Το παράδοξο με το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες

0
δεν τηρούνται οι κανόνες προστασίας μνημείων και επισκεπτών.

«Ξένε, πες στους Λακεδαιμόνιους ότι κειτόμεθα εδώ, πιστοί στους νόμους τους» δηλαδή: πεθάναμε εδώ ακολουθώντας τις σπαρτιατικές παραδόσεις. Αυτά έγραφε η επιγραφή του Σιμωνίδη που στήθηκε στο σημείο της μάχης των Θερμπουλών μαζί με έναν πέτρινο λέοντα. Εκεί που δόθηκε μια από τις πιο σημαντικές μάχες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Και μπορεί να φτάνουν χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο για να δουν το σημείο και το μνημείο του Λεωνίδα που υπάρχει πλέον εκεί αλλά αντικρίζουν ένα παράδοξο. Η περίφημη Μάχη των Θερμοπυλών

Ήταν το 480 π.Χ. όταν οι περσικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του βασιλιά Ξέρξη επιχείρησαν τη δεύτερη εισβολή τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα, μάλιστα με τις καταγραφές του Ηρόδοτου, ο περσικός στρατός αποτελείτο από 2,6 εκατομμύρια άνδρες. Βέβαια, οι σύγχρονες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι Πέρσες στρατιώτες ήταν από εκατό έως τριακόσιες χιλιάδες.

Τα στενά των Θερμοπυλών κλήθηκαν να υπερασπιστούν 300 Σπαρτιάτες, με επικεφαλής τον Βασιλιά Λεωνίδα. Στην διαδρομή προς τις Θερμοπύλες ενισχύθηκαν από 5.000 άνδρες από την Πελοπόννησο, τη Φωκίδα και τη Θήβα. Στις αρχές του Σεπτέμβρη οι Πέρσες έφθασαν στα στενά των Θερμοπυλών. Είχαν σκοπό να περάσουν στη νότια Ελλάδα. Βέβαια, οι Έλληνες είχαν φροντίσει να κλείσουν το πέρασμα. Οι Σπαρτιάτες παρατάχθηκαν στο κέντρο, όπου βρισκόταν το πιο στενό σημείο του περάσματος και οι υπόλοιπες δυνάμεις γύρω τους. Ωστόσο δεν τα κατάφεραν,

Οι οργανωμένοι και πολυπληθείς Πέρσες εξόντωσαν ολόκληρη τη δύναμη που έμεινε στο πεδίο της μάχης. Ο ελληνικός στόλος, αφού έμαθε τα νέα, αποφάσισε να απομακρυνθεί από το Αρτεμίσιο και να υποχωρήσει στη Σαλαμίνα, όπου αργότερα πέτυχε μια σημαντική νίκη.

Η Μάχη των Θερμοπυλών είναι τρανό παράδειγμα αυταπάρνησης και ανιδιοτέλειας και έτσι έχει μείνει στην ιστορία.
Το μνημείο των Θερμοπυλών ή αλλιώς το μνημείο των Θερμοπυλών βρίσκεται στο σημείο όπου ο Λεωνίδας με τους 300 Σπαρτιάτες, τους 700 Θεσπιείς και τους 400 Θηβαίους έμειναν στο τέλος από τη σύμπραξη των Λακεδαιμόνιων και των Πελοποννήσιων για να σταθούν απέναντι από τον πανίσχυρο στρατό του Ξέρξη.

Προκαλεί δέος όταν θα βρεθείς εκεί. Δεν είναι τυχαίο, δε ότι αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες άτομα από κάθε μεριά του πλανήτη. Φτάνουν εκεί γιατί γνωρίζουν ότι είναι ένας τόπος σπουδαίος όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για την παγκόσμια ιστορία. Ωστόσο, συμβαίνει ένα παράδοξο. Αντί να αποτελεί το κεντρικό και προβεβλημένο σημείο της περιοχής, πλέον και λόγω της Νέα Οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης, πλέον δεν το βλέπουν ούτε οι περαστικοί. Οδηγώντας κάποιος στη Νέα Οδό δε θα δει κάποια έντονη σήμανση ώστε να μπορεί εύκολα κάποιος να το εντοπίσει. Μπορεί να περνάς, δηλαδή, λίγα μέτρα μακριά από τον ιστορικό αυτό τόπο και εκεί που έγινε η μάχη και να μην το γνωρίζεις.
Με την Παλιά Εθνική Οδό οι επισκέπτες έβλεπαν πάνω στο δρόμο πινακίδα για το μνημείο του Λεωνίδα και έκαναν μια στάση για να το θαυμάσουν. Ωστόσο, η εικόνα συνολικά δεν σε παραπέμπει σε αρχαιολογικό χώρο στον οποίο τηρούνται οι κανόνες προστασίας μνημείων και επισκεπτών. Ακόμη και για να φτάσει κανείς στο μνημείο του Λεωνίδα πρέπει να περάσει με τα πόδια και με δική του ευθύνη την παλαιά Εθνική Οδό.

Και σίγουρα οι εικόνες δεν θυμίζουν ένα μέρος που αφενός προσπαθεί να προβάλει την ιστορία του, αφετέρου ενδιαφέρεται για την προσέλκυση τουριστών. Είναι σίγουρα παράδοξο για ένα μέρος να είναι διάσημο για μια τόσο ιστορική μάχη αλλά να είναι πλέον εντελώς αποκομμένο από κάθε κεντρικό σημείο και τον δρόμο...

exploringgreece
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top