Κρίσεις Πανικού: Αίτια και αντιμετώπιση

0
έχει θεραπεία ανάλογα και με τη βαρύτητα.

Τι είναι οι κρίσεις πανικού

Βάση ερευνών, τουλάχιστον ένα άτομο στα δέκα, κάποια στιγμή στη ζωή του βιώνει μία κρίση πανικού, με περισσότερες φορές το γυναικείο φύλλο. Τις κρίσεις πανικού συνήθως προκαλεί κάποιο αγχωτικό γεγονός. Περίπου ένα άτομο στα 100 έχει γενικότερη διαταραχή πανικού/αγχώδη διαταραχή. Επειδή λοιπόν τα συμπτώματα είναι τόσο παρόμοια, μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ κρίσεων πανικού και άγχους.

Η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια περίοδος έντονου άγχους, ψυχολογικής διέγερσης, φόβου, στομαχικών διαταραχών και αδιαθεσίας. Η εμφάνιση ενός επεισοδίου κρίσης πανικού είναι τις περισσότερες φορές απότομη, παρόλα αυτά μπορεί να εμφανιστεί και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Για παράδειγμα, μέσα σε λεωφορείο με πολύ κόσμο, μέσα στο ασανσέρ, στο αυτοκίνητο, κάτω από συνθήκες πίεσης κ.α.

Συμπτώματα κρίσης πανικού

Τα κυριότερα και συνηθέστερα συμπτώματα κρίσης πανικού είναι:

Πόνος στο στήθος
Μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα στo σώμα ή τα χέρια
Ρίγος ή εξάψεις
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Τρέμουλο
Αυξημένη εφίδρωση
Αίσθημα ασφυξίας
Κλάμα με λυγμούς
Δυσκολία στην αναπνοή

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας

Το κύριο συναίσθημα που προκαλεί τη κρίση πανικού είναι ο φόβος. Ένα οξύ αίσθημα φόβου, που κάνει την εμφάνιση του ξαφνικά και προκαλεί σύγχυση.

Η νευροβιολογική βάση του φόβου είναι αποτέλεσμα διέγερσης της αμυγδαλής στο έσω-άνω μέρος του κροταφικού λοβού του εγκεφάλου. Η αμυγδαλή έχει σχήμα αμυγδάλου και κατέχει θέση ισχύος, κάτι σαν ψυχολογικός φρουρός.
Όταν σημάνει συναγερμός φόβου η αμυγδαλή αυτόματα στέλνει σήμα σε κάθε σημαντικό μέρος του εγκεφάλου. Έτσι απελευθερώνει ορμόνες για την αντίδραση φυγής ή μάχης του σώματος .

Τι συμβαίνει στο σώμα μας

Όταν βιώνεις ένα επεισόδιο κρίσης πανικού, το σώμα εκείνη τη στιγμή εκκρίνει αδρεναλίνη. Βρίσκεται σε κατάσταση απειλής και κινδύνου με αποτέλεσμα, το νευρικό σύστημα να ξεκινά λειτουργία. Η καρδιά χτυπάει γρήγορα και στέλνει αίμα στους μύες. Το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται. Η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη για να πάρεις περισσότερο οξυγόνο. Όλο το σύστημα είναι σε κατάσταση εγρήγορσης προκειμένου να αντιμετωπίσει μια απειλή.

Στη κατάσταση αυτή, το σώμα περνάει όλη αυτή τη διαδικασία ζώντας μια ψευδαίσθηση σοβαρού κινδύνου, εφόσον υπαρκτός κίνδυνος για τη ζωή μου, τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει. Άρα όλο το παραπάνω συμβαίνει απλά για μια ιδέα. Παρόλα αυτά το σώμα το βιώνει σαν να συμβαίνει κάτι πραγματικά. Αν το καλοσκεφτώ, βάζω τον οργανισμό μου, σε μια επίπονη διαδικασία σπατάλης πολύτιμης ενέργειας.

Τι προκαλεί τις κρίσεις πανικού

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει, τι ακριβώς προκαλεί τις κρίσεις πανικού. Η συγκεκριμένη διαταραχή ανήκει στις διαταραχές άγχους. Με απλά λόγια η κρίση πανικού είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένου άγχους, το οποίο έρχεται στην επιφάνεια μέσα από πιεστικές καταστάσεις ή ερεθίσματα που ξυπνούν εντυπώματα φόβου.

Η κατάσταση που βιώνω εκείνη τη στιγμή, μου ερεθίζει την αμυγδαλή, η οποία ξυπνάει το νευρικό μου σύστημα και έτσι μπαίνω σε κατάσταση φυγής για να σωθώ. Όλο αυτό έχει ρίζες στον φόβο, ο οποίος φόβος συνδέεται με τον φόβο θανάτου. Επίσης με στρεσογόνες εμπειρίες από τις οποίες υπέστει «σοκ» και οδήγησαν σε ψυχικό τραύμα.

Μία ανάσα

Όταν ο νους χάνει τον έλεγχο των καταστάσεων λόγω έντονου συσσωρευμένου άγχους, ξυπνάει μέσα μου η απειλή ότι κινδυνεύω.

Γιατί;

Διότι δεν έχω τον έλεγχο.

Τότε ο φόβος κυριεύει το σώμα και επιτίθεται στην ύπαρξη λόγω της ψευδαίσθησης ενός κινδύνου.

Η συγκέντρωση, η εστίαση και ο έλεγχος της αναπνοής είναι τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνει κάποιος τη στιγμή της κρίσης πανικού. Η περαιτέρω διερεύνηση με ιατρικές εξετάσεις αλλά και τη βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας είναι απαραίτητα. Οι κρίσεις πανικού είναι μια κατάσταση η οποία έχει θεραπεία ανάλογα και με τη βαρύτητα.

Η προσοχή είναι το κλειδί.

Γεωργία Κωστούρου
maxmag
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top