Η λειτουργία του βήχα

0

Πού οφείλετε και πότε πρέπει να μας ανησυχήσει

Ο βήχας, που αποτελεί μέρος μιας αντίδρασης που αυτοπροστατεύει τον οργανισμό μας, μπορεί να είναι μια κουραστική και ενοχλητική εμπειρία. Ωστόσο, είναι βασικό κομμάτι του μηχανισμού αυτο-καθαρισμού του οργανισμού, χρησιμεύει κυρίως στον καθαρισμό των αεραγωγών, προστατεύοντας έτσι τους πνεύμονες.

Που οφείλεται

Προκαλείται όταν ενεργοποιηθούν τα ειδικά νεύρα-υποδοχείς στους αεραγωγούς. Όταν ο οργανισμός είναι υγιής, ο βήχας καθαρίζει τους αεραγωγούς επιτυχώς. Για παράδειγμα, ο καπνός, η σκόνη ή τα ψίχουλα προκαλούν μια άμεση αντίδραση βήχα. Το όξινο υγρό του στομάχου που ανεβαίνει στον οισοφάγο (γνωστό ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτήν την αντίδραση. Η υπερβολική ποσότητα φλέματος στους αεραγωγούς μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει τους υποδοχείς βήχα.  Όταν όμως είμαστε άρρωστοι και όταν τα φλέματα είναι ιδιαίτερα παχιά και κολλώδη, η αντίδραση του βήχα δεν αρκεί για να αποβάλει το φλέμα. Ένα ισχυρό βλεννολυτικό όπως η αμβροξόλη κάνει τα φλέματα πιο υγρά και επομένως, είναι πιο εύκολο να αποβληθούν.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό

Ο βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός κοινού κρυολογήματος ή μιας ήπιας μόλυνσης και συχνά, περνάει μέσα σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό.

Καλέστε το γιατρό σας αν:

έχετε υψηλό πυρετό που διαρκεί πάνω από 24 ώρες ή πυρετό που επανέρχεται ενώ είχε πέσει για 24 ώρες ή περισσότερο
ακούτε ένα έντονο σφύριγμα όταν εισπνέετε από τη μύτη
έχετε βήχα και κιτρινοπράσινα φλέματα που μυρίζουν άσχημα
έχετε βήχα με αίμα
έχετε βήχα που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα
μια σύντομη περίοδος ανάρρωσης ακολουθείται από έντονη επιδείνωση, ειδικά με ναυτία, εμετό, πόνο στο στήθος ή υψηλό πυρετό
Στις παρακάτω περιπτώσεις είναι καλύτερα να καλέσετε ασθενοφόρο ή να πάτε άμεσα σε κάποιο νοσοκομείο ή κλινική:
δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, έχετε έντονη δύσπνοια (π.χ. δεν μπορείτε να μιλήσετε)
δυσκολεύεστε να καταπιείτε, έχει πρηστεί ή πονάει ο λαιμός σας, έχει κοκκινίσει το πρόσωπό σας
τα χείλη ή το πρόσωπό σας αρχίζουν να μελανιάζουν
δεν μπορείτε να ελέγξετε το βήχα που ξέσπασε ξαφνικά, ιδιαίτερα αν αυτό συνέβη μετά από τσίμπημα εντόμου ή γεγονός που μπορεί να προκάλεσε αλλεργική αντίδραση
έχετε εκτεθεί σε καπνό, αναθυμιάσεις ή φλόγες που σας προκάλεσαν δυσκολία στην αναπνοή
ο βήχας συνοδεύεται από υψηλό πυρετό (38,1 C) και είστε άνω των 60 ή έχετε διαβήτη, HIV, κάνετε χημειοθεραπεία ή υποφέρετε από άλλες παθήσεις που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας ή δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι

Το μυστικό

Αν ο βήχας είναι σοβαρός μην επιμένετε να τον εξαφανίσετε με διάφορα γιατροσόφια. Ακολουθήστε τη φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο γιατρό σας.

omorfamystika
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top