Με ένα πιρούνι τρυπάτε σε μερικά μέρη το φύλλο, για να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο, και από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τα ντοματίνια και το ζαμπόν ή μορταδέλα σε κομματάκια.
  • Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά το γάλα και τη κρέμα γάλακτος και τα χτυπάτε καλά. Προσθέτετε τη τριμμένη μοτσαρέλα και το μπούκοβο και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Τέλος ρίχνετε το κεφαλοτύρι, το σοταρισμένο πράσο και το σχοινόπρασο και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν ισομερώς.
  • Περιχύνετε ισομερώς τη πίτα με το μείγμα, πάνω από τα ντοματίνια και το ζαμπόν, και τη ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30-35 λ περίπου.

sintayes

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...