3 θαμμένα μυστικά της Θεσσαλονίκης που λίγοι γνωρίζουν

0
Στα έγκατα της πόλης υπάρχουν μυστικά!

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που δε σου χαρίζεται αμέσως ... η πλούσια ιστορία της της δίνει τη δυνατότητα να "κρατάει μυστικά" , τα οποία αποκαλύπτει σταδιακά μόνο σε αυτούς που θέλουν πραγματικά να τη γνωρίσουν ...

Ούσα σταυροδρόμι πολιτισμών, εθνών και θρησκειών για πολλά χρόνια είναι φυσικό να έχει πλούσια ιστορία και πολλά ...μυστικά. Κάποια από αυτά "θάφτηκαν" με τα χρόνια και βγήκαν στο φως αρκετά αργότερα ...

Ο υπόγειος ναός
Στην οδό Μπαλταδώρου 8, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, υπάρχει ένας ναός του Σέργιου Πραγαμά. Ο ναός είναι υπόγειος σήμερα και εντοπίστηκε στα 1888 κατά την διάνοιξη φρέατος. Είναι ένα μικρό λατρευτικό οικοδόμημα που ιδρύθηκε στη θέση Ρωμαϊκού λουτρού, μετατρέποντας ένα χώρο με ανατολικό προσανατολισμό σε κόγχη ιερού. Στο δεξί τοίχο διασώθηκε ψηφιδωτή κτητορική επιγραφή που αναφέρει τον Σέργιο Πραγαμά.

Ο ναός χρονολογείται στον 5ο αι. μ. Χ. και αποτελεί ένα από τα πρώτα μνημεία αφιερωμένα στη χριστιανική λατρεία στην πόλη. Αν και η Αρχαιολογική Υπηρεσία περιέλαβε το ναό στο χωροταξικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης, τελικά το 1970 κτίζεται οικοδομή και ο ναός διατηρήθηκε σε αρκετά μεγάλο βάθος με αποτέλεσμα η πρόσβαση να είναι δύσκολη.

Το υπόγειου τούνελ στο Κολέγιο "Ανατόλια"
Οι Γερμανοί κατά τα χρόνια της κατοχής, κατασκεύασαν υπόγεια καταφύγια -τέσσερα θολωτά δωμάτια- στα θεμέλια του ιστορικού κτιρίου «Macedonia Hall», του Κολεγίου Ανατόλια, όταν την περίοδο 1941- 1944 ο γερμανικός στρατός κατέλαβε το σχολείο και το χρησιμοποίησε ως έδρα του Γενικού του Επιτελείου για τα Βαλκάνια. Στο βιβλίο του Γουίλιαμ Μακ Γκρου ( πρώην προέδρου Κολεγίου), με τίτλο «Educating across cultures: Anatolia College in Turkey and Greece», υπάρχει καταγραφή της διαδρομής του Κολεγίου από την ίδρυσή του το 1886 στη Μερζιφούντα της Τουρκίας μέχρι τη σύγχρονη εποχή του κι εκεί τα υπόγεια καταφύγια των Γερμανών καταλαμβάνουν ένα μικρό μέρος της αφήγησης. Σήμερα, δε λειτουργεί ως μουσείο, αλλά ανοίγει μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς.

Η κρύπτη του Μακεδονικού Αγώνα
Η Κρύπτη ανακαλύφθηκε τυχαία τον Μάρτιο του 1979, στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στον μητροπολιτικό ναό της Θεσσαλονίκης για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό του 1978. Κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα(1904-1908) χρησιμοποιόταν ως χώρος συνεδριάσεων, φιλοξενίας αγωνιστών, αλλά και σαν αποθηκευτικός χώρος εφοδίων και πυρομαχικών που μεταφέρονταν με κίνδυνο εκεί. Η κρύπτη βρίσκεται σε βάθος 3,5 μέτρων κάτω από το Ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού Ναού, και κατά την εποχή που κατασκευάσθηκε επικοινωνούσε με μυστικές υπόγειες διόδους τόσο με το τότε Μητροπολιτικό Μέγαρο όσο και με το Ελληνικό Προξενείο.

Δάφνη Τσαρτσαρού
e-daily
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top