10 τραγούδια που δεν έχεις ιδέα για τι πραγματικά μιλάνε

0
τι πραγματικά θέλουν να πουν τα αγαπημένα μας κομμάτια;

Τα τραγούδια είναι η συντροφιά μας, η παρηγοριά μας, η διασκέδαση και η εκτόνωσή μας. Πόσες φορές όμως μπήκαμε στη διαδικασία να αναρωτηθούμε τι πραγματικά θέλουν να πουν τα αγαπημένα μας κομμάτια και τι ιστορίες κρύβουν πίσω από τους στίχους τους; Παρακάτω θα δούμε 10 γνωστά ελληνικά και ξένα τραγούδια που πολύ πιθανόν να μην έχουμε καταλάβει τον λόγο για τον οποίο γράφτηκαν από τους στιχουργούς.

1. Λιωμένο Παγωτό – Παύλος Παυλίδης

Ένα από τα μεγαλύτερα hit που όλοι έχουμε βροντοφωνάξει αγκαλιασμένοι και μεθυσμένοι σε κάποιο μπαράκι, καλοκαίρι στο αγαπημένο μας νησί, χωρίς όμως να έχουμε ιδέα σε τι πράγμα αναφέρεται. Δε νομίζω πως τη στιγμή που φώναζες «λιωμένο παγωτό κολλάει στο χέρι» μπορούσες να συνειδητοποιήσεις πως ο στίχος αυτός αναφέρεται στην ηρ@ίνη. Για τους χρήστες, η φράση αυτή συνδέεται με το ξεραμένο αίμα που τρέχει από τη φλέβα μετά τη χρήση. Και κάπως έτσι, -μάλλον- μόλις καταστράφηκε ο ενθουσιασμός σου για την επόμενη φορά που θα τραγουδήσεις το συγκεκριμένο κομμάτι. Τουλάχιστον, τώρα θα ξέρεις.

2. Perfect Day – Lou Reed

Παρόμοια ιστορία και σε αυτό το τραγούδι, με τίτλο «Perfect Day», το οποίο έχει μεταφραστεί -ατυχώς αν θες τη γνώμη μου- και στα ελληνικά. Δυστυχώς, η πραγματική ιστορία του κομματιού συνδέεται με ουσίες, αφού δεν πρόκειται για έναν άνθρωπο που βρήκε το νόημα της ζωής και την απολαμβάνει στο έπακρο, αλλά για κάποιον που είναι χαρούμενος επειδή τη συγκεκριμένη «όμορφη μέρα» πήρε τη δόση του στο πάρκο.

3. Το Άγαλμα – Λευτέρης Παπαδόπουλος

Όλοι μας γνωρίζουμε ή έστω έχουμε ακούσει κάποια στιγμή το συγκεκριμένο κομμάτι και σε κανέναν δεν έκανε εντύπωση που ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μιλάει στα αγάλματα. Το θεωρήσαμε μάλλον ποιητική αδεία, δεν είναι όμως. Στην πραγματικότητα, το «άγαλμα» είναι μία γυναίκα -και συγκεκριμένα μία π@ρνη-, ενώ την εποχή που γράφτηκε το κομμάτι, χρησιμοποιούσαν συχνά αυτόν τον χαρακτηρισμό.

4. Προσωπικά – Λίνα Νικολακοπούλου

Επίσης χιλιοτραγουδισμένο κομμάτι -με πολλές εκτελέσεις- και συχνά αφιερωμένο σε αυτούς τους φίλους και φίλες που δεν μπορέσαμε ποτέ να δούμε φιλικά. Αυτό που πολλοί δε γνωρίζουν είναι πως γράφτηκε με αφορμή την ομοφυλοφιλική σχέση δύο γυναικών και τη δυσκολία της μιας πλευράς να αποκαλύψει τα συναισθήματά της στην άλλη. Μπορεί να μην το είχες ακριβώς έτσι στο μυαλό σου, όμως το συναίσθημα παραμένει ίδιο.

5. Αύγουστος – Νίκος Παπάζογλου

Ένα τραγούδι για τον ανεκπλήρωτο έρωτα. Το τραγούδι αυτό Νίκος Παπάζογλου το έγραψε μέσα σε 20 λεπτά για μία κοπέλα που γνώρισε στο Πήλιο, στο σπίτι του Διονύση Σαββόπουλου. Το γεγονός ότι ήταν παντρεμένος έκανε αυτόν τον έρωτα να μείνει πλατωνικός και ανεκπλήρωτος. Μακάρι τουλάχιστον όλοι οι ανεκπλήρωτοι έρωτες να μας άφηναν τέτοια υπέροχη παρακαταθήκη να μας συντροφεύει στις καλοκαιρινές στιγμές μας.

6. Όνειρο ήτανε – Αλκίνοος Ιωαννίδης

Άλλο ένα ερωτικό τραγούδι για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, με μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Το τραγούδι αυτό το εμπνεύστηκε ο Αλκίνοος μετά από την εξιστόρηση ενός φίλου του για μία κοπέλα που έβλεπε στα όνειρά του. Η κοπέλα αυτή τον επισκεπτόταν κάθε βράδυ στον ύπνο του, του μιλούσε, του κρατούσε συντροφιά και το πρωί χανόταν. Δεν τη συνάντησε ποτέ από κοντά, ούτε εμφανίστηκε στην καθημερινότητά του. Έτσι, λοιπόν, το όνειρο αυτό έγινε τραγούδι.

7. Διθέσιο – Λίνα Νικολακοπούλου

Ένα τραγούδι που σχετίζεται με την αυτοχειρία. Σίγουρα έχει περάσει από το μυαλό όλων μας ότι ο στίχος «στον θεό να με πας» αναφέρεται στο τέλος της ζωής. Το κομμάτι αυτό γράφτηκε σαν ένα δριμύ κατηγορώ στους νέους. Αυτούς τους νέους που αγαπούν τα γρήγορα αμάξια, τους ξέφρενους ρυθμούς και το μότο τους για τη ζωή είναι το »live hard, die young», μήπως και καταφέρει να δώσει έμμεσα το έναυσμα να προσέχουν περισσότερο.

8. So long Marianne – Leonard Cohen

Άλλη μία τρυφερή ιστορία αγάπης κρύβεται πίσω από αυτό το τραγούδι που έγραψε ο Λέοναρντ Κοέν για τη Μαριάν Ιλέν, τον μεγάλο του έρωτα που γνώρισε στην Ύδρα. Το κομμάτι αυτό αποτελεί και το αποχαιρετιστήριο γράμμα του σε εκείνη, αφού ήταν μία επιστολή που η Μαριάν έλαβε στα χέρια της λίγες μέρες πριν πεθάνει και την οποία έγραψε ο ίδιος για να αποχαιρετήσει τον μεγάλο του έρωτα.

9. Every Breath You Take – Τhe police

Το κομμάτι αυτό αφηγείται την ιστορία ενός εμμονικού έρωτα. Κι όμως! Αναφέρεται στην ιστορία ενός ανθρώπου που έχει ερωτευτεί σε τέτοιο βαθμό που έχει φτάσει σε σημείο να παρακολουθεί το ταίρι του και να μην το αφήνει μόνο του ούτε στιγμή. Αν αυτό γινόταν στην πραγματική ζωή, το ταίρι έπρεπε σαφώς να κάνει ασφαλιστικά μέτρα, όμως όταν πρόκειται για τραγούδι ίσως και να έχει τη δική του γοητεία.

10. Macarena – Antonio Romero Monge & Rafael Ruiz Perdigones & Los Del Rio

Για τέλος, άφησα το γνωστό σε όλους μας και απόλυτο αποκριάτικο τραγούδι Macarena. Ετοιμάσου να καταστρέψω τα παιδικά σου χρόνια μέσα σε λίγες γραμμές. Αν δεν αντέχεις σταμάτα εδώ… Η Μακαρένα είναι το κορίτσι ενός φαντάρου, που πάνω στη μοναξιά της τον απατάει τελικά με δύο φίλους του. Και εμείς αυτό το χορεύουμε στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Σκληρό…


Μεγάλoi -και καταστροφικοί πολλές φορές- έρωτες, ουσίες, εμμονές, ψυχικές διαταραχές, και άλλα πολλά στοιχεία κρύβονται τελικά πίσω από αγαπημένα μας τραγούδια, τα οποία δεν είναι τελικά τόσο αθώα όσο νομίζαμε.

Αλίκη Ζωγράφου
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top