Ο σεβασμός, για να είναι σεβασμός, πρέπει να είναι αμοιβαίος

0

Και μονόπλευρος σεβασμός δε γίνεται να υπάρχει.

Είναι πολλές οι φορές στη ζωή σου που νιώθεις μια  συναισθηματική μοναξιά είτε από επιλογή είτε από ανάγκη. Βιώνεις μόνος τα όσα νιώθεις. Πονάς μόνος, χαίρεσαι μόνος, θρηνείς μόνος. Ακόμα και τον έρωτα μπορεί να τον νιώσεις μόνος. Γοητεύεσαι από έναν άνθρωπο,  ενώ εκείνος δεν ανταποκρίνεται στα δικά σου αισθήματα.  Πονάς, μεθάς, ξεσπάς και πάλι μόνος, χωρίς να μπορείς να κάνεις τίποτα για να γίνουν τα αισθήματα αμοιβαία.

Τι γίνεται όμως με τον σεβασμό; Ο Λουντέμης έγραψε ότι «ο έρωτας είναι δυνατόν να μην είναι αμοιβαίος, αλλά και πάλι έρωτας είναι. Ο σεβασμός όμως για να είναι σεβασμός, πρέπει οπωσδήποτε να είναι αμοιβαίος».

Έχει τύχει αρκετές φορές να διαπιστώνουμε αυτήν την έλλειψη αμοιβαιότητας του σεβασμού στις σχέσεις των ανθρώπων. Σε φιλικά μας ζευγάρια που ο ένας προσπαθεί να μειώσει τον άλλον δημόσια. Να τον απαξιώσει μπροστά στους φίλους ή στους συγγενείς του.

Γονείς, που ο ένας εκφράζει την έλλειψη σεβασμού προς τον σύντροφό του μπροστά στα μάτια των παιδιών, καλλιεργώντας υποσυνείδητα μέσα τους την αίσθηση ότι αυτός ο γονιός τους που συστηματικά μειώνεται, δεν αξίζει τον σεβασμό τους. Τον βλέπουν κι εκείνα ανεπαρκή σε έναν ή σε περισσότερους ρόλους του.

Ακόμα και οι εραστές, όταν αντιληφθούν ότι ο άλλος δεν καλύπτει τις ανάγκες τους για κάτι βαθύτερο, χάνουν από νωρίς την έννοια της αξίας του σεβασμού  μέσα στη σχέση. Βιάζονται να γνωριστούν τα κορμιά, χωρίς να δώσουν τον χρόνο και το χώρο για να γνωριστούν και οι καρδιές τους. Κι ο σεβασμός χωράει μέσα στις καρδιές. Εκεί είναι η θέση του.

Μια σχέση – οποιασδήποτε μορφής – για να είναι υγιής και ισορροπημένη, πρέπει να τροφοδοτείται από τον αμοιβαίο σεβασμό. Τον σεβασμό στις ανάγκες, στις αδυναμίες, στον διαφορετικό τρόπο της σκέψης και  της κοσμοθεωρίας του άλλου. Τα σέβεσαι και προχωράς περήφανος δίπλα του. Τα σέβεσαι και τον επιλέγεις γι’ αυτά που τον ξεχώρισαν εξαρχής στα μάτια σου. Τα σέβεσαι, γιατί αυτά δεν έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το πώς νιώθεις εσύ στο πλάι του.

Δεν έχει καμιά σημασία ποια είναι τα κίνητρα πίσω από μια τέτοια άσχημη συμπεριφορά. Αν η έλλειψη σεβασμού στον σύντροφό σου οφείλεται σε ανασφάλεια, σε ένα αίσθημα ανωτερότητας, στη σύγκριση με το δεύτερο πρόσωπο που μπήκε στη ζωή σου.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι κάθε φορά που προσβάλλεις τον άνθρωπό σου, κάθε φορά που «χτυπάς» με λέξεις ή με πράξεις την αξιοπρέπειά του στις προσωπικές σας στιγμές ή δημόσια, κάθε φορά που η δική σου κακή διάθεση μπαίνει πάνω από το δικαίωμά του στην προσωπική του ηρεμία, τότε κλονίζεις με τα ίδια σου τα χέρια την αμοιβαιότητα της έννοιας του σεβασμού.

Και μονόπλευρος σεβασμός δε γίνεται να υπάρχει. Όταν δε σέβεσαι τον άλλον, την ίδια στιγμή αφαιρείς ένα κομμάτι από τον δικό του σεβασμό προς εσένα. Κι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αυτό καθόλου δε σ’ αρέσει. Γιατί ο καθένας θεωρεί τον σεβασμό των άλλων προς το πρόσωπό του αξία που δεν την διαπραγματεύεται. Έτσι δεν είναι;

Της Γεωργίας Ανδριώτου
anapnoes
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top