Πιτάκια Κρεμμυδιού-Κρεμμυδοκαλίτσουνα Χανίων


Το απόλυτο μεζεδάκι για πολλές ρακές, κρασί ή μπύρα.

Ξερά κρεμμύδια και μάραθος (μάραθος ο ευεργετικός) κι έχουμε ένα σούπερ finger food! Το απόλυτο μεζεδάκι για πολλές ρακές, κρασί ή μπύρα.

Μια απλή τοπική συνταγή των Χανίων για αυτά τα νοστιμότατα πιτάκια με δυο μόνο συστατικά. Αν τα θέλουμε πιο πικάντικα, προσθέτουμε λίγη πάπρικα καυτερή και απολαμβάνουμε πικάντικα, τραγανά, ροδοτηγανισμένα κρεμμυδοκαλίτσουνα, με την απίστευτη γλύκα που τους χαρίζουν τα κρεμμύδια. Ο μάραθος τα καρυκεύει αρωματικά και τους χαρίζει έξτρα άρωμα.

Δικά σας

Υλικά
(30-35 πιτάκια)
  • 1 kg κρεμμύδια ξερά
  • ⅓ από το ματσάκι του μάραθου, άγριο ακόμα καλύτερα
  • 50 g ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Ζύμη
  • 400 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 50 g ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ρακή ή ξύδι λευκό
  • 120 g γάλα χλιαρό
  • αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
  • λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση

Για τη γέμιση
  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε επιμελώς τα κρεμμύδια σε πολύ λεπτά μισοφέγγαρα. Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και τα κρεμμύδια.
  • Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν καλά, να μειωθεί ο όγκος τους και να χρυσίσουν.
  • Προς το τέλος προσθέτουμε τον μάραθο και αλατοπιπερώνουμε. Καρυκεύουμε με λίγη έξτρα πάπρικα.
  • Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σωταριστεί κι ο μάραθος για λίγα λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Για τη ζύμη
  • Αναμυγνύουμε όλα μαζί τα υλικά για τη ζύμη, τη ζυμώνουμε για λίγο και την αφήνουμε 15′ σκεπασμένη.
  • Ανοίγουμε λεπτό φύλλο με το χέρι ή με τη μηχανή ζύμης. Κόβουμε δίσκους Ø12 cm.
  • Γεμίζουμε κάθε μισό του ζυμαρένιου δίσκου με λίγη από τη γέμιση. Κλείνουμε σκεπάζοντας με το άλλο μισό.
  • Τα τοποθετούμε σε αλευρωμένη ελαφρώς επιφάνεια και πατάμε, με ένα πιρούνι, την άκρη γύρω-γύρω.
  • Τηγανίζουμε τα καλιτσούνια λίγα-λίγα σε μείγμα ελαιολάδου & ηλιελαίου κι από τις δυο πλευρές μέχρι να χρυσίσουν. Προσοχή γιατί τηγανίζονται πολύ γρήγορα μην τα κάψουμε.
  • Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να τραβήξει το παραπανίσιο λάδι.
kitchenstori

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...