Ταλιατέλες με μπέικον, αρακά και Μετσοβόνε

0

Ένα φανταστικό πιάτο, που αξίζει το κόπο να δοκιμάσετε.

Μια υπέροχη συνταγή για μια θεϊκή “μακαρονάδα” φούρνου. Οι ταλιατέλες με κρέμα, αρακά και προσούτο είναι μια κλασική, καθημερινή Ιταλική συνταγή με έντονα οικογενειακό χαρακτήρα που υπάρχει σε πολλές περιοχές της Ιταλίας με παραλλαγές πάνω στη βασική ιδέα, κυρίως όσον αφορά στη πάστα που χρησιμοποιείται αλλά όχι μόνον.

Υλικά συνταγής
  • 500 γρ. ταλιατέλες
  • 250 γρ. ολόκληρο κομμάτι μπέικον, κομμένο σε ορθογώνια κομμάτια
  • 200 γρ. αρακά κατεψυγμένο
  • 150 γρ. μετσοβόνε τριμμένο χοντρό
  • 150 γρ. γραβιέρα Κρήτης χοντροκομμένη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για την ελαφριά μπεσαμέλ:
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 700 ml γάλα ζεστό
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής

Για το μπέικον: Κόβετε το μπέικον σε ορθογώνια κυβάκια και τα σοτάρετε σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο για 8-10 λ, μέχρι να πάρουν χρώμα και φύγει το περισσότερο λίπος. Το αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα από το τηγάνι και το αφήνετε σε μεγάλο πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το έξτρα λίπος.

Για τον αρακά: Ρίχνετε σε κατσαρολίτσα κρύο νερό της βρύσης και προσθέτετε τον αρακά με λίγο αλάτι. Βάζετε τη κατσαρολίτσα με το νερό και τον αρακά στη φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, κατεβάζετε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά, σουρώνετε αμέσως τον αρακά και τον βάζετε σε ένα μπολ.

Για τη μπεσαμέλ: Βάζετε το βούτυρο να λιώσει, σε ήπια φωτιά, σε ένα κατσαρολάκι και μόλις λιώσει, προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα. Προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα συνεχίζοντας να ανακατεύετε με το σύρμα, μέχρι να γίνει μια αραιή σάλτσα. Προσθέτετε το τριμμένο μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και τη κατεβάζετε από τη φωτιά.

Για τις ταλιατέλες: Βράζετε τις ταλιατέλες σε μπόλικο, καλά αλατισμένο νερό, και τις αφαιρείτε 1-2 λ πριν το συνιστώμενο χρόνο βρασμού. Τις σουρώνετε και τις ρίχνετε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 28 Χ 38 εκ. περίπου. Προσθέτετε μέσα στο πυρέξ με τις ταλιατέλες το μπέϊκον, τον αρακά, την μεγαλύτερη ποσότητα απ’ τα τριμμένα τυριά και τη μισή περίπου μπεσαμέλ και τα ανακατεύετε στο ταψί να “μοιραστούν” ισομερώς τα υλικά.

Για τη συναρμολόγιση και ψήσιμο: Στρώνετε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ, το τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο, σε μεσαίο ράφι για 35-40 λ μέχρι ν’ αρχίζει να ροδίζει ελαφρά η μπεσαμέλ από πάνω. Γυρνάτε τον φούρνο σας στο γκριλ για τα τελευταία 2-4 λεπτά ώστε να πάρουν χρώμα και κριτσανιστή υφή από πάνω, χωρίς να στεγνώσουν τα ζυμαρικά στο κέντρο του ταψιού. Βγάζετε αμέσως μετά το ταψί με τα έτοιμα ζυμαρικά, απ’ τον φούρνο, τα αφήνετε 10 λ να “σταθούν” και σερβίρετε.

sintayes
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top