Τα σημάδια που προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάϊμερ

0
η οποία ξεκινά με αργούς ρυθμούς ενώ επιταχύνεται με τα χρόνια.

Το Αλτσχάιμερ είναι μια σταδιακά επιδεινούμενη ασθένεια του εγκεφάλου που καταστρέφει τη μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες. Πρόκειται για μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσο, η οποία ξεκινά με αργούς ρυθμούς ενώ επιταχύνεται με τα χρόνια. Κύρια χαρακτηριστικά της νόσου είναι οι διαταραχές νοητικών λειτουργιών όπως αφασίες, απραξίες, αγνωσίες, η διαταραχή μνήμης.

Υπάρχουν σημάδια για να αναγνωρίσουμε την διαφορά του Αλτσχάιμερ από την φυσιολογική φθορά, ώστε να επισκεφτούμε τον ειδικό γιατρό.

Το Αλτσχάιμερ προειδοποιεί και τα σημάδια του διαφέρουν από αυτά της φυσιολογικής φθοράς που προκαλεί το πέρασμα του χρόνου. Ποια είναι:

Απώλεια μνήμης στην καθημερινότητά

Το κοινό σημάδι της νόσου, είναι η εξασθένηση μνήμης. Ένας ασθενής με Αλτσχάιμερ ξεχνάει πληροφορίες που έμαθε πρόσφατα, δεν θυμάται ημερομηνίες ακόμα και γεγονότα, επαναλαμβάνει τις ίδιες ερωτήσεις, σε μια εργασία εάν δεν έχει σημειώσεις δεν θα μπορέσει να την ολοκληρώσει χωρίς βοήθεια όπως παλαιότερα

Ξεχνάει πού έχουμε βάλει τα πράγματα του

Ένα ακόμα σημάδι είναι η τοποθέτηση προσωπικών αντικειμένων σε ασυνήθιστα σημεία. Χάνει τα πράγματα του και δεν μπορεί να θυμηθεί που τα έβαλε για να τα βρει και να κατηγορήσει ακόμα ότι του τα έκλεψαν.

Δυσκολεύεται να προγραμματίσει οτιδήποτε

Ποσοστό των ασθενών με Αλτσχάιμερ έχουν μείωση των ικανοτήτων που συνδέονται με τη δημιουργία πλάνων και την τήρησή τους, δεν μπορούν να εκτελέσουν εργασίες που σχετίζονται με νούμερα. Συχνά δυσκολεύονται να οδηγήσουν σε μια περιοχή που γνωρίζουν και να φτιάξουν τη λίστα με τα ψώνια για το σούπερ μάρκετ.

Μπερδεύουν τον χρόνο ή τον τόπο

Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ μπορεί να χάσουν την αίσθηση του χρόνου, αλλά και του τόπου. Μπερδεύουν ημερομηνίες, εποχές, έτη, μπορεί να ξεχάσουν πού βρίσκονται ή και πώς έφτασαν εκεί.

Δυσκολεύονται να υπολογίσουμε το χώρο

Σημάδι της νόσου είναι οι περιπτώσεις με προβλήματα όρασης αποτελούν σημάδι, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ισορροπία ή την ανάγνωση. Μπορεί να υπαρχει δυσκολία να ξεχωρίσουν χρώματα και χρωματικές αντιθέσεις, ακόμα και να έχουν προβλήματα στην ισορροπία και στην ανάγνωση

Χάνεται η κρίση

Τα άτομα με Αλτσχάιμερ, μπορεί να να παραμελούν την προσωπική τους υγιεινή, γιατί συχνά παρουσιάσουν εξασθένηση της κριτικής σκέψης και της ικανότητας λήψης αποφάσεων ακόμα και να πάρουν λάθος αποφάσεις σε αγορές και χρηματικές συναλλαγές.

Ξεχνούν προτάσεις ή λέξεις

Πολλές φορές ενώ γνωρίζουν ένα αντικείμενο πως το λένε, μπορεί να μην θυμούνται πως λέγεται ή ακόμα, ακόμα να μην μπορούν να βρουν τις κατάλληλες λέξεις ή να το λένε αλλιώς.

Χάνουν την επαγγελματική και κοινωνική ζωή

Απόσυρση σταδιακά από κοινωνικές δραστηριότητες, οι νοσούντες εγκαταλείπουν τα χόμπι τους, η απώλεια μνήμης τους γεμίζει φοβίες και ανασφάλειες

Έντονες αλλαγές στη διάθεση και την προσωπικότητά

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό σημάδι των ατόμων που νοσούν με Αλτσχάιμερ είναι αλλαγή στη διάθεση και την προσωπικότητά τους. Συνήθως βρίσκονται σε σύγχυση, γίνονται καχύποπτοι, να έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη και είναι φοβισμένοι ή ανήσυχοι.


Αν παρατηρήσουμε κάποιο από αυτά τα σημάδια, καλό είναι να επισκεφτούμε γιατρό. Μην ξεχνάτε η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα και να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας σχετικής αυτονομίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

enallaktikidrasi
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top