Τι θα γίνει αν σταματήσει να περιστρέφεται ο πλανήτης μας;

0
είναι σύνηθες να αναρωτιέται κανείς ποιες θα ήταν οι συνέπειες.

Η Γη είναι ένας πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, που σχηματίστηκε πριν από περίπου 4.55 δισεκατομμύρια χρόνια. Όπως και οι υπόλοιποι πλανήτες, υπόκειται σε κινήσεις διαφόρων ειδών, αν και οι κυριότερες ορίζονται σε σχέση με τον Ήλιο. Εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, η περιστροφή του πλανήτη μας επιβραδύνεται σταδιακά. Είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η διάρκεια της ημέρας αυξάνεται σήμερα κατά περίπου 1,8 χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε αιώνα.

Μπροστά σε αυτή την επιστημονική πραγματικότητα, είναι σύνηθες να αναρωτιέται κανείς ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τον πλανήτη μας αν μια μέρα σταματούσε να περιστρέφεται μόνος του.

Η απάντηση των ειδικών είναι σαφής, όλα τα αντικείμενα και οι άνθρωποι στη Γη θα πεταχτούν τη στιγμή που ο πλανήτης θα σταματήσει. Αυτό συμβαίνει επειδή η ταχύτητα περιστροφής της Γης είναι 1.770 χιλιόμετρα ανά ώρα (km/h) στον ισημερινό και 0 km/h στους πόλους. Παρά την απίστευτη αυτή ταχύτητα, δεν αντιλαμβανόμαστε ότι κινούμαστε. Ως εκ τούτου, η ξαφνική διακοπή της περιστροφής της Γης θα γινόταν αντιληπτή στην επιφάνεια, με τέτοιο τρόπο ώστε τα πάντα και οι πάντες θα εκτοξεύονταν από τη φυγόκεντρο δύναμη και την αδράνεια της κίνησης, ακόμη και ο αέρας, ο οποίος θα παρήγαγε ανέμους σε ολόκληρη την επιφάνεια της Γης.

Όλα αυτά θα ελαχιστοποιούνταν κοντά στους πόλους, όπου η ταχύτητα είναι μικρότερη, όντας το μόνο μέρος όπου θα ήταν δυνατόν να επιβιώσει κανείς από αυτή την καταστροφή . Ακριβώς όπως κάποιος που βρισκόταν σε ένα αεροπλάνο εκείνη ακριβώς τη στιγμή.

Χωρίς τη φυγόκεντρο δύναμη που προέρχεται από την περιστροφική κίνηση, η δύναμη της βαρύτητας θα παρέμενε αλλά θα δημιουργούσε μια ανακατανομή της βαρύτητας που θα άλλαζε την ισορροπία των ωκεανών. Δύο τεράστιοι ωκεανοί θα σχηματίζονταν γύρω από τους πόλους, που θα χωρίζονταν από μία μόνο ήπειρο. Ολόκληρες περιοχές θα πλημμύριζαν.

Μια άλλη συνέπεια αυτής της παύσης θα ήταν μια καταστροφική τροποποίηση στη διάρκεια των νυχτών και των ημερών, αφού η κίνηση της περιστροφής είναι η αιτία για την εμφάνισή τους. Η Γη χρειάζεται 24 ώρες για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό της. Επομένως, αν σταματήσει να περιστρέφεται, μια μέρα θα διαρκούσε 365 ημέρες, δηλαδή ένα έτος. Από τις 365 ημέρες που χρειάζεται ο πλανήτης για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, μια κίνηση που συμβαίνει ταυτόχρονα με την περιστροφή γύρω από τον εαυτό της.

techmaniacs
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top