Αρνίσιο μπουτάκι κλέφτικο στη λαδόκολλα

0

Ένα υπέροχο, αγαπημένο φαγητό, με ονειρική γεύση.

Αρνάκι ή κατσικάκι κλέφτικο στη λαδόκολλα, σερβιρισμένο με σος γιαουρτιού με δυόσμο. Ένα υπέροχο, αγαπημένο φαγητό, με ονειρική γεύση. Μια εύκολη συνταγή για ένα πιάτο που θα σας ενθουσιάσει εσάς και την οικογένειά σας με τη τέλεια γεύση του στο οικογενειακό αλλά και επίσημο τραπέζι σας.

Υλικά συνταγής
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένη ρίγανη φρέσκια ή 2 κ.σ. αποξηραμένη
  • 1 κ.σ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 1 λεμονιού το ξύσμα + το χυμό
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 αρνίσιο μπούτι, 2 κιλά περίπου
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι, κομμένο σε κύβους των 2 εκ. (προαιρετικά)
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες στα τέσσερα
  • 2 μέτρια φύλλα δάφνης
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • θα χρειαστείτε: 3 μεγάλες λαδόκολλες, 1 μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, σπάγγο μαγειρικής
  • Για τη σος γιαουρτιού με δυόσμο:
  • 250 γρ. γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
  • ½ λεμονιού ο χυμός
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4-5 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
Εκτέλεση συνταγής
  • Σε ένα μπλέντερ ή σε γουδί πολτοποιείτε τις σκελίδες σκόρδου μαζί με 1 κ.γ. αλάτι. Προσθέτετε τα μυρωδικά (ρίγανη και δενδρολίβανο), το ξύσμα λεμονιού, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο πιπέρι και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν. 
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι τρυπάτε το κρέας σε αρκετές μεριές, βυθίζετε μια μικρή ποσότητα του μείγματος σκόρδου μέσα στο κρέας και με το υπόλοιπο τρίβετε όλο το μπουτάκι.
  • Μεταφέρετε το μπουτάκι με μεγάλο μπολ. Σε ένα μπολ διαλύετε καλά τη μουστάρδα μέσα στο κρασί, προσθέτετε και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε να ενσωματωθούν και περιχύνετε το μπουτάκι. Κλείνετε καλά το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο, ιδιανικά για 1 ολόκληρο βράδυ να μαριναριστεί και να ενσωματωθούν οι γεύσεις. (Αν δεν έχετε χρόνο μαρινάρετέ το για τουλάχιστον 4-5 ώρες). Ανά διαστήματα γυρίστε το μπουτάκι και από την άλλη πλευρά.
  • Την επομένη βγάζετε το αρνί από το ψυγείο 1 ώρα νωρίτερα από την ώρα που θα το μαγειρέψετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 150 στον αέρα. 
  • Μέσα στο μπολ με το μαριναρισμένο αρνάκι ρίχνετε τους κύβους τυριού (προαιρετικά), τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 2 ή τα 4 και τα φύλλα δάφνης και ανακατεύετε.
  • Τοποθετείτε στο πάγκο εργασίας σας πρώτα 1 μεγάλα κομμάτι αλουμινόχαρτο από κάτω, και από πάνω 3 κομμάτια λαδόκολλας με τρόπο ώστε να σχηματίζετε ένα αστέρι. Ρίχνετε στο κέντρο όλα τα υλικά του μπολ, τα αλατοπιπερώνετε, τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Κλείνετε καλά τη λαδόκολλα, πιάνοντάς τη με το χέρι σας ακριβώς πάνω από τη γέμιση. Τη σφίγγετε καλά ώστε να δημιουργηθεί ένα πουγκί που να μην υπάρχει κενό ανοιχτό. Δένετε το πουγκί ακριβώς πάνω από τη γέμιση με σπάγκο μαγειρικής. Εναλλακτικά κλείστε σαν δεματάκι τις λαδόκολλες χωρίς να χρησιμοποιήσετε σπάγκο και κλείστε το καλά με 2 κομμάτια αλουμινόχαρτου.
  • Καλύπτετε το πουγκί με το αλουμινάχαρτο, το μεταφέρετε σε ένα ταψί και το σιγο-ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 4½ ώρες για να σιγοψηθεί το κρέας και να γίνει πολύ μαλακό. [*] 
  • Στη συνέχεια το βγάζετε από το φούρνο, αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς, ανοίγετε το αλουμινόχαρτο και τις λαδόκολλες, περιχύνετε το μπουτάκι με τους ζωμούς του και το ξαναβάζετε, ξεσκέπαστο, στο φούρνο για 20 λ επιπλέον να πάρει χρώμα το κρέας και γίνουν τραγανές οι πατάτες.
  • Το βγάζετε από το φούρνο, το ξανατυλίγετε με τις λαδόκολλες και το αλουμινόχαρτο και το αφήνετε για 20-30 λ να σταθεί. Προαιρετικά, όσο “ξεκουράζεται” το κρέας μπορείτε να μεταφέρετε τις πατάτες σε πυρέξ και να τις ψήσετε μόνες τους για 15-20 λ για να πάρουν χρώμα και γίνουν τραγανές.
  • Για τη σος γιαουρτιού με δυόσμο: Εν τω μεταξύ σε ένα μέτριο μπολ, ρίχνετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού και τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν πλήρως όλα τα υλικά. 
  • Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστεί το κλέφτικο. Τα σερβίρετε μαζί και μια μεγάλη χωριάτικη σαλάτα και τα απολαμβάνετε.
[*] Σημείωση: Αν ψήσετε το φαγητό σας σε μεγαλύτερη θερμοκρασία (180 βαθμούς) θα χρειαστείτε λιγότερο χρόνο ψησίματος. Δεν το συνιστούμε γιατί το κλέφτικο στη λαδόκολλα απαιτεί σιγοψήσιμο για να μαλακώσει και μελώσει το κρέας τόσο που θα κόβετε με το πιρούνι.

sintayes
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top