Πατάτες Nτοφινουά

0

σίγουρα θα γίνουν οι αγαπημένες μικρών και μεγάλων.

Υπέροχες πατάτες γρατέν Ντοφινουά (gratin Dauphinois)! Μια παραδοσιακή Γαλλική συνταγή την οποία αρχικά μαγείρευαν σε μια ορεινή περιοχή της Γαλλίας τη “Ντοφίν” και μετά έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακό πιάτα όχι μόνο στη Γαλλία αλλά σε όλο το κόσμο λόγω της υπέροχης γεύσης τους. Μια συνταγή για μαλακές και νόστιμες πατάτες, βρασμένες μέσα σε κρέμα γάλακτος ή ανάμεικτο με γάλα, με υπέροχη κρούστα τυριού και το ελαφρύ άρωμα του μοσχοκάρυδου και σκόρδου που σίγουρα θα γίνουν οι αγαπημένες μικρών και μεγάλων.

Υλικά συνταγής
  • 1.300 γρ. πατάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες, 4 χιλιοστά περίπου
  • 70 γρ. βούτυρο φρέσκο κρύο, κομμένο σε μικρά τετραγωνάκια + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 350 ml κρέμα γάλακτος
  • 350 ml γάλα πλήρες
  • 200 γρ. τριμμένο τυρί γραβιέρα επιλογής σας ή τσένταρ, ή έμμενταλ
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
  • Καθαρίζετε, πλένετε τις πατάτες και με ένα κοφτερό μαχαίρι ή σε μαντολίνο κόβετε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Βουτυρώνετε καλά στη βάση και στα τοιχώματα ένα πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζετε στη βάση του λίγο από το λιωμένο σκόρδο και στη συνέχεια απλώνετε από πάνω μια στρώση με φέτες πατάτας, φροντίζοντας να καλύπτει ελαφρώς η μια την άλλη για να καλυφθεί η βάση του πυρέξ.
  • Πάνω από τη πρώτη στρώση ρίχνετε 3-4 πρέζες τριμμένο τυρί, μερικά κομματάκια βουτύρου, αλάτι πιπέρι, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο και λίγα κομματάκια από το λιωμένο σκόρδο. Καλύπτετε από πάνω με άλλη μια στρώση πατάτες επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία κάνοντας 3-4 περίπου στρώσεις συνολικά.
  • Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο μοσχοκάρυδο τη τελευταία στρώση με πατάτες και περιχύνετε πάνω από τις πατάτες τη κρέμα γάλακτος και το γάλα. Η κρέμα γάλακτος και το γάλα πρέπει να σκεπάζει τις πατάτες και να τις ξεπερνά κατά ½ δάχτυλο. Αν δεν τις σκεπάζει προσθέστε λίγο ακόμα γάλα.
  • Σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο περίπου για 1 ώρα ή μέχρι να ψηθούν οι πατάτες να έχουν σχεδόν “σωθεί” όλα το υγρά της κρέμας γάλακτος και του γάλακτος.
  • Στη συνέχεια βγάζετε το πυρέξ από το φούρνο, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο πασπαλίζετε από πάνω το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και συνεχίζετε το ψήσιμο, με ξεσκέπαστο το πυρέξ, για 15 λ επιπλέον ή μέχρι να λιώσει καλά και πάρει χρώματα το τυρί. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε για 10 λ περίπου να “σταθεί” και απορροφήσει όλα τα υγρά του.
  • Το σερβίρετε ως κυρίως με μια μεγάλη σαλάτα ή ως το απόλυτο συνοδευτικό με τα ψητά σας, πασπαλισμένο με λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

sintayes
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top