«Η κυρά μας η μαμμή»: Πού ήταν η Λεστινίτσα που γυρίστηκε η θρυλική ελληνική ταινία

0
Ένα χωριό που δεν είναι τελικά τόσο μακριά.

Με φόντο την παλιά Αθήνα αλλά και πόλεις και χωριά της επαρχίας γυρίστηκαν πολλές ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Τότε που τα κτήρια ήταν λιγότερα, οι γειτονιές πιο απλές και τα σπίτια πολλές φορές σαν ενιαία με το φυσικό περιβάλλον. Ακόμη και περιοχές της Αττικής, μοιάζουν σε παλιές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου σαν να είναι σε κάποιο χωριό στην επαρχία. Άραγε, πόσοι γνωρίζουν ποιο είναι το χωριό Λεστινίτσα που γυρίστηκε η θρυλική ταινία «Η κυρά μας η μαμμή»; Θα φανταζόσουν ποτέ ότι δεν είναι πολύ μακριά από την Αθήνα;

Η υπόθεση της ταινίας

Πρόκειται για μια ασπρόμαυρη κινηματογραφική κωμωδία η οποία γυρίστηκε το 1958 σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου. Η υπόθεση είναι λίγο – πολύ γνωστή σε όσους αγαπούν και παρακολουθούν τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Ο ένας πρωταγωνιστής είναι ο Λυκούργος Μπέκος (Ορέστης Μακρής), ο οποίος είναι συνταξιούχος γιατρός του Ι.Κ.Α. και αποφασίζει να εγκατασταθεί με την οικογένειά του στη Λεστινίτσα, δηλαδή το χωριό της γυναίκας του για να ανοίξει ιατρείο.
Εκεί όμως τον περιμένει η Καλλιόπη Μουστάκη (Γεωργία Βασιλειάδου), τη μαμή του χωριού με την οποία έρχεται σε κόντρα. Ο λόγος, φυσικά οι ανορθόδοξες ιατρικές πρακτικές της, δηλαδή ξεματιάσματα και φυλακτά. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη πιο πολύ όταν φτάνει στο χωριό ο Δημήτρης (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), γιος της μαμής και φοιτητής ιατρικής στην Αθήνα, ο οποίος για διακοπές στο χωριό, όπου γίνεται ζευγάρι με την Καίτη (Ξένια Καλογεροπούλου), την κόρη του γιατρού. Αυτή η γνωριμία είναι που θα περιορίσει την ένταση ανάμεσα στον γιατρό και τη μαμμή με ευτυχή κατάληξη.

Πού ήταν η Λεστινίτσα που γυρίστηκε η θρυλική ελληνική ταινία;

Η Λεστινίτσα δεν είναι, λοιπόν, ένα χωριό πολύ μακριά από την Αθήνα αλλά στην πραγματικότητα μέσα στην Αττική. Ο λόγος για τις Αφίδνες ή αλλιώς Κιούρκα, όπως είναι γνωστά. Φυσικά η τοποθεσία σήμερα είναι αγνώριστη καθώς τότε έμοιαζε πράγματι με ένα χωριό της επαρχίας. Μιλάμε για την περίοδο κοντά στο 1958 οπότε και γυρίστηκε η ταινία. Μέχρι λίγα χρόνια πριν και συγκεκριμένα μέχρι το 1912 οι Αφίδνες ονομάζονταν Κιούρκα από το αλβανικό επώνυμο qurk που στα ελληνικά αποδίδεται ως Κυριάκος.
Οι Αφίδνες στους πρόποδες της Πάρνηθας αποτέλεσαν το ιδανικό σκηνικό για την ταινία «Η κυρά μας η μαμμή». Σήμερα είναι ένα χωριό ιδανικό για κοντινή βόλτα από την Αθήνα ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η περίφημη Λίμνη Μπελέτσι, που πολλοί αγαπούν για μονοήμερες εκδρομές και βόλτες.


exploringgreece
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top