Γίγαντες με σπανάκι και πιπεριές γιαχνί


Ένα πεντανόστιμο παλιό ελληνικό φαγητό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και σε φυτικές ίνες.

Εδώ οι πιπεριές δίνουν χρώμα, άρωμα και άλλη γεύση στο απλό αυτό φαγητό. Μια συνταγή που θα σας εντυπωσιάσει για την απλότητά της αλλά και τη νοστιμιά της.

Υλικά συνταγής
  • 1/2 κιλό γίγαντες
  • 1 1/2 κιλό σπανάκι
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 πολύχρωμες πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη)
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1 ντοματοχυμό
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
  • Μουλιάζουμε από βραδίς τους γίγαντες. Την επομένη τους βράζουμε για 10 λεπτά τους στραγγίζουμε και τους ξεπλένουμε. Τους ξαναβράζουμε σε μπόλικο νερό μέχρι να βράσουν καλά. Κρατάμε 2 φλ. τσαγιού από το νερό που έβρασαν οι γίγαντες.
  • Καθαρίζουμε το σπανάκι, το πλένουμε, το χοντροκόβουμε, το “ζεματάμε” σε ελάχιστο νερό και το στραγγίζουμε.
  • Σε ζεστό λάδι σοτάρουμε το λευκό μέρος από τα πράσα και τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές κομμένες σε φέτες. Μόλις μαλακώσουν κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  • Σε ταψί στρώνουμε το μισό σπανάκι και τα μισά λαχανικά από το τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε λάδι και ανακατεύουμε καλά. Από πάνω στρώνουμε τους γίγαντες.
  • Βάζουμε το υπόλοιπο σπανάκι μέσα στο τηγάνι με το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα πάνω από τους γίγαντες. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και άλλο λίγο ελαιόλαδο και περιχύνουμε με το ντοματοχυμό και το πελτέ ντομάτας διαλυμένο στο 1 1/2 φλ. τσαγιού από το νερό που έβρασαν οι γίγαντες.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα από το νερό που έβρασαν οι γίγαντες κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Γενικά θέλουμε το φαγητό μας να μείνει με τη σάλτσα του. 
  • Σερβίρετε, περιχύνετε το κάθε πιάτο με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνοδεύετε με φρέσκο ζεστό ψωμί και ελιές.
Σημείωση: Προαιρετικά αν δεν προτιμάτε τις πιπεριές αφαιρέστε τες. Το φαγητό σας θα είναι εξ” ίσου πεντανόστιμο.

sintayes

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...