Μοσχαράκι ραγού με πέννες


Μια εύκολη συνταγή για να απολαύσετε...

Ένα υπέροχο μοσχαράκι ραγού, με πλούσια ξεχωριστή γεύση, σερβιρισμένο με ζυμαρικό πέννες για ένα ξεχωριστό, πεντανόστιμο και χορταστικό πιάτο. Μια εύκολη συνταγή για να απολαύσετε, για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής
  • 1/2 φλ. τσαγιού (75 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1.200 γρ. μοσχαρίσια σπάλα, κομμένη σε κυβάκια 3-4 εκ. περίπου, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κοτσάνι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα στο τρίφτη, ή κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 200 γρ. μανιτάρια, μετρίου μεγέθους, κομμένα στη μέση
  • 125 ml (1/2 φλ.) κόκκινο κρασί
  • 700 ml ζωμό βοδινού
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πακέτο (500 γρ.) ζυμαρικό πέννες
  • τριμμένη παρμεζάνα, ή κεφαλοτύρι ή ξηρή μυζήθρα για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
  • Τοποθετείτε το αλεύρι σε ένα πιάτο. Αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια κρέατος, τα αλευρώνετε απ” όλες τις πλευρές και τινάζετε το περίσσιο αλεύρι. Σε μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνετε πολύ καλά το μισό ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το κρέας, σε 2 ή 3 παρτίδες, για 1 λ περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν, κάνουν κρούστα και “θωρακιστούν”. Τα γυρίζετε πάντα με λαβίδα και ποτέ με πιρούνι. Τα μεταφέρετε, και πάλι με λεβίδα, σε ένα μπολ.
  • Στην ίδια κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο και ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, προσθέτετε το σέλερι, το καρότο, το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 2-3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  • Ξαναβάζετε το κρέας στη κατσαρόλα, ρίχνετε το κρασί και το αφήνετε για 2-3 λ, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και ξύνοντας τη βάση της κατσαρόλας για να “ξεκολλήσουν” τυχόν κομμάτια κρέατος που έχουν κολλήσει.
  • Μόλις εξατμισθεί ελαφρώς το κρασί, προσθέτετε το ζωμό βοδινού και το δεντρολίβανο και βράζετε το φαγητό σας για 15 λ με ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα. Στη συνέχεια προσθέτετε το πελτέ ντομάτας, τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Μόλις πάρει βράση η σάλτσα, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το κρέας για 35-45 λ ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και μείνει η σάλτσα με πολύ λίγα υγρά. Σβήνετε τη φωτιά και πετάτε το κλαδάκι δεντρολίβανου.
  • Εν τω μεταξύ μέχρι να γίνει το κρέας, σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό, βράζετε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζετε (τις λαδώνετε ή βουτυρώνετε προαιρικά) και τις σερβίρετε πασπαλισμένες με τριμμένο τυρί επιλογής σας. Από πάνω σερβίρετε το μοσχαράκι ραγού
sintayes

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...