Στο «όχι μωρό μου σήμερα, έχω πονοκέφαλο» κέρνα μια σοκολάτα

0
κάτι που θα αναλύσουμε ευθύς αμέσως.

Σήμερα θα μιλήσουμε για γλυκές αμαρτίες. Φυσικά δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη σοκολάτα. Εκτός από εξαιρετικό γλύκισμα που ικανοποιεί τον ουρανίσκο σου όταν το έχεις ανάγκη, η σοκολάτα επηρεάζει και την ερωτική σου επιθυμία, κάτι που θα αναλύσουμε ευθύς αμέσως. Η σοκολάτα αυξάνει τα επίπεδα παραγωγής σημαντικών για τον οργανισμό ουσιών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την αύξηση της λίμπιντο.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί καταφεύγεις σε ψυγεία και ντουλάπια αναζητώντας κάτι σοκολατοειδές όταν σου λείπει το «κο-κο»; Γιατί άραγε ο οργανισμός σου στρέφεται σχεδόν μηχανικά στο να οργώσει το σπίτι έως ότου βρει μια σοκολάτα που θα λιώσει στο στόμα σου και θα καταφέρει να αναπληρώσει το κενό και την ανάγκη που έχεις για ικανοποίηση;

Όλο αυτό οφείλεται αρχικά σε δύο ουσίες που εμπεριέχονται στη σοκολάτα και αυτές είναι οι τρυπτοφάνη και η φαινυλαιθαναμίνη. Και επειδή δεν περιμένω να τα θυμάσαι απ’ έξω αν τα έχεις προφέρει, έχεις ήδη κάνει άθλο, η πρώτη είναι ουσία που αυξάνει την ερωτική διάθεση, έχει ηρεμιστική επίδραση και μειώνει τον πονοκέφαλο. Κάθε φορά που θα σας λέει, λοιπόν, ότι έχει πονοκέφαλο, μην πτοήστε, απλώς αγοράστε μια σοκολάτα και θα λυθεί το πρόβλημα. Η δεύτερη ουσία απελευθερώνεται όταν ερωτευόμαστε ενώ επιπλέον αυξάνει τα επίπεδα τον ενδορφινών που σχετίζονται με την απόλαυση. Έρευνες επίσης έχουν δείξει πως η σοκολάτα αυξάνει και τα επίπεδα της σεροτονίνης, η οποία είναι ορμόνη της χαράς.

Η κατανάλωση σοκολάτας με 70% περιεκτικότητα σε κακάο, μειώνει το στρες ενώ παράλληλα ενισχύει τη μνήμη και το ανοσοποιητικό. Έτσι, λογικό είναι όταν όλα λειτουργούν ρολόι στο σώμα σου, να επανέρχεται η διάθεση για σεξουαλικές περιπτύξεις πολλών ρίχτερ. Ο Lee Berk, επικεφαλής ερευνητής, δήλωσε πως όσο περισσότερο κακάο καταναλώνει κάποιος, τόσο πιο ευτυχισμένος είναι.

Μια μελέτη το 2021 ήρθε βέβαια να διαψεύσει τα παραπάνω, υποστηρίζοντας πως σε πείραμα που έγινε σε 1000 άτομα που προσλάμβαναν εβδομαδιαία σοκολάτα, η σεξουαλική επιθυμία τους ήταν μειωμένη ή δεν παρουσίαζε κάποια διαφορά έναντι άλλων που δεν έτρωγαν. Υπήρχε όμως περίπτωση να μη συμμετείχε και το Harvard σε έρευνα για να μας δώσει τις απαντήσεις που ψάχνουμε; Το Πανεπιστήμιο αυτό έκανε ερωτήσεις σε 25.000 άνδρες για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως όσοι έτρωγαν σοκολάτα είχαν 10% πιθανότητες να εμφανίσουν στατική δυσλειτουργία. Άσε που λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, η σοκολάτα ενισχύει τη ροή του αίματος και την υγεία της καρδιάς, κάτι που έχει στιβαρά και αγέρωχα αποτελέσματα στο επίμαχο σημείο.

Κάτι μου λέει ότι μετά από αυτό, δε θα ξανακοιτάξεις ποτέ με τα ίδια μάτια όποιον σου πει ότι δεν τρώει σοκολάτα.

Και για να κάνουμε και ένα μικρό ταξιδάκι στο χρόνο, οι Μάγια θεωρούσαν τους λοβούς κακάο σύμβολο ζωής και γονιμότητας. Από την άλλη, οι Αζτέκοι στο κεντρικό Μεξικό, ήρθαν να συμφωνήσουν με τους Μάγια, τονίζοντας τις αφροδισιακές τους ιδιότητες και τη συμβολή τους στη γενικότερη σεξουαλική υγεία, παρουσιάζοντας ως ισχυρό τους επιχείρημα τον ίδιο τους το Βασιλιά Montezuma, ο οποίος έπινε 50 κούπες κακάο την ημέρα για να ανταπεξέλθει τόσο στα συζυγικά του καθήκοντα όσο και στις γυναίκες του που έπρεπε να ικανοποιήσει. Μέχρι και ο Καζανόβα, λέγεται πως έπινε σοκολάτα πριν τις ρομαντικές του περιπτύξεις!

Γιατί νομίζεις ότι στις 14 Φλεβάρη, στην περιβόητη μέρα των ερωτευμένων, η σοκολάτα πάει πακέτο με κάθε δωράκι ή κάποιες φορές αποτελεί το ίδιο το δώρο; Ήξερε η Lacta τι λάνσαρε τόσα χρόνια και γιατί… Και μάλλον εκεί θα κολλάει και το «καλή απόλαυση» που σου λένε όταν σου σερβίρουν εκείνο το σουφλέ με τη μπάλα στρατσιατέλα από δίπλα. Να δεις που κρυφό υπονοούμενο είναι τόσα χρόνια και απλώς δεν το ξέραμε.

Οι απόψεις βέβαια δεν παύουν να διίστανται τόσα χρόνια. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν επέρχονται μόνο από την κατανάλωση σοκολάτας και είναι κυρίως θέμα αυθυποβολής. Δηλαδή, εφόσον αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι όποιος καταναλώσει σοκολάτα, θα νιώσει ανεβασμένος και ευδιάθετος, κατ’ επέκτασιν αυτό συμβαίνει, μόνο και μόνο επειδή το πίστευε και περίμενε να συμβεί.

Ίσως και να μη μάθουμε ποτέ αν όντως είναι η σοκολάτα αυτή που μας εξιτάρει όταν έχουμε παρέα και μας ικανοποιεί όταν νιώθουμε ένα κενό. Όμως εσύ δεν έχεις κάτι να χάσεις από το να φας και να διαπιστώσεις πώς λειτουργεί στον δικό σου οργανισμό και πώς σε κάνει να αισθάνεσαι. Στην τελική, είτε φταίει αυτή, είτε η αυθυποβολή, σημασία έχει να νιώθεις και να περνάς καλά. Τα άλλα είναι απλώς λεπτομέρειες.

Διατροφικό tip: συνίσταται η κατανάλωση περίπου 100 γραμμαρίων το πολύ ανά ημέρα, για ιδανικά και ωφέλιμα αποτελέσματα πάσης φύσεως.

Καλή απόλαυση!

Νίκη Χατζηευστρατίου
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top