Σάμαλι με μαστίχα

0

Τέλειο, πανεύκολο Σάμαλι με μαστίχα…

Ένα από τα πιο ωραία, αγαπημένα παραδοσιακά, σιροπιαστά γλυκά ταψιού, που έχει τη ρίζα του στη Πόλη και πάντα σου θυμίζει κάτι απ” τα… παλιά… Μια πολύ εύκολη συνταγή (αρχική ιδέα προσαρμοσμένο από εδώ) για αρχάριους, που απλά αξίζει να τη δοκιμάσετε!!!

Υλικά συνταγής

Για το σάμαλι:
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 350 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. αμμωνία σε σκόνη
  • 1 κοφτό κ.γ. μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη
  • 100 γρ. βούτυρο (μαργαρίνη) λιωμένη + λίγο επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 400 γρ. νερό
Για το σιρόπι:
  • 600 ml νερό
  • 900 γρ. ζάχαρη
  • 1 μικρού λεμονιού τη φλούδα + 3 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας (προαιρετικά)
  • Για το σερβίρισμα:
  • φιστίκι Αιγίνης ψίχα, ψιλο-θρυμματισμένη σε μούλτι
Εκτέλεση συνταγής

Για το σάμαλι:
  • Σε ένα μπολ βάζετε το γιαούρτι με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ για λίγα δευτερόλεπτα να ενσωματωθούν. 
  • Στη συνέχεια, προσθέτετε όλα τα υλικά για σάμαλι, αφήνετε τελευταία τα 2 είδη σιμιγδαλιού τα οποία προσθέτετε βροχηδόν, συνεχίζοντας το χτύπημα για 3 λ σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα.
  • Σκεπάζετε το μπολ με το μείγμα και το αφήνετε στην άκρη για 2 περίπου ώρες ή μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι. 
  • Στη συνέχεια το στρώνετε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ με διάσταση βάσης 33×24 εκ., ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, στη κάτω σχάρα για 40-45 λ ή μέχρι να ψηθεί καλά και ροδίσει η επιφάνειά του. (Αν το ψήσετε στον αέρα θα το ψήσετε στους 160 βαθμούς στη μεσαία σχάρα).
Για το σιρόπι:
  • Λίγο πριν το βγάλετε από το φούρνο ετοιμάζετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λ από το σημείο βρασμού.
  • Βγάζετε το γλυκό σας από το φούρνο, το χαράζετε με γρήγορες κινήσεις σε κομμάτια (με ένα βρεγμένο σε καυτό νερό μαχαίρι) και περιχύνετε με μια κουτάλα, λίγο λίγο, το καυτό σιρόπι στο καυτό σάμαλι. 
  • Αφήνετε το γλυκό σας για 6-8 ώρες (ιδανικά για 1 βράδυ) να κρυώσει τελείως και να απορροφήσει καλά το σιρόπι του. 
  • Ξαναχαράζετε τα κομμάτια του, το πασπαλίζετε με το φιστίκι Αιγίνης και το απολαμβάνετε ως έχει ή με παγωτό καϊμάκι.
Tip: Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο ταψί για να γίνει το σάμαλι λεπτό και έξτρα ροδοκόκκινο.

sintayes
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top