Πιτα με κιμα και πλιγουρι


Μια παραδοσιακή πίτα που θα δώσει στο τραπέζι σας μια εντυπωσιακή νότα!

Υλικά:

Για τη ζύμη
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας ξίδι
  • Λίγο αλάτι
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
  • 300γρ. κιμά χοιρινό
  • 300γρ κιμά βοδινό
  • 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι πλιγούρι
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 1/2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση:
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι, το νερό και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι η ζύμη μας να σφίξει.
  • Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 40 λεπτά να σταθεί ώστε να μπορούμε να την πλάσουμε.
  • Βάζουμε σε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο το ελαιόλαδο και το βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί. Σοτάρουμε τους κιμάδες και μόλις αρχίσουν να ροδοκοκκινίζουν προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το πλιγούρι, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το 1 φλιτζάνι του ζωμού. Περιμένουμε να απορροφήσει το ζωμό το μίγμα μας και αμέσως ρίχνουμε το μαϊντανό και το δυόσμο και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε στη φωτιά για ακόμη 5 λεπτά και ανακατεύουμε.
  • Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σε στενόμακρα φύλλα πάνω σε μια καθαρή αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Βάζουμε κατά μήκος ανάλογη γέμιση και στρίβουμε τη ζύμη μας σαν σαλιγκάρι.
  • Λαδώνουμε ένα στρογγυλό μέτριου μεγέθους ταψί και βάζουμε τη ζύμη μας μέσα. Τη λαδώνουμε και από πάνω και τη βάζουμε στο προθερμασμένο φούρνο μας για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  • Όταν είναι έτοιμη τη βγάζουμε από το φούρνο και τη ραντίζουμε με τον υπόλοιπο ζωμό. Την αφήνουμε να απορροφήσει το ζωμό και τη σερβίρουμε ζεστή.
Καλή Όρεξη!

xs-recipes

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...