Η ιστορία που δε μας έμαθαν ποτέ: Τι περνούσαν οι μητέρες στην Αρχαία Ελλάδα;

0
Η κύρια αποστολή της γυναίκας ήταν η γέννηση και ανατροφή των παιδιών.

Η μητρότητα στην Αρχαία Ελλάδα ήταν ένας ρόλος γεμάτος προκλήσεις, κινδύνους και κοινωνικές επιταγές.

Παρόλο που οι γυναίκες θεωρούνταν απαραίτητες για τη συνέχιση της οικογένειας και της πόλης, η καθημερινότητα τους ήταν περιορισμένη και συχνά επικίνδυνη.

Ο ρόλος της μητέρας στην κοινωνία.

Στην Αθήνα, οι γυναίκες είχαν περιορισμένα δικαιώματα και θεωρούνταν μέρος του οίκου, υπό τη εποπτεία ενός άνδρα κηδεμόνα(κύριος). Ο κύριος ήταν υπεύθυνος για τις νομικές και οικονομικές υποθέσεις της γυναίκας, η οποία δεν είχε ανεξαρτησία σε αυτούς τους τομείς.

Η κύρια αποστολή της γυναίκας ήταν η γέννηση και ανατροφή των παιδιών, ιδιαίτερα αρσενικών για τη διατήρηση της οικογενειακής γραμμής. Η μητρότητα ήταν τόσο σημαντική που οι γυναίκες εκπαιδεύονταν από νεαρή ηλικία για να αναλάβουν αυτό τον ρόλο.

Οι κίνδυνοι του τοκετού Η γέννα ήταν μια επικίνδυνη διαδικασία με υψηλά ποσοστά μητρικής και βρεφικής θνησιμότητας. Οι ιατρικές γνώσεις ήταν περιορισμένες και οι γυναίκες συχνά βασανίζονταν με παραδοσιακές πρακτικές ιατρικής. Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες ξεκινούσαν την τεκνοποίηση περίπου στην ηλικία των 15 ετών, είχαν κατά μέσο όρο επτά παιδιά και η περίοδος τεκνοποίησης διαρκούσε 14 με 21 χρόνια.

Η μητέρα στον μύθο και την τέχνη

Οι μητέρες κατείχαν σημαντική θέση στη μυθολογία, συχνά απεικονιζόμενες ως φιγούρες θυσίας και αγάπης. Η Θέτιδα, μητέρα του Αχιλλέα και η Εκάβη μητέρα του Έκτορα, παρουσιάζονται ως παραδείγματα μητρικής αφοσίωσης.

Η λατρεία της μητρότητας

Παρά τους περιορισμούς, η μητρότητα τιμούνταν μέσω λατρευτικών πρακτικών. Η θεά Κυβέλη, γνωστή ως «Μητέρα των θεών», λατρευόταν για τη γονιμότητα και την προστασία των παιδιών. Οι γυναίκες συμμετείχαν σε τελετές και προσφορές για να εξασφαλίσουν την ευημερία των οικογενειών τους.

Η μητρότητα στην Αρχαία Ελλάδα ήταν ένας ρόλος γεμάτος προκλήσεις και κινδύνους αλλά και βαθιάς σημασίας και τιμής. Οι γυναίκες παρά τους περιορισμούς, αποτέλεσαν τον πυρήνα της οικογένειας και της κοινωνίας, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία και τον πολιτισμό.

4 σκληρές αλήθειες για τις μητέρες και τις γυναίκες στην Αρχαία Ελλάδα.

1. Η «έκθεση» των βρεφών ήταν κοινή πρακτική ειδικά για κορίτσια Στην αρχαιότητα, νεογέννητα που κρίνονταν ανεπιθύμητα (συχνά επειδή ήταν κορίτσια) εγκαταλείπονταν σε αγρούς ή βράχους για να πεθάνουν ή να τα πάρουν άλλοι. Η έκθεση βρεφών θεωρούνταν κοινωνικά αποδεκτή και πολλές φορές ήταν η “σιωπηλή” λύση για τις φτωχότερες οικογένειες.

2. Αν πέθαινες χωρίς να έχεις γεννήσει, δεν είχες ούτε τιμές ούτε μνήμη Η αξία της γυναίκας ήταν τόσο στενά συνδεδεμένη με τη μητρότητα, που οι άτεκνες συχνά δεν λάμβαναν τις ίδιες ταφικές τιμές. Δεν υπήρχε θρήνος, δεν υπήρχε κοινωνική μνήμη μόνο σιωπή.

3. Γυναίκες χωρίς παιδιά ή σύζυγο θεωρούνταν περίεργες Όσες ζούσαν έξω από τα κοινωνικά πρότυπα της τεκνοποιίας είτε ήταν μόνες, μορφωμένες, πολλές φορές θεωρούνταν επικίνδυνες. Η κοινωνία τις αντιμετώπιζε με καχυποψία, σαν να έκρυβαν κάποιο σκοτεινό μυστικό.

4. Δεν μπορούσε να βγει μόνη από το σπίτι ούτε για προσκύνημα Στην κλασική Αθήνα, η ενάρετη σύζυγος δεν κυκλοφορούσε ποτέ μόνη. Για την κοινωνία, το να βγει ασυνόδευτη ήταν ντροπή και για την ίδια και για τον άντρα της. Η «καλή» γυναίκα ανήκε στον ιδιωτικό χώρο του οίκου.

lavart
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top