Η ενδυμασία στην αρχαία Αίγυπτο

0
ήταν προσαρμοσμένη στο κλίμα της Αιγύπτου.

Στην αρχαία Αίγυπτο η ενδυμασία ήταν ιδιαίτερη και ξεχωριστή. Τόσο διαφορετική ώστε να συγκεντρώσει τα βλέμματα όλων των σύγχρονων σχεδιαστών μόδας και να τους εμπνεύσει δημιουργικά.

Η ενδυμασία στην αρχαία Αίγυπτο ήταν προσαρμοσμένη όχι μόνο στα πρότυπα της αιγυπτιακής κοινωνίας αλλά και στην υπερβολική ζέστη που χαρακτηρίζει το κλίμα της Αιγύπτου.

ΥΦΑΣΜΑΤΑ

Τα υφάσματα από τα οποία ήταν κατασκευασμένα τα ρούχα των αρχαίων Αιγυπτίων ήταν κυρίως λινά, προερχόμενα από το φυτό λινάρι. Στο λινό αυτό ύφασμα συμπεριλαμβάνονταν ίνες φοίνικα, γκαζόν σπόροι και σε μικρότερο βαθμό μαλλί προβάτου ή τρίχες αιγών. Το ύφασμα αυτό καθιστούσε στην εμφάνιση ρούχα πολύ απλά. Το χρώμα που χρησιμοποιούσαν – καθώς ήταν το φυσικό χρώμα των υφασμάτων- ήταν το λευκό, το οποίο συμβόλιζε την αγνότητα. Κάποιες φορές όμως έβαφαν τα υφάσματα με καφέ και γαλάζιες βαφές, χωρίς όμως σταθεροποιητή, ο οποίος θα τους βοηθούσε να χρησιμοποιήσουν κι άλλα χρώματα όπως το πράσινο και το κόκκινο.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΡΟΥΧΑ
Οι γυναίκες φορούσαν ενδύματα που λέγονταν καλαζίρης- ένα ένδυμα που ήταν η βάση της αιγυπτιακής φορεσιάς και είχε μήκος από το στήθος έως τον αστράγαλο. Τα ρούχα ήταν φορέματα απλά και ίσια με τιράντες, φτιαγμένα από ένα ορθογώνιο κομμάτι ύφασμα. Κάποιες φορές όμως φορούσαν πλισέ χιτώνες με κρόσσια (πάνω από το ίσιο φόρεμα).

ΑΝΔΡΙΚΑ ΡΟΥΧΑ
Τόσο οι σκλάβοι όσο και οι Φαραώ φορούσαν μια μακριά ποδιά σεντί (schenti), η οποία διέφερε μόνο στο μήκος. μακριές ποδιές φορούσαν οι Φαραώ, ενώ το σέντι των σκλάβων ήταν μια λωρίδα, μικρότερη σε σχάση με αυτή των Φαραώ, φτιαγμένη από πολύ στενό ύφασμα.

Γενικά όμως παρατηρείται στις τοιχογραφίες ότι φορούσαν ένα λευκό ύφασμα με πιέτες τυλιγμένο γύρω από τη μέση το οποίο στερέωναν με κόμπο ή πόρπη. Τον χειμώνα όταν έκανε κρύο, φορούσαν μακριούς μανδύες.

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΑΩ
Ενώ αρχικά οι Φαραώ φορούσαν ένα σέντι, στη συνέχεια της Ιστορίας της Αιγύπτου φορούσαν δύο. Η πρώτη ποδιά ήταν ένα απλό ύφασμα αλλά η δεύτερη ήταν επιχρυσωμένο δέρμα, που το έδεναν με μια ζώνη φαρδιά, διακοσμημένη είτε με χρωματιστό σμάλτο είτε με βαμμένα σχέδια. Μία ακόμη λεπτομέρεια που παρατηρείται στην ενδυμασία των Φαραώ είναι ένας μανδύας από ελαφρύ ύφασμα που ήταν ριγμένο στους ώμους του.

Την ενδυμασία των Φαραώ συμπλήρωναν τα κοσμήματα. Η μια κατηγορία ήταν τα κολιέ και η άλλη κατηγορία ήταν τα βραχιόλια. Φορούσαν επίσης δαχτυλίδια, τιάρες και σκουλαρίκια που ήταν φτιαγμένα από χρυσό και πολύτιμους λίθους. Αντιθέτως οι απλοί Αιγύπτιοι φορούσαν τις περισσότερες φορές κοσμήματα από μπρούντζο ή κεραμικά. Επιπροσθέτως, οι βασίλισσες συμπλήρωναν την ενδυμασία τους με τη χρήση περούκας, καθώς τα μαλλιά τους συνήθως ξυρίζονταν (π.χ. Κλεοπάτρα, Νεφερτίτη). Από την άλλη μεριά οι Φαραώ φορούσαν ένα ριγέ φουλάρι (klaft) ως κόμμωση.

Η ενδυμασία στην Αρχαία Αίγυπτο διαφαίνεται τόσο στις τοιχογραφίες όσο και στα αρχαιολογικά ευρήματα που δεν είναι άλλα από τις μούμιες. Ο πολιτισμός της Αρχαίας Αιγύπτου υπήρχε σχεδόν 3000 χρόνια (περ. 3000 π.Χ. – 1100 π.Χ.).

Τέλος θα λέγαμε ότι το μυστήριο γύρω από τον αιγυπτιακό πολιτισμό δεν έπαψε να υπάρχει στα μυστικά και απόκρυφα κείμενα των σελίδων της ιστορίας. Με μοναδική απόδειξη την ενδυμασία συμπεραίνουμε ότι ήταν μια αυστηρή πολιτισμικά κοινωνία.

maxmag
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top