Σουφλέ με πράσα, τυριά και μυρωδικά

0

για να σερβίρετε στους αγαπημένους σας.

Ένα υπέροχο, πεντανόστιμο σουφλέ με πράσα, τυριά και μυρωδικά για να σερβίρετε στους αγαπημένους σας. Μια συνταγή για να απολαύσετε αυτό το υγιεινό λαχανικό το πράσο που χρησιμοποιείται σε χιλιάδες συνταγές, λόγω της απίστευτης νοστιμιάς του και της γλυκιάς γεύσης του.

Το πράσο είναι ένα λαχανικό γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, γνωστό για τη διατροφική του αξία, πλούσιο σε: κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο. Έχει ευεργετική δράση στους νεφροπαθείς, μειώνει την ολική και την LDL χοληστερόλη και αυξάνει την HDL, ιδανικό κατά της αρτηριοσκλήρωσης, χωνευτικό και δροσιστικό. Ο χυμός του πράσου λέγεται ότι μπορεί να θεραπεύσει τη φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα.

Υλικά συνταγής
  • 1 κ.σ. + 115 γρ. βούτυρο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 450 γρ. πράσα (μόνο το λευκό και τα ανοιχτό χρώμα πράσινα μέρη), κομμένα αρχικά στα τέσσερα κάθετα και μετά σε πολύ λεπτές ροδελίτσες, 3 χιλιοστών περίπου
  • χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη στο λεπτό μέρος του τρίφτη
  • 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 ½ φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
  • 6 μεγάλα αυγά, χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια
  • 160 γρ. τυρί γραβιέρα, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο ​​άνηθο
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο ​​σχοινόπρασο
Εκτέλεση συνταγής
  • Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε πολύ καλά τη 1 κ.σ. βούτυρο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τα πράσα, ανακατεύοντάς τα συχνά για 3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα αλατοπιπερώνετε, τα ανακατεύετε, τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν καλά.
  • Αλείφετε με βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, ένα πυρίμαχο ταψί 23×33 εκ. και το καλύπτετε καλά με 2 λαδόκολλες (σταυρωτά) τα οποία φροντίζετε να προεξέχουν περιμετρικά 5 εκ. πάνω από τα τοιχώματα του ταψιού. Με ένα πινέλο αλείφετε καλά με βούτυρο τις λαδόκολλες και πασπαλίζετε 1/2 φλ. από τη παρμεζάνα στη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού πιέζοντάς τα με τα χέρια σας πάνω στη λαδόκολλα.
  • Σε μια κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά, βάζετε τα 115 γρ. βούτυρο. Μόλις λιώσει προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε διαρκώς με αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Αποσύρετε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά και προσθέτετε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς και ζωηρά με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματώνετε το γάλα μετά από κάθε προσθήκη.
  • Προσθέτετε 1 κ.γ. αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ξαναβάζετε τη κατσαρολίτσα στη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 12 λ περίπου ή μέχρι να έχετε μια λεία, λαμπερή και σχετικά πηχτή κρέμα. Τη μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ και την αφήνετε να χλιαρύνει καλά ανακατεύοντάς τη ανά διαστήματα.
  • Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα στη κρέμα τους κρόκους αυγών, 1 τη φορά και χτυπάτε με το μίξερ αρχικά σε μέτρια ταχύτητα και μετά στην υψηλή για 10 δευτερόλεπτα μετά από κάθε προσθήκη κρόκου για να ενσωματώνετε καλά. Στη προσθήκη του τελευταίου κρόκου θα τα χτυπήσετε με το μίξερ για 20 δευτερόλεπτα.
  • Προσθέτετε στο μπολ την υπόλοιπη παρμεζάνα, τα σοταρισμένα πράσα, το μαϊντανό, τον άνηθο και το σχοινόπρασο και χτυπάτε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.
  • Σε άλλο καθαρό μπολ βάζετε τα ασπράδια αυγών και 1/2 κ.γ. αλάτι και τα χτυπάτε με καθαρό μίξερ μέχρι να κάνουν πτυχές, στέκονται και έχετε μια πηχτή μαρέγκα. Ρίχνετε τη μαρέγκα σταδιακά, το 1/3 τη φορά μέσα στο μπολ με τα υλικά, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη πολύ απαλά με μια μαρίζ, με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματώνετε.
  • Μεταφέρετε με μια μεγάλη κουτάλα το μείγμα σουφλέ στο ταψί και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς για 40-45 λ ή μέχρι να φουσκώσει και πάρει ένα χρυσό χρώμα. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε στην άκρη 10-15 λ να “σταθεί” και στη συνέχεια το ξεφορμάρετε με τη βοήθεια της λαδόκολας και το σερβίρετε.
sintayes
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top