Μέσα στο αρχοντικό της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες

0
Ένα σπίτι 300 ετών γεμάτο ιστορία.

Το αρχοντικό σπίτι της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες είναι γεμάτο με κειμήλια, καθώς λειτουργεί ως μουσείο.

Η όμορφη Ντάπια, τα εντυπωσιακά καπετανόσπιτα και αρχοντικά στα οποία έχει αποτυπωθεί η ιστορία αιώνων, οι αυλές και τα στρωμένα με βότσαλα σοκάκια, τα κάρο με τα άλογα, είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους για τους οποίους οι Σπέτσες έχουν γίνει αγαπημένος προορισμός.

Το άγαλμα της Μπουμπουλίνας στη δεξιά πλευρά του λιμανιού αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για την ιστορικότητα που περιβάλλει το νησί.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον βέβαια παρουσιάζει το Μουσείο Μπουμπουλίνας, το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό σπίτι της ηρωίδας, που ήδη από το κατώφλι του νιώθει κανείς ότι ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.
Το 300 ετών αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, με τη φλωρεντινή σκαλιστή οροφή στο μεγάλο σαλόνι, λειτουργεί ως μουσείο από το 1991, όταν άνοιξε για το κοινό από τον απόγονο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, Φίλιππο Δεμερτζή-Μπουμπούλη και την οικογένειά του, στην προσπάθειά τους να σώσουν το κτίριο από βέβαιη κατάρρευση.
Το αρχοντικό χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα από έναν αρχιτέκτονα της Μαυριτανίας με σπουδές στη Φλωρεντία, πίσω από το λιμάνι της Ντάπια. Η οικογενειακή παράδοση αναφέρει ότι ένα πλοίο της οικογένειας ενεπλάκη σε ναυμαχία με πειρατές που μετέφεραν αιχμάλωτους σε σκλαβοπάζαρα, μεταξύ αυτών και ο Μαυριτανός αρχιτέκτονας. Οταν ο Μπούμπουλης το έμαθε, υποσχέθηκε να τον απελευθερώσει με αντάλλαγμα να του χτίσει το αρχοντικό στις Σπέτσες. Εικάζεται ότι χτίστηκε ανά στάδια, γιατί υπάρχουν κατασκευαστικές διαφορές στα παράθυρα του κάθε ορόφου ενώ και ο περιμετρικός μαντρότοιχος έγινε με πολεμίστρες για άμυνα έναντι των πειρατών.

Όπως τα περισσότερα αρχοντικά του νησιού, χτισμένα σε σχήμα Π, αποτελείται από το ισόγειο και δύο ανώτερους ορόφους. Το Μουσείο στεγάζεται στον πρώτο όροφο και αποτελείται από τέσσερις μεγάλες αίθουσες, το μεγάλο σαλόνι, την αίθουσα υποδοχής, την τραπεζαρία και το οικογενειακό δωμάτιο.

Μέσα στους τοίχους του μουσείου, οι επισκέπτες πριν τον κορωνοϊό απολάμβαναν μια 40λεπτη ξενάγηση στο σπίτι. Τώρα όμως διατίθενται πολύ ενημερωμένα φυλλάδια για την αρχιτεκτονική του και στοιχεία για τα οικογενειακά κειμήλια, όπως έπιπλα, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, όπλα, προσωπικά αντικείμενα και επίσημα έγγραφα και επιστολές που ανήκουν στην ηρωίδα του Ελληνικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Σήμερα, τα έσοδα από το μουσείο διαχειρίζεται μια μη κερδοσκοπική εταιρεία για την επισκευή και συντήρηση του αρχοντικού, τη λειτουργία του ως μουσείο και ως πολιτιστικό κέντρο για τη διάδοση της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης και, φυσικά, του ρόλου που έπαιξε η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα στην ελληνική νίκη. Μάλιστα όπως αναγράφεται στην είσοδο, μέχρι στιγμής το αρχοντικο της Λασκαρίνας έχει υποδεχτεί πάνω από 1.200.000 επισκέπτες, εκ των οποίων οι 400.000 είναι μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Και μόνο τυχαίο δεν είναι πως φτάνοντας εκεί νιώθει κανείς αμέσως ένα απέραντο δέος. Και είναι έτοιμος να ταξιδέψει στον χρόνο και στην ιστορία, μέσα από τις αναμνήσεις του μέρους.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως πέρα από την απερίγραπτη ομορφιά του εσωτερικού χώρου του αρχοντικού, πολύ εντυπωσιακή είναι η παραδοσιακή βοτσαλωτή αυλή των 300 τετραγωνικών μέτρων, με ελιές, αρωματικά φυτά και λουλούδια. Επικρατεί η αίσθηση της ηρεμίας και ένα ζεστό κλίμα φιλοξενίας.

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ήταν κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας από τους δυο γάμους που έκανε. Τόσο σε πλοία, μετρητά, όσο και σε ακίνητα. Κατάφερε μάλιστα όχι μόνο να τα διατηρήσει, αλλά και να τα αυξήσει.

Με τα χρόνια έγινε μέτοχος σε διάφορα πλοία των Σπετσών και στη συνέχεια απέκτησε και δικά της. Ενα από αυτά ο περίφημος Αγαμέμνων, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά πλοία του 1821.

Βιολέττα Αθανασιάδου
iefimerida
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top