Κρέμα καραμελέ


Μια αγαπημένη αφράτη, δροσερή γεύση που λιώνει στο στόμα.

Όσοι έχετε δοκιμάσει σπιτική κρεμ καραμελέ, γνωρίζετε καλά ότι δεν έχει καμία σχέση με τις έτοιμες. Φτιάξτε τη δική σας κρέμα καραμελέ για να κάνετε και εσείς τη διαφορά … Μια συνταγή του Νικ. Τσελεμεντέ με εγγυημένη επιτυχία.

Υλικά συνταγής

Για τη κρέμα:
  • 4 φλ. τσαγιού γάλα (ή 2 φλ. γάλα και 2 φλ. κρέμα γάλακτος για πιο πλούσια γεύση)
  • 3/4 φλ.τσαγιού ζάχαρη λευκή κρυσταλική
  • 7 μεγάλα ή 8 μέτρια αυγά
  • 2 καψουλίτσες βανίλιας
Για τη καραμέλα:
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 4-5 κουταλιές σούπας νερό
  • 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής

Για τη καραμέλα:
  • Ρίχνετε όλα τα υλικά για τη καραμέλα σε κατσαρολάκι και τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς, με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη. Στη συνέχεια τα αφήνετε να σιγοβράσουν, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα μέχρι να γίνει καραμέλα δηλαδή να πάρει ένα σκούρο καστανό χρώμα.
  • Ρίχνετε τη καραμέλα σε φόρμα επίπεδη (αν πρόκειται να φτιάξετε τη κρέμα καραμελέ σε φόρμα) ή τη μοιράζετε ισομερώς σε 8-10 μικρά μεταλλικά φορμάκια ή ανάλογα μεταλλικά μπολ. Τα αφήνετε στην άκρη.
Για τη κρέμα:
  • Βάζετε το γάλα (και τη κρέμα γάλακτος) στη φωτιά και το αφήνετε να πάρει βράση.
  • Στο μπολ του μίξερ βάζετε τα αυγά τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάτε να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέτετε το ζεστό γάλα, σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. Μοιράζετε τη κρέμα στη μεγάλη φόρμα ή στα φορμάκια πάνω από τη καραμέλα.
  • Τοποθετείτε τα φορμάκια ή τη φόρμα σε βαθύ ταψί ή πυρέξ. Ρίχνετε χλιαρό νερό στο ταψί γύρω από τα φορμάκια τόσο ώστε να φτάνει στα 2/3 τους ύψους τους.
  • Τοποθετείτε το ταψί με τα φορμάκια στο φούρνο και ψήνετε τις κρέμες για 45 λ περίπου στους 180 βαθμούς. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, βγάζετε και τις κρέμες από το ταψί και τις αφήνετε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν καλά τις τοποθετείτε στο ψυγείο να σφίξουν καλά μέχρι να τις σερβίρετε.
sintayes

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...