Ιστορίες από τη ΔΕΘ που μάλλον δεν γνωρίζατε εως σήμερα

0
Μικρές ιστορίες και facts που αξίζει να μάθετε.

Μπορεί να μην την έχεις επισκεφθεί ποτέ, μπορεί να συχνάζεις εκεί κάθε Σεπτέμβρη. Η ΔΕΘ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Θεσσαλονίκης, και αυτές είναι μια αρμαθιά ιστορίες που ίσως να μαθαίνεις για πρώτη φορά.

Αυτός που είχε την ιδέα και αποφάσισε να ξεκινήσει ένα τέτοιο εγχείρημα ήταν ο Θεσσαλονικιός καθηγητής Πανεπιστημίου, Νικόλαος Γερμανός. Μετά από υπομνήματα και μια σειρά από άλλες ενέργειες, στις 30 Απριλίου του 1925 κατάφερε να λάβει θετική απάντηση από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την διοργάνωση «Διεθνούς Εμπορικής Πανηγύρεως» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο της εποχής. Έτσι στις 3 Οκτωβρίου του 1926, εγκαινιάστηκε η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών της εποχής. Ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασε αισθητή μείωση το 1928, εξαιτίας της επιδημίας του δάγκειου πυρετού στη Μακεδονία.

Το 1928 συμβαίνει το εξής περίεργο - διάρρηξη στα γραφεία διοίκησης, αλλά ο διαρρήκτης εμφανίζεται πολύ επιλεκτικός, αφού αφαιρεί μόνο εκλεκτά πούρα!

Η εταιρία «Οικονομίδου-Φλίσκου» το 1928, έκανε θραύση στην ΔΕΘ παρουσιάζοντας στους επισκέπτες το ομοίωμα του Λευκού Πύργου από σαπούνι!


Η επίσκεψη στη ΔΕΘ διαφημιζόταν στις εφημερίδες ως ιστορικό καθήκον: «Κάθε Έλλην έχει ιστορικό καθήκον να επισκεφτεί την 1η ΔΕΘ που εμπνέει αληθινά αίσθημα εθνικής υπηρηφάνειας».

Από το 1930 κι έπειτα, η ΔΕΘ είναι ένα τεράστιο χαρούμενο πανηγύρι! Τα καλύτερα κέντρα της πόλης είχαν εκεί παραρτήματα, όπου διασκέδαζαν οι επισκέπτες, τα μαγαζιά μοίραζαν δωρεάν σακουλάκια με σταφίδες, σύκα και άλλα γλυκίσματα. Και μάλιστα εκεί μέσα υπήρχε και ένα εν είδει λούνα παρκ - με τον "Γυρο του Πολέμου", ακροβάτες και άλλα! Μετά το τέλος των ατραξιόν, έσβηναν τα φώτα και 2-3 φορές τη βδομάδα εκτοξεύονταν πυροτεχνήματα.


Η 15η Δ.Ε.Θ. έκλεισε πρόωρα λόγου του πολέμου. Η αναστολή της λειτουργίας της διήρκησε δέκα χρόνια.

Το 1954, στο αμερικανικό περίπτερο κατασκευάζεται κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης! Οι επισκέπτες μετατρέπονται σε μικρά παιδιά, που κοιτάζουν όλο θαυμασμό και απορία, για πρώτη φορά, τον εαυτό τους σε μια οθόνη τηλεόρασης.

Στο πρόγραμμα της ΔΕΘ εκείνη τη χρονιά, εντάσσεται η ενετική βραδιά: ο δήμος σβήνει όλα τα φώτα της παραλίας και των κάθετων προς αυτή οδών και ομάδες ανθρώπων, κρατώντας αναμμένους ενετικούς πυρσούς, περπατούν μέχρι το λιμάνι τραγουδώντας μπροστά από φωταγωγημένα πλοία, σε ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Το 1965, οι Αμερικανοί αστροναύτες Gordon Cooper και Charles Conrad επισκέφθηκαν την Έκθεση και δώρισαν στον αντιπρόεδρο της Δ.Ε.Θ ένα ομοίωμα του διαστημοπλοίου τους, «Gemini».

Το 1969, εγκαινιάζεται ο πρώτος όροφος του πύργου του ΟΤΕ. Από τα 25 μέτρα του Πύργου, οι πρώτοι τυχεροί βλέπουν τα 8,40, ενώ το 1970 αυτός στέκεται, πλέον, σε όλο του το ύψος! Η ΔΕΘ έχει γίνει κόμικ και μπορείς να το κατεβάσεις ΕΔΩ

Δέσποινα Πολυχρονίδου
e-daily
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top