Ιορδάνης Ποταμός

0
Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου...

Ο Ιορδάνης ποταμός είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο φημισμένος ποταμός της Αγίας Γραφής, αρχίζει από τους πρόποδες του όρους Ερμών καθώς και από τα όρη Λίβανο και Αντιλίβανο στο βορρά, και φθάνει στη λίμνη της Τιβεριάδας. Ξαναφεύγει από το χαμηλότερο σημείο της λίμνης και μετά από 220χλμ. έρχεται και χύνει τα νερά του στη Νεκρά Θάλασσα

Η λέξη Ιορδάνης, σημιτικά "Γιαράντ" και εβραϊκά "Γιαρντέν", σημαίνει ορμητικός, αφού η κλίση του από το βορειότερο μέρος μέχρι τη Νεκρά Θάλασσα φτάνει τα 1000 μέτρα και απ' εδώ ίσως να πήρε το όνομά του. "Γιαρντεν" σημαίνει κατεβαίνει. Η κοιλάδα του Ιορδάνη ποταμού εκτείνεται από το βορρά προς νότο και είναι αρκετά γόνιμη. Η περιοχή ποτίζεται από τα νερά του καθώς και από πηγές. Παράγονται μπανάνες, χουρμάδες, βαμβάκι και λαχανικά. Η κοιλάδα του Ιορδάνη είναι μια τεράστια τάφρος, που θεωρείται σαν ένα από τα βαθύτερα σύγκλινα του κόσμου.


Ο ιερός αυτός ποταμός κατά την χειμερινή περίοδο φουσκώνει από τα βρόχινα νερά, ενώ το καλοκαίρι δεν είναι παρά ένα ασήμαντο ποταμάκι με λιγοστά νερά Ο Ιορδάνης ποταμός είναι η κύρια υδατική αρτηρία του Ισραήλ που διασχίζει τη χώρα από το βορρά προς νότο και αποτελεί τα φυσικά σύνορα με την Ιορδανία. Το βάθος του και το πλάτος του ποικίλει. Ο ποταμός εκτός από τον πρωτεύοντα ρόλο που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει στην οικονομική ανάπτυξη του Ισραήλ, συνδέθηκε με πολλά θρησκευτικά και ιστορικά γεγονότα.

Στην έρημο του Ιορδάνη ασκήτεψε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος. Εδώ βαπτίστηκε ο Κύριος μας. Τον Ιορδάνη πέρασαν και οι Εβραίοι κοντά στην Ιεριχώ με επικεφαλής τον Ιησού του Ναυή, όταν απελευθερώθηκαν από την Αίγυπτο και αφού περιπλανήθηκαν στην έρημο για 40 χρόνια. Από εδώ επίσης έγινε και η ανάληψη του προφήτη Ηλία στον ουρανό. Στην έρημο ασκήτεψε και η οσία Μαρία η Αιγυπτία και ο αββάς Ζωσιμάς. Υπάρχουν και σήμερα πολλά μοναστήρια, διότι ασκητές και αναχωρητές αναπαύονται ιδιαίτερα μέσα στην έρημο.


Αφ' ότου στα νερά του βαπτίστηκε ο Ιησούς, έγινε ιερό προσκύνημα των χριστιανών. Το βάπτισμα στον Ιορδάνη ποταμό καθιερώθηκε από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, το νερό του ως αγίασμα, μεταφέρεται σ' όλα τα μέρη του κόσμου. Ήδη από τον 3μ.Χ. αιώνα ο τόπος της βαπτίσεως του Κυρίου είχε καθιερωθεί στο νότιο άκρο του ποταμού Ιορδάνη και ακριβώς απέναντι από την πόλη Ιεριχώ.

Στο σημείο αυτό τα νερά είναι ρηχά και η τοποθεσία ονομάζεται Βηθαβαρά (πέρασμα). Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη δυτική όχθη υψώνεται επιβλητικά και μοιάζει με μεσαιωνικό φρούριο το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Το σημερινό του κτίριο ανοικοδομήθηκε τον 19ο αιώνα από το ελληνικό Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.


Δυστυχώς σήμερα οι προσκυνητές λόγω της εμπόλεμης κατάστασης δεν μπορούν να πλησιάσουν στο σημείο αυτό του Ιορδάνη και η βάπτισή τους γίνεται σε άλλο σημείο του ποταμού (Τιβεριάδα). Μόνο την ημέρα των Θεοφανίων και τη Μ. Τρίτη επιτρέπεται στους χριστιανούς με επικεφαλής τον Πατριάρχη να τελέσουν τον αγιασμό των υδάτων στο σημείο που βαπτίστηκε ο Ιησούς. Η τελετή ξεκινάει από το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top