5 προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας ιδανικοί για ημερήσια απόδραση

0
είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας.

Πόσες φορές στη διάρκεια της εβδομάδας σκεφτόμαστε πότε επιτέλους θα φτάσει η Παρασκευούλα για να απολαύσουμε το Σαββατοκύριακο; Βέβαια, οι πρώτες σκέψεις που μας έρχονται συνήθως στο μυαλό είναι η ξεκούραση, η χαλάρωση στο σπίτι, το κλείσιμο των υποχρεώσεων κι άντε -αν δε μας πάρει ο ύπνος στον καναπέ- στο τσακίρ κέφι και καμιά έξοδος. Τι θα γινόταν αν ξεχνούσαμε όλα τα παραπάνω κι αντί να κάνουμε απόψυξη ή να σιδερώσουμε τις λεκάνες με τα ρούχα που έχουν μαζευτεί, να οργανώναμε μια μονοήμερη Κυριακάτικη εκδρομή;

Μικρές αποδράσεις σε κοντινούς προορισμούς από τον τόπο που ζούμε. Και ας μην ξινίσουμε σκεπτόμενοι «ωχ μωρέ, πού να τρέχουμε τώρα» αλλά ας σκεφτούμε πως οι μονοήμερες ναι μεν μπορεί να περιλαμβάνουν μια μικρή κούραση αλλά παράλληλα είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας και να περάσουμε μερικές ξένοιαστες στιγμές, συνδυάζοντας εξερεύνηση και διασκέδαση. Άλλωστε, από την καθημερινότητα δε γλίτωσε ποτέ κανείς. Πέντε προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας που προσφέρονται για ημερήσια εκδρομή θα προτείνουμε σήμερα και από σας θέλουμε απλώς να το πάρετε απόφαση και να οργανωθείτε!

1. Λουτρά Πόζαρ (Πέλλα)

Σε απόσταση μόλις 100 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη -αλλά και πολύ κοντά στους γύρω νομούς-, τα Λουτρά Πόζαρ στο Λουτράκι Αλμωπίας του Νομού Πέλλας, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή μονοήμερης εκδρομής. Η ονομασία τους προέρχεται από τη Σλάβικη λέξη «Πόζαρ» που σημαίνει «κάτω από τη φωτιά». Κι αυτό είναι κυριολεξία, καθώς οι ιαματικές πηγές βρίσκονται σε υψόμετρο 390 μέτρων μέσα στην κοίτη του Θερμοπόταμου. Χαρακτηριστικής ομορφιάς οι φυσικοί καταρράκτες του ποταμού, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σκεπτόμενοι πως χιλιάδες χρόνια πριν οι Μακεδόνες Βασιλείς βρίσκονταν ακριβώς εκεί, καθώς τα Λουτρά ήταν ο τόπος χαλάρωσής τους μετά την επιστροφή από τους πολέμους. Ο συνδυασμός των καταρρακτών, των ρυακιών που βρίσκονται τριγύρω και της κοιλάδας που βρίσκεται η περιοχή δημιουργούν ένα σκηνικό ηρεμίας και αγαλλίασης. Μπορείτε να συνδυάσετε μια βόλτα στο μουσείο των Λουτρών, στο οποίο θα δείτε ευρήματα προϊστορικών χρόνων από τα σπήλαια της περιοχής. Να κάνετε ορεινή πεζοπορία ανάμεσα στα χαρτογραφημένα μονοπάτια, να επισκεφτείτε το παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα του Ιαματικού και φυσικά να μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις υπέροχες νοστιμιές στα γύρω από την περιοχή των Λουτρών ταβερνάκια. Όπως και να το σχεδιάσετε, μην ξεχάσετε μαγιό και πετσέτα!

2. Λίμνη Κερκίνη (Σέρρες)

Όταν την επισκέφτηκα πρώτη φορά φαντάστηκα πως ήμουν κάπου στη Σκανδιναβία. Ο συνδυασμός του τοπίου, της ομίχλης και την λίμνης αφήνει τη φαντασία να καλπάζει. 95 χιλιόμετρα απέχει από την Θεσσαλονίκη και 35 από την πόλη των Σερρών, νομός όπου ανήκει και η λίμνη. Η αξία της με τα χρόνια ως εναλλακτικός τουρισμός έχει ανέβει και σήμερα βρίσκεται ανάμεσα σε κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα. Η έκτασή της είναι 109 χλμ και το μέγιστο βάθος της 35 μέτρα, κάτι που θα συνιστούσα να μη γνωρίσετε. Παρ’ όλο που η περιοχή χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 έχει την εξής ιδιαιτερότητα: Δεν αποτελεί μια δημιουργία της φύσης αλλά είναι τεχνητή και κατασκευάστηκε το 1932 από τα νερά του Ποταμού Στρυμόνα. Από πού να πρωτοξεκινήσουμε τις δραστηριότητες μας; Κανό στη λίμνη, ιππασία, παρατηρητήριο πτηνών, πεζοπορία, τοξοβολία, ψάρεμα. Διάθεση να έχετε και όλα μπορείτε να τα συνδυάσετε. Θα πρότεινα μια βαρκάδα -αφού συνεννοηθείτε με τους υπεύθυνους της περιοχής- με τις πλάβες, ψαρόβαρκες της περιοχής, ακούγοντας τις ιστορίες της λίμνης από τους βαρκάρηδες. Αν είστε τυχεροί θα απολαύσετε το θέαμα των πουλιών, κοπάδια με νεροβουβάλια και ζαρκάδια. Στο τραπέζι σας, σε ένα από τα πολλά γύρω από τη λίμνη μαγαζιά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γριβάδια, τα ψάρια της λίμνης, και φυσικά συνταγές από βουβαλίσιο κρέας. Μην ξεχάσετε κατά την επιστροφή σας να προμηθευτείτε πεντανόστιμα βουβαλίσια γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα και τυρί.

3. Παλαιός Άγιος Αθανάσιος – Καϊμακτσαλάν (Πέλλα)

Όχι, δε θα πάμε στις Άλπεις, καθώς δε μας παίρνει ο χρόνος, αλλά σε έναν πανέμορφο χειμερινό προορισμό μόλις 120 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 30 από την πόλη της Έδεσσας, χτισμένο στα 1200 μέτρα υψόμετρο. Καλωσορίσατε στον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τους κτηνοτρόφους της περιοχής και μπαίνοντας στον οικισμό αντικρύζεις ένα παραμύθι. Μακεδονίτικα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, πετρόχτιστα μονοπάτια, γραφικά μαγαζιά, υπέροχα αναπαλαιωμένα σπίτια εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα του. Πλέον αποτελεί θέρετρο λόγω της θέσης του στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, κοντά στη λίμνη Βεγορίτιδα. Ατέλειωτες βόλτες μέσα στον οικισμό, σκι στο χιονοδρομικό, κωπηλασία στη λίμνη και φυσικά κρασοκατανύξεις με τη συνοδεία υπέροχων φαγητών στις παραδοσιακές ταβέρνες είναι μερικές από τις ασχολίες που προσφέρονται. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το ανεμοδρόμιο που θεωρείται από τα καλύτερα της Ευρώπης και βρίσκεται στο χωρίο Παναγίτσα στους πρόποδες του Βόρα.

4. Πομακοχώρια (Ξάνθη)

Ίσως από τους πιο ιδιαίτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Λίγο πιο μακρινή η διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη, περίπου 230 χιλιόμετρα, αλλά σκεφτείτε πως αν το οργανώσετε και ξεκινήσετε νωρίς το πρωί η επίσκεψή σας στα Πομακοχώρια θα δικαιώσει την επιλογή σας. Πουθενά αλλού δε θα βρείτε τόση ιδιομορφία και πολυπολιτισμικότητα όσο σ’ αυτή την ορεινή γωνιά της Ξάνθης. Λόγω του ορεινού τους όγκου είναι λίγο απομονωμένα κι έτσι έχουν κρατήσει αναλλοίωτο τον χαρακτήρα τους. Η επίσκεψη στα Πομακοχώρια περιλαμβάνει τα χωριά Σμίνθη, Μύκη, Γλαύκη και Κοτύλη, Θέρμες και Κοττάνη. Σ’ αυτό το απομακρυσμένο χωριό της Κοττάνης, ανάμεσα στα βουνά όπου οι κάτοικοι είναι ελάχιστοι, βρίσκεται κρυμμένη μια από τις πιο γνωστές ταβέρνες στην Ελλάδα -τολμώ να πω- με το ομώνυμο όνομα. Θα δοκιμάσετε το ωραιότερο κεμπάπ και γιαουρτλού του Χαλίλ Ογλού Τζεμήλ, θα ξεναγηθείτε στους χώρους πάνω από το εστιατόριο όπου λειτουργεί ένα μικρό οικογενειακό μουσείο και θα φύγετε με την αίσθηση πως σ’ αυτή τη μικρή γωνιά αφήνετε καινούργιους φίλους. Αν σας παίρνει ο χρόνος, πιείτε και ένα καφέ στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης.

5. Παγγαίο (Καβάλα-Σέρρες)

Δεν μπορώ να μην παινέψω και τον τόπο που ζω. Για μένα το Παγγαίο είναι επιλογή για όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς συνδυάζει βουνό με υπέροχες παραλίες. Μόλις 1 ώρα και κάτι από τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί ιδανικό προορισμό ημερήσιας εκδρομής για αυτή την περίοδο. Έχετε τη δυνατότητα να περπατήσετε ανάμεσα σε γραφικούς οικισμούς, όπως η Μουσθένη και η Μεσορόπη, να επισκεφτείτε το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη στα Κηπιά, να κλείσετε για οινογνωσία στα Οινοποιεία της περιοχής, να επισκεφτείτε παραδοσιακά αποστακτήρια τσίπουρου για να δείτε τη διαδικασία απόσταξης, καθώς και να απολαύσετε το φαγητό σας σε μικρά γραφικά ταβερνάκια πλάι στη σόμπα και τον καφέ σας στην Παραλία της Νέας Περάμου, της Νέας Ηρακλείτσας ή της Παραλίας Οφρυνίου (Τούζλα).


Ζούμε σε μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου. Είναι μια χώρα που έχει τόσες κρυμμένες ομορφιές που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε. Σε κοντινές αποστάσεις από μας βρίσκονται μαγικά μέρη. Οργανώστε ένα μικρό μονοήμερο break και ξεκινήστε. Τι καλύτερο για να ξεσκάσετε εσείς και οι φίλοι σας; Περιμένουμε εντυπώσεις!

Ταρασία Γεωργιάδου
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top