Ταξίδι στη μαγεία του Νείλου

0
Ο ποταμός που λατρεύτηκε ως θεός στην αρχαιότητα.

Ας ταξιδέψουμε μαζί σήμερα στο μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι του κόσμου, που διασχίζει 11 χώρες κι ας μυηθούμε στα μυστικά του. Τα νερά του Νείλου έχουν ευλογήσει στο πέρασμα του χρόνου την Αίγυπτο, τη μαγευτική αυτή χώρα της Βόρειας Αφρικής, που δικαίως χαρακτηρίστηκε από τον μέγα ιστορικό της αρχαιότητας Ηρόδοτο, ως «Δώρο του Νείλου».
Θα ήταν σημαντική παράλειψη για έναν ταξιδιώτη να φτάσει ως εκεί και να αρκεστεί στη γνωριμία του με το θαυμάσιο Κάιρο, τις πυραμίδες και ίσως κάποια εκδρομή προς τις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, στα διάσημα θέρετρα του Σαρμ-ελ-Σέιχ και της Χουργκάντα. Όλες οι περιοχές είναι πανέμορφες, αλλά η κρουαζιέρα του Νείλου με αφετηρία το Λούξορ και προορισμό το Ασουάν είναι πραγματικά μαγευτική.

Η μαγεία αυτής της διαδρομής είναι δύσκολο να περιγραφεί με απλά λόγια. Το συγκινησιακό φορτίο που πλημμυρίζει τον ταξιδιώτη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής αποτελεί τεράστια εμπειρία ζωής. Οι εικόνες, οι ήχοι, τα χρώματα, τα αρώματα και τα συναισθήματα, μεμονωμένα και συνδυαστικά, πλημμυρίζουν το είναι σου, γράφουν ανεξίτηλα μέσα σου και σε καθορίζουν εκ νέου ως άνθρωπο.
Ποια είναι τα highlights της ποταμίσιας περιήγησης στον μαγικό Νείλο

Η πλεύση με το γραφικό κρουαζιερόπλοιο.
Το αρωματισμένο αεράκι που σε αγγίζει από το κατάστρωμα ή το παράθυρο της καμπίνας.
Τα παιδάκια της απέναντι όχθης που παίζοντας και τρέχοντας ξυπόλητα και ανέμελα, σηκώνουν τα χέρια τους να σε χαιρετίσουν από μακριά.
Οι ντόπιοι έμποροι που δένουν δεξιά κι αριστερά του πλοίου για να διαπραγματευτούν τα εμπορεύματά τους μαζί σου και δεν πρόκειται να σε αφήσουν ήσυχο μέχρι να ξεπουλήσουν.
Τα διασκεδαστικά παζάρια που θα κάνεις σε κάθε στάση της κρουαζιέρας.
Η φιλοξενία και η φιλική διάθεση των κατοίκων της απίστευτης αυτής χώρας.
Η θέα των φωτισμένων ναών-θαυμάτων τη νύχτα.
Η φωνή του μουεζίνη από τα τζαμιά, μπερδεμένη με τα κρωξίματα των εξωτικών πουλιών που κουρνιάζουν στις ξέρες του ποταμού.
Οι εικόνες που θα απαθανατίσεις με τη φωτογραφική σου μηχανή.
Τα ηλιοβασιλέματα και τα ξημερώματα που θα χρωματίσουν τη μνήμη σου για πάντα.
Η ακατανίκητη επιθυμία σου για το ταξίδι αυτό να μην τελειώσει ποτέ.
Το Ασουάν είναι ο τελικός προορισμός της κρουαζιέρας, αλλά όχι και του ταξιδιού. Εκεί, μπορείς να γευτείς την εμπειρία μίας καταπληκτικής μίνι-κρουαζιέρας με φελούκα. Πρόκειται για ένα τουριστικό ιστιοφόρο πλοιάριο, από αυτά που κατά δεκάδες κατακλύζουν τον Νείλο. Επιβαίνοντας σε αυτό, θα φτάσεις έως τα γραφικά χωριά της Νουβίας, κοντά στα σύνορα του Σουδάν. Οι κάτοικοι των χωριών αυτών, που πιστεύεται ότι είναι αυθεντικοί απόγονοι των Αρχαίων Αιγυπτίων, ζουν σε έναν φτωχό, αλλά παραδεισένιο τόπο, γεμάτο χρώματα και αρώματα. Κερδίζουν τη ζωή τους ψαρεύοντας, νοικιάζοντας τις καμήλες τους στους τουρίστες και πουλώντας παραδοσιακά, χειροποίητα αντικείμενα.

Ήξερες ότι στα περισσότερα σπίτια των Νουβίων «φιλοξενούνται» κροκόδειλοι, ως κατοικίδια;

Οι κροκόδειλοι του Νείλου, οι οποίοι δεν υπάρχουν παρά στη λίμνη Νάσερ, το κομμάτι του ποταμού που βρίσκεται νότια του φράγματος του Ασουάν, θεωρούνται ως παρουσία τύχης εάν κατοικούν στο μπάνιο των νουβικών σπιτιών! Έτσι, πολλοί από τους ντόπιους μεγαλώνουν κροκοδειλάκια σε έναν ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο του σπιτιού τους, τα οποία παραχωρούν και για φωτογράφιση στους πιο γενναίους (και λιγότερο ζωόφιλους) τουρίστες.
Οι όχθες του Νείλου αποτελούν από μόνες τους ένα πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο αξιοθέατο. Το έντονα πράσινο χρώμα που εκτείνεται πέρα από το νερό, η εύφορη γη, την οποία διαδέχεται το ξερό χώμα της ερήμου, μετά από κάποια χιλιόμετρα πέρα από τις όχθες, αποδεικνύουν πόσο ζωογόνος ήταν και είναι ο Νείλος για τη χώρα. Πέρα, όμως, από τις καλλιέργειες που ευνοούνται και τα στόματα που ποτίζονται και ταΐζονται χάρη στην ύπαρξή του, ο ποταμός είναι η βάση της δημιουργίας όλων αυτών των πολιτισμικών και αρχαιολογικών θαυμάτων, μπροστά από τα οποία στέκεται με δέος όλη η ανθρωπότητα.

Οι τεράστιοι ογκόλιθοι που χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο των μεγαλοπρεπών ναών και πυραμίδων που κοσμούν την Αίγυπτο, μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια της ροής του Νείλου, του ποταμού που λατρεύτηκε ως θεός στην αρχαιότητα και που εξακολουθεί να αποπνέει μυστήριο και ανεξάντλητη ομορφιά στις μέρες μας.

Εμπειρία μοναδική!

Σουζάνα Χατζιδάκη
maxmag
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top