Πίτα λαχανικών νηστίσιμη


θα την απολαύσετε σαν ορεκτικό αλλά και κυρίως πιάτο.

Μια συνταγή για μια υπέροχη πίτα για το νηστίσιμο τραπέζι σας και όχι μόνο, που θα απολαύσετε σαν ορεκτικό αλλά και κυρίως πιάτο.

Υλικά συνταγής
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • μαργαρίνη φυτική με ελαιόλαδο ή ελαιόλαδο για άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
  • Για τη γέμιση:
  • 4 ώριμες ντομάτες
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 3 πιπεριές (1 πράσινη + 1 κόκκινη + 1 κίτρινη ή πορτοκαλί)
  • 3-4 μικρά μπουκετάκια μπρόκολο (προαιρετικά) [*]
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 3 ξερά κρεμμύδια
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη ή 1½ κ.γ. αποξηραμένη
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
  • Κόβετε τις ντομάτες σε καρεδάκια 1 εκ. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μια μέτρια κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε τα κομματάκια ντομάτας και ζάχαρη και τα σιγοβράζετε μέχρι να εξατμιστούν καλά τα υγρά τους.
  • Κόβετε σε καρεδάκια 1 εκ. περίπου όλες τις πιπεριές και τα κρεμμύδια κόβετε και στη μέση τα μπουκετάκια μπρόκολου (προαιρετικά). Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν. Μόλις μαλακώσουν τα ρίχνετε μέσα στη κατσαρολίτσα με τη σάλτσα, προσθέτετε τον μαϊντανό, τις λιαστές ντομάτες, τη ρίγανη, το κόλιανδρο, το κύμινο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.
  • Στρώνετε το ένα φύλλο σφολιάτας σε μέτριο καλά λαδωμένο ταψί ή πυρέξ, φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες του και το αλείφετε με λίγη λιωμένη μαργαρίνη ή ελαιόλαδο. Από πάνω στρώνετε τη γέμιση και κατεβάζετε τις άκρες των φύλλων περιμετρικά, ώστε να καλύψουν τη γέμιση.
  • Σκεπάζετε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, το πιέζετε γύρω γύρω προς τη βάση του ταψιού να “σφραγίσει”, το χαράζετε ελαφρά από πάνω σε κομμάτια και το αλείφετε με λίγη μαργαρίνη ή ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε το φύλλο με λίγες σταγόνες νερού και το απλώνετε με τα δάχτυλά σας.
  • Ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 170 βαθμούς στον αέρα για 1 περίπου ώρα, ή μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα.
[*] Αν δεν προτιμάτε το μπρόκολο αντικαταστήστε το με 50-60 γρ. φρέσκα μανιτάρια σε φέτες τα οποία σοτάρετε μαζί με τις πιπεριές και τα κρεμμύδια.

sintayes

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...